Στο Δήμο Παύλου Μελά σκεφτόμαστε παγκόσμια και δρούμε τοπικά, για καλύτερο περιβάλλον και ποιότητα ζωής στην πόλη μας. Η νέα «Πλατεία Ελευθερίας – Αλέξανδρος Υψηλάντης» υποδέχεται κατοίκους και επισκέπτες από όλη τη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 5 Μαΐου 2019, από τις 11 το πρωί, σε μια μεγάλη Γιορτή Ανακύκλωσης.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης προσκαλεί όλη την πόλη σε μια μεγάλη συνέργεια του Δήμου Παύλου Μελά με την Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κεντρικής Μακεδονίας και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Tropa Verde – Urbact III, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Παύλου Μελά με άλλους 5 Δήμους από Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Πολωνία, Ουγγαρία.

 Πράσινο Σημείο η Πλατεία της Άνω Ηλιούπολης, επιβράβευση των πολιτών με δώρα

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δράση της Κυριακής 5/5, η Πλατεία του δήμου μας θα λειτουργήσει ως Πράσινο Σημείο, στο οποίο οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν φέρνοντας ανακυκλώσιμα υλικά που θα τα ρίξουν στον αντίστοιχο κάδο συλλογής προς ανακύκλωση και αυτόματα θα διεκδικούν σε κλήρωση την επιβράβευση με διάφορα χρήσιμα δώρα και προσφορές.

Για να συμμετέχει ο κάθε πολίτης στην κλήρωση πρέπει να φέρει 10 κουτάκια αλουμινίου ή 20 μπουκάλια πλαστικού(pet) ή ένα λίτρο τηγανέλαιο ή ένα παλιό κινητό ή μεταχειρισμένα γυαλιά ή μια μικρή ηλεκτρική συσκευή και η επιβράβευση περιλαμβάνει 12 ποδήλατα, κινητά τηλέφωνα, μηνιαίες συνδρομές στο δημοτικό κολυμβητήριο και στα δημοτικά γυμναστήρια, εισιτήρια για το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, δωροεπιταγές από σούπερ μάρκετ, δωροεπιταγές για οπτικά είδη.

Ενημέρωση με εργαστήρια ανακύκλωσης και παιχνίδι με Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης

Η δράση εστιάζει στην ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη  μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση απορριμμάτων και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν εργαστήρια ανακύκλωσης, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι για να γνωρίσουν τον κύκλο ζωής των απορριμμάτων ενώ θα διανεμηθούν και σχετικά πληροφοριακά έντυπα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου για την ανακύκλωση του κάθε είδους.

Στην Πλατεία θα λειτουργεί το «Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης» της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, στο οποίο τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία μέσα από όμορφα διαδραστικά παιχνίδια να ψυχαγωγηθούν και παράλληλα να εκπαιδευτούν από την εξαιρετική ομάδα της Ε.Ε.Α.Α. που θα προσφέρει τσάντες πολλαπλών χρήσεων σε όλους τους συμμετέχοντες και επισκέπτες. Στη διάρκεια της λειτουργίας του Πράσινου Σημείου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στα βιωματικά παιχνίδια Ανακύκλωσης της δράσης «Κάθε κουτί μετράει».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνει ενημέρωση και προσομοίωση του προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης Tropa Verde – Urbact III, που θα εφαρμοστεί στο επόμενο διάστημα στον δήμο Παύλου Μελά.

Στη λειτουργία του Πράσινου Σημείου συμμετέχουν μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σταυρούπολης, του 2ου ΓΕΛ Σταυρούπολης και το Τμήμα Ανακύκλωσης του Δήμου Παύλου Μελά.

Συναυλία Αλέξανδρου Χρηστίδη με μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά

Η εκδήλωση της Κυριακής περιλαμβάνει στις 13:30-15:00 και … μουσική, με το συγκρότημα του Αλέξανδρου Χρηστίδη και συμμετοχή οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά.

Ο Αλέξανδρος Χρηστίδης θα μας πει αγαπημένα τραγούδια και θα μας δείξει πως η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση μπορούν να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο, αλλά και να παράγουν τέχνη!

5, 6, 7 Μαΐου: Τριήμερο εκδηλώσεων για το περιβάλλον

Οι εκδηλώσεις για το Περιβάλλον θα συνεχιστούν και τις επόμενες δύο ημέρες στο Δήμο Παύλου Μελά.

»»Την Δευτέρα 6 Μαΐου 2019 και ώρα 18:30, στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, 3ος όροφος, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Κυκλική Οικονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Ομιλητές:

 • Σωκράτης Φάμελλος, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος
 • Δημήτρης Παπασωτηρίου, Υπεύθυνος Τμήματος Marketing και Επικοινωνίας της ΕΕΑΑ
 • Σάκης Λαζαρίδης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Περιβάλλοντος Δήμου Παύλου Μελά
 • Δέσποινα Μιχελάκη, Υπεύθυνη Δευτεροβάθμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
 • Yvan Corbat, συντονιστής Ευρωπαϊκού προγράμματος Tropa Verde – URBACTIII.

»»Την Τρίτη 7 Μαΐου, αντιπρόσωποι των Ευρωπαϊκών πόλεων Santiago de Compostella Ισπανίας, Guimaraes της Πορτογαλίας, Aglomeracja Opolska της Πολωνίας, Zuglo της Βουδαπέστης – Ουγγαρίας και Νίκαιας της Γαλλίας, που συνεργάζεται ο δήμος Παύλου Μελά μέσα από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Tropa Verde – Urbact III, θα επισκεφτούν τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρότυπο πρόγραμμα «Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή» και θα ενημερωθούν από τους μαθητές για τις περιβαλλοντικές δράσεις τους.

Η 3ημερη Γιορτή Ανακύκλωσης του Δήμου Παύλου Μελά γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, την Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, το ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας,

και τη στηρίζουν οι

 • Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών,
 • Polyeco A.E.,
 • Κάθε κουτί μετράει,
 • Βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης,
 • κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ Άνω Ηλιούπολης,
 • καταστήματα οπτικών OPTIKONXPRESS,
 • ΣΚΑΪ,
 • ΕΡΤ3,
 • Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5,
 • Rthess.gr,
 • Greenagenda.gr,
 • Avatonpress.gr,
 • Εθελοντική Ομάδα »Φίλοι του Δάσους»,
 • Ionian Recycle ΚοιΝΣΕπ,
 • Eco Greece ΚοιΝΣΕπ,
 • ΠΡΟΤΕΚΤΑ Παύλου Μελά,
 • Σταυρούπολη Ένωση Καλαθόσφαιρας.

Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών η δράση της 5ης Μαϊου θα μεταφερθεί στο ΔΑΚ Σταυρούπολης στην οδό Περικλέους, πολύ κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας – Αλέξανδρος Υψηλάντης.

Μοιράσου το άρθρο: