Σύσσωμη η κοινωνία και η τοπική αυτοδιοίκηση συμμετείχαν με κάθε επισημότητα στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη στη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου που φέτος λόγω και των τελευταίων εξελίξεων με τη γειτονική Τουρκία απέκτησε έναν επιπλέον επίκαιρο και συμβολικό χαρακτήρα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί σε όλες τις δημοτικές κοινότητες με την επίσημη δοξολογία και ακολούθως την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και επιμνημόσυνης δέησης που πραγματοποιήθηκε στους κατά τόπους ιερούς ναούς. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και παρελάσεις της μαθητικής νεολαίας όπου τον δήμο εκπροσώπησαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που έδωσαν το «παρών» τους σε όλες τις δημοτικές ενότητες.

Oι παραδοσιακές μαθητικές παρελάσεις ξεκίνησαν στις 11 το πρωί στο Πανόραμα, τον Χορτιάτη, το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο και την Εξοχή, ενώ στην Πυλαία η εκκίνηση δόθηκε στις 11.45. Εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και πολίτες, στάθηκαν δίπλα-δίπλα γιορτάζοντας μαζί σε πανηγυρικό και ενωτικό κλίμα την σημερινή επέτειο. Η μαθητική νεολαία παρέλασε με περηφάνια και σταθερό βήμα εντυπωσιάζοντας για άλλη μία φορά τον κόσμο που συμμετείχε μαζικά και χειροκροτούσε με συγκίνηση και ενθουσιασμό.

Σε μήνυμα του με αφορμή τη σημερινή επέτειο ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, σημείωσε:

«Και φέτος γιορτάσαμε την εθνική επέτειο μαζί με τους συμπολίτες μας, με ομοψυχία, και ενότητα θαυμάζοντας και χειροκροτώντας τη νέα γενιά της πατρίδας μας που παρέλασε με υπερηφάνεια. Το διαχρονικό μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική επανάσταση του 21, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ώρες και μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις με τη γειτονική μας χώρα, γίνεται επίκαιρο και αποκτά έναν συμβολικό χαρακτήρα. Τα απίστευτα κατορθώματα των προγόνων μας που οπλισμένοι με το πάθος της ελευθερίας και την πίστη για το δίκαιο αγώνα τους ξεσηκώθηκαν ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία δεν εξηγούνται με την κοινή λογική. Ξυπνούν κάθε φορά την ηρωική Ελλάδα μέσα μας και μας κάνουν εθνικά υπερήφανους. Επιπλέον η ελληνική επανάσταση γίνεται λαμπρό παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε αν επιδείξουμε κι εμείς οι απόγονοι τους το ίδιο ψυχικό σθένος και την πίστη που επέδειξαν εκείνοι. Τιμούμε τα ιστορικά πρόσωπα, τιμούμε τα γεγονότα, αλλά και τους αγωνιστές που πολέμησαν για να απελευθερωθεί η χώρα μας από τον Οθωμανικό ζυγό».

 

Μοιράσου το άρθρο: