Η «high tech» αγελαδοτρόφος από το Κολχικό (Video)

Μοναδικό στα Βαλκάνια σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης αγελάδων κρεοπαραγωγής εφαρμόζεται σε φάρμα στο Κολχικό Θεσσαλονίκης.

Η αγελαδοτρόφος Άννα Καρβουνίδου εξηγεί στην κάμερα του «Όμικρον 3», πώς μέσα από τη συσκευή του κινητού της τηλεφώνου, μπορεί και ελέγχει μια σειρά από κρίσιμες παραμέτρους, που σχετίζονται με την υγεία και την αναπαραγωγική ικανότητα των αγελάδων της εκμετάλλευσής της. Τα στοιχεία αυτά έρχονται από μια βάση δεδομένων η οποία τροφοδοτείται ασύρματα, όλο το 24ωρο, από αισθητήρες που βρίσκονται στο κολάρο των ζώων.

Αν και το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ζώων με χρήση κολάρων, είναι αρκετά διαδεδομένο σε γαλακτοπαραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, σε εκτροφή με αγελάδες κρεοπαραγωγής εφαρμόζεται πρώτη φορά τόσο στη χώρα μας, όσο και σε ολόκληρη τη βαλκανική. Σε συνδυασμό δε, και με ένα ειδικό ηλεκτρονικό «tag», που τοποθετείται στα ετοιμόγεννα ζώα, μπορεί και ειδοποιεί έγκαιρα τον κτηνοτρόφο για την έναρξη της διαδικασίας τοκετού, ώστε αν χρειαστεί να παρέμβει.

Παρότι ο χώρος της αγελαδοτροφίας παραμένει ανδροκρατούμενος, η κ. Καρβουνίδου όχι μόνο έχει καταφέρει να διαχειρίζεται, μαζί με τον εξάδελφο της και να εκσυγχρονίζει τη μονάδα, αλλά φροντίζει αυτή να έχει και αειφόρο προσανατολισμό, μειώνοντας το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, σε σχέση με τα παραγόμενα λύματα της εκτροφής.

Η εκμετάλλευση της κυρίας Καρβουνίδη αριθμεί σήμερα 175 αγελάδες αναπαραγωγής, αλλά στα σχέδιά της είναι να τη μεγαλώσει μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ώστε να φτάσει στις 250 μητέρες. Εφαρμόζεται, επίσης, μερική καθετοποίηση της παραγωγής, αφού καλλιεργούνται και 700 στρέμματα με λειμώνες, καλαμπόκια και τριφύλλια, προκειμένου να καλύπτονται ορισμένες από τις ανάγκες διατροφής του κοπαδιού.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Ny3KYqRe17g[/embedyt]

Όπως ανέφερε ο γεωπόνος- ζωοτέχνης Αλέξης Πυρπίληςστην αγελαδοτροφία είναι κρίσιμη η άμεση ανταπόκριση στο θέμα της αναπαραγωγής. Αν χαθεί ένας αναπαραγωγικός κύκλος χάθηκε μια ολόκληρη χρονιά, και το εισόδημα της εκτροφής. Οι αυτοματισμοί καίριας σημασίας για τη βελτίωση της αγελαδοτροφίας”. Όπως είπε, η αρχική επένδυση είναι υψηλή αλλά η απόσβεση γίνεται πολύ γρήγορα

Oι κτηνοτρόφοι λιγοστεύουν αλλά οι μονάδες μεγαλώνουν , ητάση

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΡΕΠΟΡΤΑΖ:ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ