Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και την καλλιέργεια κρόκου (Video)

Η κλιματική κρίση δεν άφησε αλώβητη την καλλιέργεια κρόκου Κοζάνης. Οι αγρότες έχουν να δουν καλή παραγωγή από το 2017 Με βάση τις καλλιεργούμενες εκτάσεις η παραγωγή θα έπρεπε να είναι 3,5-4 τόνοι, αλλά έχουμε πέσει γύρω στους 2 τόνους. Η μείωση στην παραγωγή συνεπάγεται χαμένο εισόδημα για τους παραγωγούς. Πέρσι μάλιστα η ζημιά ήταν τεράστια λόγω πανδημίας, αλλά φέτος επανέρχεται η κανονικότητα ως προς την κατανάλωση, παρότι το τοπικό lockdown δημιούργησε πρόβλημα στην συγκομιδή. 

Ο κρόκος καλλιεργείται στην περιοχή επί τρεις αιώνες, όμως τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι καθώς δεν είναι συμφέρουσα η καλλιέργεια επειδή μειώθηκαν οι αποδόσεις. Οι παραγωγή προσδοκούν να δημιουργηθεί αρδευτικό δίκτυο από την λίμνη Πολυφύτου.

Ο κρόκος από την Κοζάνη εξάγεται κυρίως στην Ευρώπη, αλλά ο τοπικός συνεταιρισμός έκανε άνοιγμα στην Ασία και έχει καλή ανταπόκριση στο Βιετνάμ ενώ τώρα στήνεται δίκτυο και στην Κίνα.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=TCTwlIUbKJM[/embedyt]

Βασικός ανταγωνιστής του κρόκου ειναι το σαφράν που παράγεται στο Κασμίρ. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η συγκομιδή στο Κασμίρ έχει πέσει στο μισό λόγω των ξηρών συνθηκών που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή και απειλούν το μέλλον της παραγωγής που φέρνει κέρδη στην περιοχή εδώ και 2.500 χρόνια.

Απαιτούνται περίπου 160.000 λουλούδια για να βγει ένα κιλό του πολύτιμου μπαχαρικού, που πουλιέται περίπου 1.350 δολάρια στις τοπικές αγορές. Αλλά, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η συγκομιδή του «κόκκινου χρυσού» ήταν μόλις 1,4 κιλό ανά δέκα στρέμματα το 2018, μισή από την ποσότητα που είχε καταγραφεί το 1998.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΤΖΙΩΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ