Η υπεραλίευση περνάει από το πιάτο μας (Video)

Ο γαύρος μαρινάτος, είναι ο πιο νόστιμος και ελληνικός μεζές που συνοδεύει ιδανικά το ούζο, το τσίπουρο ή την ρακή. Τον βρίσκουμε σε αφθονία στια λαϊκές αγορές, όμως πόσοι από εμάς γνωρίζουμε πως έφτασε στο πιάτο μας;

“Μάθε τις ιστορίες πίσω από το πιάτο σου” είναι το όνομα που έχει δώσει στην καμπάνια της η WWF Ελλάδος και έχει τους λόγους της. Δημιούργησε τον ελληνικό οδηγό ψαρικών. Μπαίνοντας κανείς στην ιστοσελίδα του οργανισμού fishguide.wwf.gr μπορεί να βρει χρήσιμες πληροφορίες για το ποια ψάρια και θαλασσινά μπορεί να καταναλώσει άφοβα από το super market ή το ιχθυοπωλείο, αφού προηγουμένως ελέγξει ότι έχουν ψαρευτεί στο σωστό μέγεθος και τη σωστή εποχή ανάλογα με το είδος τους.

Για παράδειγμα ο γνωστός σε όλους μας γαύρος, επιτρέπεται να καταναλωθεί την περίοδο από τον Αύγουστο έως και τον Μάιο και το μέγεθος του πρέπει να ξεπερνά οπωσδήποτε τα 9 εκατοστά. Η κατανάλωση γαύρου ή οποιοδήποτε άλλου ψαριού σε περίοδο που αναπαράγεται, ενέχει σοβαρό κίνδυνο μείωσης του πληθυσμού του ενώ για τα απειλούμενα είδη μπορεί να σημαίνει ακόμη και την εξαφάνισής τους.

Για να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα, η μη κερδοσκοπική οργάνωση δημιούργησε, μαζί με τον ελληνικό οδηγό, έναν αντίστοιχο για τα εισαγόμενα ψαρικά. Χρησιμοποιεί έναν απλό χρωματικό κώδικα βάσει των επιπτώσεων που έχει η αλιεία τόσο σε έναν πληθυσμό ψαριών όσο και στο περιβάλλον.

Το χρώμα μπλε για ψάρια και θαλασσινά που είναι πιστοποιημένα ή βιολογικής καλλιέργειας, με πράσινο χρώμα αυτά που μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα, με κίτρινο αυτά που πρέπει να καταναλώνουμε με προσοχή και με κόκκινο όσα πρέπει να αποφεύγουμε.

Για παράδειγμα, ο μπακαλιάρος Αργεντινής ανήκει στα είδη που δεν πρέπει να καταναλώνονται καθώς η αλίευσή του γίνεται με μηχανότρατα βυθού, ένα αλιευτικό εργαλείο που κατά την κίνηση του καταστρέφει τον βυθό. Μπορεί ακόμη να αλιεύσει κατά λάθος άλλα είδη, όπως σαλάχια ή και καρχαρίες, τα οποία έχουν ταξινομηθεί ως απειλούμενα ή υπό εξαφάνιση. Στοιχεία της WWF δείχνουν πως περίπου το 40% των αλιευμάτων παγκοσμίως αλιεύονται κατ’ αυτόν τον τρόπο και στην πλειονότητά τους απορρίπτονται πίσω στη θάλασσα νεκρά ή σοβαρά τραυματισμένα.

Με στόχο την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών, η WWF τρέχει τα τελευταία δύο χρόνια, πανευρωπαϊκή εκστρατεία σε μια προσπάθεια ενημέρωσης για τις επιπτώσεις που έχει η προμήθεια και κατανάλωση ψαρικών στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες και κυρίως στις τρίτες χώρες απ’ όπου η ΕΕ καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για ψαρικά. Το 80% των πληθυσμών ψαριών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται, ενώ παγκοσμίως, το 90% των ιχθυαποθεμάτων απειλείται άμεσα από την υπεραλίευση.

Eπίσημος πρεσβευτής της πανευρωπαϊκής εκστρατείας στην προσπάθεια ανάσχεσης των αρνητικών συνεπειών της υπεραλίευσης , είναι ο επιτυχημένος μάγειρας και για πολλά χρόνια τηλεοπτική μας συντροφιά, Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος μας ενημερώνει πως δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό από την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=CFEswxuWn9k[/embedyt]

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ