“Πύρρειο” νίκη στις χθεσινές πρόωρες  βουλευτικές στην ΠΓΔΜ πέτυχε το  εθνικιστικό κόμμα  VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς, παρά το γεγονός ότι ήρθε πρώτο (με ελάχιστη διαφορά), απώλεσε μεγάλο μέρος της εκλογικής του δύναμης και της κοινοβουλευτικής του εκπροσώπησης.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το κόμμα του Γκρούεφσκι το οποίο βρίσκεται στην εξουσία της χώρας  τα τελευταία δέκα χρόνια, έλαβε ποσοστό 39 % έναντι  36,75 % που απέσπασε το κεντροαριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης, η “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση”  του Ζόρσν Ζάεφ. Όμως στη νέα Βουλή, τα δύο αυτά κόμματα αναμένεται να έχουν σχεδόν τον ίδιο  αριθμό εδρών, καθώς  σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της χώρας, η πρωτιά στις εκλογές δεν επιφέρει μπόνους  εδρών και καθιστά  απίθανη την επίτευξη αυτοδυναμίας.

Ενδεικτικό της πολύπλοκης κατάστασης που διαμορφώνει το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι οι αρχηγοί και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων έσπευσαν αργά τη νύχτα να αυτοανακηρυχθούν νικητές των εκλογών.

Ο μεν Γκρούεφσκι, υποστήριξε ότι το κόμμα του κατάφερε να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την εκλογική του δύναμη, παρά το γεγονός ότι είχε απέναντι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Απέδωσε δε την ενίσχυση της αντιπολίτευσης στο γεγονός ότι κατάφερε να αποσπάσει την υποστήριξη σημαντικού αριθμού Αλβανών ψηφοφόρων, οι οποίοι αποτελούν το 25% του εκλογικού σώματος της χώρας και  παραδοσιακά ψηφίζουν αλβανικά πολιτικά κόμματα.

Από την πλευρά του, ο Ζάεφ μιλώντας σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που συγκεντρώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα, σε πανηγυρικό κλίμα ,μπροστά στο κτήριο της κυβέρνησης στα Σκόπια, έκανε λόγο για ένα ιστορικό αποτέλεσμα, που σηματοδοτεί, όπως είπε, “το τέλος του καθεστώτος Γκρούεφσκι”

Πάντως ούτε ο Γκρούεφσκι, ούτε ο Ζάεφ  άνοιξαν τα χαρτιά τους σχετικά με τις κινήσεις της επόμενης ημέρας για το σχηματισμό κυβέρνησης, γεγονός που αφήνει θολό το τοπίο.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων, πρώτο με 7, 25% ήρθε το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της ΠΓΔΜ τα τελευταία χρόνια, όμως το ποσοστό του στις χθεσινές εκλογές μειώθηκε σημαντικά,  γεγονός που οφείλεται  στο ότι στο νέο Κοινοβούλιο της χώρας εισέρχονται συνολικά τέσσερα αλβανικά κόμματα, έναντι δύο που εκπροσωπούνταν στην προηγούμενη Βουλή..Δεύτερο, με ποσοστό 4,9% αναδεικνύεται το νεοσύστατο κόμμα “Besa”.

Πάντως  τα αλβανικά κόμματα θα έχουν στο νέο κοινοβούλιο μικρότερο αριθμό εδρών, σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή,γεγονός που αποδίδεται, αφενός στο ότι  η σλαβική κεντροαριστερή αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεφ απέσπασε σημαντικό αριθμό Αλβανών ψηφοφόρων και αφετέρου στην πολυδιάσπαση του αλβανικού μπλοκ που είχε ως αποτέλεσμα την διασπορά των ψήφων.

Το ζητούμενο των χθεσινών εκλογών ήταν η επίλυση της βαθιάς πολιτικής κρίσης στην οποία βρίσκεται η ΠΓΔΜ πάνω από δύο χρόνια, ωστόσο, με το εκλογικό αποτέλεσμα που προέκυψε, είναι αμφίβολο αν θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι η χώρα, από σήμερα εισέρχεται σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μετεκλογική περίοδο, με αβέβαιη έκβαση σε ότι αφορά τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και τη μορφή που αυτή θα έχει, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη σε γενικές γραμμές ομαλά  και χωρίς  σοβαρά προβλήματα, ενώ σημειώθηκαν κάποιες ήσσονος σημασίας παρατυπίες.

(Φωτο: Η αντιπολίτευση πανηγυρίζει μπροστά από τη Βουλή της ΠΓΔΜ  για το εκλογικό αποτέλεσμα)

Μοιράσου το άρθρο: