Πρωτόκολλο συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα υπέγραψαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την Περιφέρεια της Τοσκάνης, στο περιθώριο της συνάντησης εργασίας, με θέμα «Γεωργία και επιχειρήσεις: Η πρόκληση της καινοτομίας για την ανάπτυξη της υπαίθρου της Τοσκάνης», που πραγματοποιήθηκε στην ιταλική πόλη. Οι Περιφέρειες στοχεύουν σε στενή συνεργασία ακόμη και με κοινά προγράμματα στον αγροδιατροφικό τομέα.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «η συνεργασία μας με την Περιφέρεια της Τοσκάνης αποσκοπεί στην εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ πιστεύουμε πως θα έχει άμεσα οφέλη σε ό,τι αφορά στην απόκτηση της σημαντικής τεχνογνωσίας, που διαθέτει η συγκεκριμένη περιοχή της Ιταλίας στον αγροδιατροφικό τομέα, σε συνδυασμό μάλιστα με τους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού. Πρωτογενής τομέας και τουρισμός – πολιστιμός άλλωστε, μαζί με την καινοτομία, αποτελούν τους πυλώνες ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στους οποίους επενδύουμε, προκειμένου να επιτύχουμε τον κεντρικό μας στόχο, να είναι η Κεντρική Μακεδονία η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που θα βγει από την κρίση, με όρους βιωσιμότητας και ανάπτυξης».

Η Περιφέρεια της Τοσκάνης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν κοινά χαρακτηριστικά και συνεπώς κοινές δυνατότητες ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα, που αποτελεί μαζί με τον τουρισμό κινητήριο μοχλό της περιφερειακής οικονομίας, με εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά και στην εθνική οικονομία, τόσο της Ιταλίας, όσο και της Ελλάδας.

«Η παρουσία του αγροδιατροφικού τομέα είναι πολύ μεγάλη και στις δυο Περιφέρειες, όπως μεγάλες είναι και οι δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξής του. Επίσης, ο πολιτισμός και ο τουρισμός έχουν έντονη παρουσία και στις δυο περιοχές, με πλούσιους και σημαντικούς πόρους για τις οικονομίες και των δυο χωρών. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε να κερδίσουμε πολλά σε επίπεδο τεχνογνωσίας και συνδυασμό αγροτικού τομέα ? τουρισμού – πολιτισμού – καινοτομίας, από μια Περιφέρεια η οποία μπορεί να έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά, όμως τα έχει αναπτύξει πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τη δική μας περιοχή και κυρίως έχει κερδίσει το στοίχημα της εξωστρέφειας. Πιστεύουμε ότι το υπόβαθρο και οι δυνατότητες συνεργασίας είναι εξαιρετικά μεγάλες και πολυεπίπεδες», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς.

Οι θεματικοί τομείς συνεργασίας των δυο Περιφερειών που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο είναι μεταξύ άλλων η Γεωργία υψηλής τεχνολογίας – High Tech Farming, τρόφιμα, γαστρονομία και νέες τεχνολογίες, πολιτισμός και τουρισμός στον τομέα των γεωργικών προϊόντων.

Ενδεικτικές δράσεις στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου είναι η προώθηση της επιστημονικής γνώσης στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων σε επίπεδο πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων, κοινές δράσεις για ευρωπαϊκά προγράμματα, ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καλλιέργεια και τη μεταποίηση, αξιοποίηση συνεργειών και πρόσθετων παρεμβάσεων για τη μεγιστοποίηση της επίδρασης γεωργικών προϊόντων στην ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής σε όλα τα επίπεδα της κλίμακας τροφίμων (αμπελουργία και οινοποίηση – ελιά και ελαιόλαδο – γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα – νέες καλλιέργειες δημητριακών και όσπριων – κρέας-λουκάνικο-ψάρι).

Μοιράσου το άρθρο: