Ι.Σ.Θ.: Μάθημα ζωής τα ατομικά μέσα προστασίας

 Με πρωτοβουλία του ΙΣΘ και της Π.Δ.Ε.Κ.Μ δόθηκαν απαντήσεις για τις μάσκες και τα άλλα μέτρα ατομικής προστασίας στα σχολεία, από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και Παιδιατρικής του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδη. Σε διαδικτυακή απευθείας συζήτηση υπό τον συντονισμό του προέδρου του ΙΣΘ, Νίκου Νίτσα, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί υπέβαλαν ερωτήσεις στον κ. Ροηλίδη, οι οποίες ομαδοποιήθηκαν και απαντήθηκαν με τον πιο έγκυρο, άμεσο και απλό τρόπο.
Ο κ. Νίτσας επεσήμανε μεταξύ άλλων: “Πρωταρχικός μας στόχος είναι να δώσουμε επιστημονικές απαντήσεις, σχετικά με τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας στα σχολεία για την αποφυγή διασποράς κάτι που εκτιμώ ότι πετύχαμε.”
 Ο πρόεδρος του ΙΣΘ τόνισε επίσης ότι “η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα έχει επιτυχία μόνο, εάν γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα τους, και δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόνο του φόβου επιβολής… ποινών και προστίμων. Τα παιδιά και ειδικά τα μικρά παιδιά ενσωματώνουν στην καθημερινότητα τους ευκολότερα τα νέα δεδομένα. Αρκεί να δουν ανάλογα παραδείγματα εφαρμογής των μέσων ατομικής προστασίας, όπως οι μάσκες, και στο οικογενειακό περιβάλλον τους. Και η μάσκα αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό όπλο, το μοναδικό εμβόλιο, κατά της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα, ειδικά σε χώρους όπου αναπόφευκτα υπάρχει συγχρωτισμός. Ο κ. Νίτσας αναφέρθηκε επίσης στην αλλαγή της στάσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφορικά με την αναγκαιότητα της χρήσης της μάσκας στην αρχή της πανδημίας, τονίζοντας ότι η επιστημονική κοινότητα ακόμα ιχνηλατεί τις λεπτομέρειες του νέου κορονοϊού και καθημερινά προστίθενται νέα δεδομένα ύστερα από επιστημονικές εργασίες και μελέτες που απαιτούν χρόνο για να ολοκληρωθούν και να δημοσιευθούν.Θύμισε δε τη ρήση του Σωκράτη “να ακούμε τη γνώμη των λίγων και ειδικών” και όχι των πολλών που μάλιστα αυτών που δεν γνωρίζουν.
 Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας-Παιδιατρικής του ΑΠΘ και διευθυντής της Γ΄παιδιατρικής κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Ροηλίδης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι “Πολλά μέτρα αλλάζουν, γιατί κι εμείς οι επιστήμονες συνεχίζουμε να μαθαίνουμε για τον ιό, που μας είχε πολλές εκπλήξεις. Δεν είναι ένας απλός ιός και σε ορισμένες χώρες, πχ Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, προκάλεσε καταστάσεις που δεν μοιάζουν με ιογενείς λοιμώξεις αλλά πολύ μεγαλύτερες.  Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που αρνούνται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα της νόσου, ας κάνουν μια βόλτα από τα νοσοκομεία, τις ΜΕΘ και τις ΜΑΦ, όπου νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση ασθενείς από κορονοϊό και όχι από άλλη αιτία. Όσο για τα μέτρα και την εφαρμογή τους στα σχολεία, να θυμίσουμε ότι ανάλογη κινητοποίηση υπάρχει εδώ και χρόνια για κρούσματα πχ μηνιγγίτιδας, όπου και πάλι κλείνουν προληπτικά σχολεία και γίνονται απολυμάνσεις για να επανέλθουν όλοι στις τάξεις.
Ειδικότερα, για το άσθμα να πούμε για μία ακόμη φορά ότι στην Ελλάδα είναι ήπιο και μπορούν τα παιδιά με άσθμα σαφέστατα να φορούν μάσκα στο σχολείο. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε όλοι, εντός κι εκτός σχολικών συγκροτημάτων, είναι να τηρούμε όλα τα μέτρα (μάσκα, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών, αερισμός και απολύμανση χώρων κ.α) και όχι ορισμένα από αυτά”.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, απάντησε και σε ερωτήσεις που αφορούν πιέσεις γονέων σε γιατρούς-μέλη του ΙΣΘ ώστε να πιστοποιήσουν παθήσεις στα παιδιά τους για να μη χρησιμοποιούν μάσκες στο σχολείο. Ο κ. Νίτσας τόνισε ότι “οι ειδικοί συνάδελφοι, παιδίατροι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι κ.α., κάνουν διάγνωση παθήσεων βασιζόμενοι σε συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια και συγκεκριμένες οδηγίες της Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας, στις οποίες ομόφωνα τα μέλη της κατέληξαν σ’ αυτές. Αν χρειαστεί, ο ΙΣΘ θα κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους, όμως είμαστε βέβαιοι ότι και σ’ αυτή την περίπτωση οι γιατροί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, όπως έχουν κάνει καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα γνωματεύσουν προβλήματα, όπου πραγματικά υπάρχουν”.
ΠΗΓΗ: ΙΣΘ

Ι.Σ.Θ.: Μάθημα ζωής τα ατομικά μέσα προστασίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος