Κόλλια-Τσαρουχά:”Επικαιροποιούνται οι μελέτες για το Θερμαϊκό”

Την «άμεση και αποτελεσματική επέμβαση του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης (ΥΜΑΘ) στην περισυλλογή της μάζας φυτοπλαγκτού, που κάλυψε στο τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου τη θαλάσσια επιφάνεια του ευρύτερου λιμανιού της Θεσσαλονίκης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία απάντησε σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.
Η υφυπουργός υπογραμμίζει ότι με πρωτοβουλίες της εξασφάλισε -από ιδιώτες χορηγούς και χωρίς επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών- τα απαραίτητα κεφάλαια για την αύξηση των μέσων και την παροχή ειδικού εξοπλισμού με στόχο την απομάκρυνση του επιπλέοντος φυτοπλαγκτού. Περιέγραψε, επίσης, το πρόγραμμα του ΥΜΑΘ για το συνεχή καθαρισμό του Θερμαϊκού από τα επιπλέοντα στερεά απόβλητα, το οποίο στηρίζεται σε ιδιωτικές χορηγίες και συντελεί στη μείωση της περιβαλλοντολογικής επιβάρυνσης του κόλπου.
Υποστήριξε δε ότι εξαιτίας της πληθώρας εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση του Θερμαϊκού (58 φορείς, σύμφωνα με μελέτη του Α.Π.Θ.), παρατηρήθηκε απουσία ανάληψης πρωτοβουλιών, με αποτέλεσμα να μείνει μόνο του το ΥΜΑΘ στην αντιμετώπιση του φαινομένου. “Οι αλληλοκαλυπτόμενες ευθύνες δεκάδων φορέων που εμπλέκονται μέχρι σήμερα οδήγησαν σε αδράνεια και όξυνση των προβλημάτων”, επισήμανε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην πληθώρα μελετών για το Θερμαϊκό, οι οποίες, όμως, είναι αναξιοποίητες, τονίζοντας ότι τώρα εξετάζονται και επικαιροποιούνται. «Ο Θερμαϊκός είναι ίσως ο πιο μελετημένος αλλά και ο πιο εγκαταλελειμμένος μέχρι πρόσφατα κόλπος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος