Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της ΕΜΑΚ με βάρκα, στην περιοχή του κόμβου Βαρικού Πιερίας, για τον απεγκλωβισμό τεσσάρων ατόμων -μιας οικογένειας κτηνοτρόφων- από το σπίτι τους, καθώς το κτήμα μέσα στο οποίο βρίσκεται είχε πλημμυρίσει.
Την ίδια ώρα, αίτημα στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την έκδοση απόφασης κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Σκύδρας, δηλαδή για τη Δ.Ε. Μενηίδας και τη Δ.Ε. Σκύδρας απέστειλε η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, «ενόψει της αντιμετώπισης των καταστροφικών αποτελεσμάτων που έχουν επιφέρει τα έντονα καιρικά φαινόμενα και προκειμένου να υπάρξει πρόληψη και προετοιμασία σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Το αίτημα αφορά τις Κοινότητες Κρανιάς με τον οικισμό Λιθαριάς, του Ανύδρου, του Μανδάλου, της Καλής, του Προφήτη Ηλία, της Καλλίπολης με τον οικισμό Σανδαλίου Μενηίδας και του Μαυροβουνίου, του Λιποχωρίου, των Καλυβίων, της Σκύδρας, των Σεβαστειανών, του Ριζού, του Αρσενίου, της Πετριάς με τον οικισμό Πλευρώματος της Σκύδρας.
Στο αίτημα αναφέρεται ότι έχουν υπερχειλίσει:
Η Τάφρος 66, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πλημμύρας στο Λιποχώρι κι Αρσένι.
Ο ποταμός Εδεσσαίος με αποτέλεσμα την πλημμύρα σε Σεβαστειανά, Μαυροβούνι, Σκύδρα.
Ο ποταμός Αλμωπαίος με αποτέλεσμα την πλημμύρα στον Προφήτη Ηλία και στην Καλή.
Το ρέμα της Βαλιβίτσας που πλημμύρισε περιοχές της Δημοτικής Κοινότητας Σκύδρας.
Το ρέμα Δροσερού μαζί με άλλα ρέματα με αποτέλεσμα την εκδήλωση πλημμύρας στο Άνυδρο, Μάνδαλο, Καλλίπολη (Σανδάλι), ρέματα στις περιοχές Κρανιάς με τον οικισμό Λιθαριάς και ρέματα στις περιοχές Καλυβίων, Ριζού, Πετριάς με τον οικισμό Πλευρώματος με ανάλογες επιπτώσεις.
Νωρίτερα, η Δήμαρχος Σκύδρας είχε αποστείλει έγγραφο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας την άμεση αποστολή συνεργείων, -προσωπικού και μηχανημάτων- προκειμένου να συνδράμουν τις υπηρεσίες του Δήμου που εργάζονται εντατικά. Όπως ανέφερε η κ. Ιγνατιάδου, ο Δήμος Σκύδρας πασχίζει κάθε φορά να αντιμετωπίσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τις δικές του δυνάμεις, ενώ δέχεται όλα τα νερά των ορεινών και πεδινών περιοχών της Έδεσσας και της Αλμωπίας.
Στο μεταξύ, πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν τα ξημερώματα σε αγροτική περιοχή της Βεργίνας, για να απομακρύνουν έναν 27χρονο οδηγό από το αυτοκίνητό του, ο οποίος επιχείρησε να περάσει από δρόμο που είχε καλυφθεί από νερά.
Κατά τη διάρκεια της νύκτας κλιμάκια της Πυροσβεστικής έκαναν επιχειρήσεις άντλησης υδάτων σε 7 περιπτώσεις στην περιοχή της Παραλίας Κατερίνης.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη, η περιοχή της Παραλίας Κατερίνης δέχθηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας νερά λάσπες και φερτά υλικά από τους χειμάρρους που κατέβαιναν από τα βουνά.
Υπάλληλοι με μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δουλεύουν εντατικά σε περιοχές και σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα.
«Το πρόβλημα εστιάστηκε στην Πιερία όπου εκτάσεις πλημμύρισαν από τους χειμάρρους. Η μικρή ύφεση δεν μας αφήνει να χαλαρώσουμε γιατί η ΕΜΥ έχει προβλέψει νέα επιδείνωση. Συνεργεία της Περιφέρειας εργάζονται και διανοίγουν ρέματα προκειμένου αυτά να μην υπερχειλίσουν», αναφέρει ο κ. Στεργιάδης.
Συνολικά 434 κλήσεις για άντληση υδάτων δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία χθες στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Από την κακοκαιρία επλήγη κυρίως η Πιερία, όπου η Πυροσβεστική επενέβη για να μεταφέρει 38 άτομα σε ασφαλή σημεία. Ειδικότερα, στην Κατερίνη η Πυροσβεστική δέχτηκε 300 κλήσεις για άντληση υδάτων, στη Βέροια 54, στην Αλεξάνδρεια 30, στο Λιτόχωρο 25, στη Νάουσα 15, στην Έδεσσα 10, ενώ στη Θεσσαλονίκη η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 37 κλήσεις για κοπές δέντρων.

 

Μοιράσου το άρθρο: