Σε μια από τις πιο αναπάντεχες κρίσεις παγκοσμίως και με την πλειοψηφία των πολιτιστικών γεγονότων και φεστιβάλ να έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί, το reworks και το reworks agora, θα δώσουν το παρόν και φέτος τον Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη για 16η συνεχή χρονιά.  Προκρίνοντας έναν  πρωτοποριακό, ασφαλή τρόπο παρακολούθησης πολιτισμού, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την ελπίδα και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη δημόσια υγεία το φεστιβάλ, για πρώτη φορά διοργανώνει μια ειδική διαδικτυακή έκδοση, το reworks connekt.

Η ψηφιακή πλατφόρμα των reworks & reworks agora, θα προβάλλει διάφορες δράσεις όπως μουσικές εμφανίσεις, DJ Sets, συζητήσεις, Q&As που θα συνθέσουν τις φετινές ειδικές εκδόσεις των reworks και reworks agora και τις οποίες μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν από την οθόνη του υπολογιστή τους.  Το reworks connekt στην  πρώτη του έκδοση θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2020. Θα είναι  δωρεάν για όλους, ωστόσο θα υπάρχει η δυνατότητα δωρεάς και μέρος των εσόδων θα διατεθεί σε φιλανθρωπικό σκοπό.


Mιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Reworks, Αναστάσιο Διόλατζη που τόνισε  «Δεχθήκαμε όλο αυτό το διάστημα πολλά μηνύματα υποστήριξης κάτι το οποίο μας τιμά ιδιαίτερα και μας ενθαρρύνει. Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε στενά κάθε εξέλιξη στο θέμα του Covid-19, αλλά και τα μέτρα που εφαρμόζονται. Τα δεκαέξι χρόνια που συνεχίζουμε αδιάλειπτα,  συναντήσαμε αρκετές προκλήσεις από την εδραίωση ενός φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την οικονομική κρίση.   Φέτος, ετοιμάσαμε  ένα διήμερο με 18 δράσεις. Είναι μία συνθήκη τελείως διαφορετική και πολύ ενδιαφέρουσα για εμάς.» 

Το Reworks παραμένει το  μακροβιότερο φεστιβάλ στο είδος του στην Ελλάδα και ο διευθυντής της διοργάνωσης τονίζει πως «σε αυτή την πρόκληση, παρόλες τις δυσκολίες, δουλέψαμε εντατικά όλο αυτό το διάστημα, επανασχεδιάσαμε το φεστιβάλ πολλές φορές,  ανάλογα με τις προδιαγραφές, οι οποίες ορίζονταν από τις αρμόδιες αρχές, πολλές φορές εβδομάδα ανά εβδομάδα. Οι εξελίξεις και τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό καθιστούν μία φυσική διοργάνωση αδύνατη. Όμως αυτό δεν μας έκανε να κάνουμε πίσω. Σε αυτές τις δύσκολες περιόδους η συμβολή του πολιτισμού μπορεί είναι πολύ σημαντική. Όπως και η στήριξη των καλλιτεχνών και όσων δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον χώρο.»

«H υποστήριξη που δείχνει το κοινό στο φεστιβάλ αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για να μην ακυρώσουμε την φετινή διοργάνωση, όπως δυστυχώς συνέβη στην συντριπτική πλειοψηφία των γεγονότων στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Αντίθετα θα προσπαθήσουμε  να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την πρόκληση προκρίνοντας ένα διαφορετικό τρόπο  ασφαλούς και υπεύθυνης παρακολούθησης πολιτισμού. Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε δίπλα μας τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και ομιλητές, αλλά και το κοινό. Δεν αισθανόμαστε μόνοι αλλά έχουμε κοντά μας reworkers από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου. Και ευχόμαστε να βρεθούμε και πάλι, όλοι μαζί, ταυτόχρονα, κάτω από το ίδιο αυτή τη φορά stage. Το interactive stage του reworks connekt.» καταλήγει ο κ.Διόλατζης.

Στο reworks connect, η σύνθεση και η γενικότερη φιλοσοφία του line up παραμένει σταθερή.  Στο μουσικό σκέλος φιλοξενούνται αναγνωρισμένοι αλλά και ανερχόμενοι καλλιτέχνες από την εγχώρια και διεθνή σκηνή, οι οποίοι θα δημιουργήσουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του μεγάλου φάσματος της σύγχρονης μουσικής.  Τα πάνελ και οι συζητήσεις θα απαρτίζονται από προσωπικότητες του πολιτισμού, των νέων τεχνολογιών και ιδεών.

 

Tο διήμερο πρόγραμμα το reworks agora θα παρουσιάσει τρεις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις με ισάριθμες ενδιαφέρουσες θεματικές.

– Fashion Revolution brings HOPE at Reworks Agora

με ομιλητές:

Δρ. Φιόρι Ζαφειροπούλου (Country Coordinator – Fashion Revolution)

Ελευθερία Καρυπίδη (Chair & Education – Fashion Revolution)

Χρήστος Πετρίδης (Chief Creative Officer – Maison Faliakos)

Βενέδικτος Αντύπας (Creative Director – Maison Faliakos)

Γαρυφαλλιά Πιτσάκη (Founder 3Quarters)

– Το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου: Προκλήσεις, νέες ιδέες & καλές πρακτικές

με ομιλητές :

Δάφνη Μπεχτσή (CINOBO – Managing Director)

Ελίνα Ψύκου (Director, Screenwriter, Producer)

Γιάννης Σακαρίδης (Artistic Director – Short Film Festival Drama & Director)

Βασιλένα Μητσιάδη

– Democratizing Cities – Shaping urban daily life with civic participation: the role of middle-bottom-up initiatives

με ομιλητές:

Σοφία Αβραμοπούλου (PERA Non-Profit Organization)

Θάλεια Ρίζου (Youthnest Organization)

Μαρία Μεγαλοπούλου (ΚΗΠΟΣ Cultural Space)

Βίβιαν Δούμπα (Stipo Greece & InCommOn NPO)

14 αποκλειστικά video performances σε πρώτη παγκόσμια μετάδοση
Στο μουσικό σκέλος έχουμε εξασφαλίσει 14 αποκλειστικά video performances σε πρώτη παγκόσμια μετάδοση, από εμβληματικά σημεία όπως ο Λευκός Πύργος στην Θεσσαλονίκη, το κέντρο της Αθήνας, το Ιερό των Μεγάλων Θεών στην Σαμοθράκη και το βουνό Όλυμπος. Video performances θα παρακολουθήσουμε επίσης από Βαρκελώνη, Τόκιο, Βερολίνο, Σόφια. 

Ο Νικόλας Δρίζης (MinimalicQuantum) θα επιμεληθεί οπτικά τρια video performances με τα ειδικά διαμορφωμένα visuals που θα συνοδεύουν την μουσική.

To reworks και φέτος παρουσιάζει ένα ειδικά διαμορφωμένο πρότζεκτ σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση. Μετά τις επιτυχημένες συναυλίες με τους Max Richter το 2014 και τους Grandbrothers το 2018 το reworks για το 2020 συμπράττει εκ νέου με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας μια ανατρεπτική ψηφιακή συναυλία.

35 μουσικοί της ΣΟΔΘ σπαρμένοι στον χώρο του κτιρίου  Μ1 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης θα ενώσουν τον συμφωνικό τους ήχο με τους ατμοσφαιρικούς ήχους του AND.ID, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά μια διαφορετική ορχηστρική έκδοση του νέου του άλμπουμ με τίτλο ”Algol Paradox”. Μια σύμπραξη του Reworks Festival με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Θεσ/κης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερης σημασίας project είναι η παρουσία της Nina Kraviz, που βρέθηκε στον Όλυμπο για να παίξει ζωντανά ένα μοναδικό σετ για το reworks, του Patrice Baumel στη Σαμοθράκη, όπου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε ένα σετ που για πρώτη φορά έλαβε χώρα στο Ιερό των Μεγάλων Θεών.

Σε αυτούς τους δυο εμβληματικούς χώρους έρχονται να προστεθούν αποκλειστικές παρουσιάσεις από διαφορετικές πόλεις ανά τον κόσμο, από την Ιαπωνία, μέχρι τη Σόφια, τη Βαρκελώνη και την Αμερική και κάποια πολύ ιδιαίτερα σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. (Φωτογραφίες: Aλέξανδρος Οικονομίδης)

Line Up:

Nina Kraviz / Dubfire / Patrice Baumel / KiNK / Christian Löffler / Hior / Anastasios / AND.ID & Thessaloniki City Symphony Orchestra / Laraaji / Masayoshi Fujita / Jay Glass Dubs / Danai Nielsen / LOU / Kolida Babo

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Οι κάτοχοι των εισιτηρίων θα έχουν την δυνατότητα είτε να μεταφέρουν τα εισιτήρια τους στην επόμενη διοργάνωση των reworks & reworks agora το 2021, είτε να αιτηθούν επιστροφή χρημάτων από τον πάροχο που αγόρασαν τα εισιτήρια τους. Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες

 

 

Μοιράσου το άρθρο: