«Ταξιδεύοντας με τον Μίκη»: μια ταινία μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ του Αστέρη Κούτουλα

30 χρόνια. 40 χώρες. 4 ήπειροι. 600 ώρες. 54,000,000 εικόνες…

«Ταξιδεύοντας με τον Μίκη» /Dance Fight Love Die – With Mikis On The Road:  Μια ταινία docufiction, μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από το γεμάτο εναλλαγή ιστορικό και επίκαιρο οπτικό υλικό των περίπου 600 ωρών που συγκέντρωσε ο Αστέρης Κούτουλας. Μια ταινία-δοκίμιο, που δεν ακολουθεί μια χρονολογική σειρά, αλλά παρουσιάζεται σε μια ιδιόμορφη μίξη και που επιτρέπει στον θεατή να ζήσει συναρπαστικές, ευτράπελες, μυστηριώδεις, αλλά και πολύ χαρακτηριστικές στιγμές από την «on the road» ζωή ενός μοναδικού και χαρισματικού καλλιτέχνη.

Η ταινία συμπυκνώνει μέσα σε μιάμιση ώρα στιγμές που επιτρέπουν μια αυθεντική εικόνα του «πνευματικού αναρχικού» Θεοδωράκη. Ο δημιουργός συνυφαίνει πολύ προσωπικές στιγμές με ιστορικό υλικό και τη μουσική του Θεοδωράκη με τον αντίκτυπό της σε νέους καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής, της τζαζ, της electro ή της rap.

«Ταξιδεύοντας με τον Μίκη»: μια ταινία μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ του Αστέρη Κούτουλα

Ο Αστέρης Κούτουλας, Έλληνας μουσικός παραγωγός, συγγραφέας και σκηνοθέτης που ζει στη Γερμανία, από το 1987 έως το 2016 συνόδευσε τον Μίκη Θεοδωράκη σε πολλά ταξίδια έχοντας μαζί και την κάμερά του σε λειτουργία. Το υλικό που μαγνητοσκόπησε προέρχεται από πρόβες, συναυλίες, ηχογραφήσεις, παραγωγές όπερας και μπαλέτου, καθώς και προσωπικές συναντήσεις του καλλιτέχνη, μεταξύ άλλων, στο Βερολίνο, στην Αθήνα, στην Άγια Πετρούπολη, στο Σαντιάγο της Χιλής, στην Κοπεγχάγη, στο Τελ Αβίβ, στη Βιέννη, στο Μάλμε, στις Βρυξέλλες, στο Σίδνεϊ, στο Άμστερνταμ, στο Μόντρεαλ, στην Πρετόρια, στο Λονδίνο, στον Τσεσμέ, στη Βαρκελώνη, στο Μιλάνο, στη Ζυρίχη, στο Όσλο, στο Παρίσι, στην Κρήτη κ.λπ.

Τα “δορυφορικά Κλιπ” (Satellite Clipsπεριφέρονται γύρω στην κεντρική ταινία σαν να είναι ο πλανήτης τους. Τα τρέιλερ της ταινίας που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο απαρτίζονται εν μέρει από το αρχειακό υλικό και εν μέρει από το fiction και backstage υλικό των γυρισμάτων που έγιναν με τους τραγουδιστές, μουσικούς και τους ηθοποιούς της ταινίας «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη» από το 2014 μέχρι το 2017. Όλα τα κλιπ φέρουν ως τίτλους τα ονόματα στενών συνεργατών και συνοδοιπόρων του σκηνοθέτη στο μακρύ ταξίδι του με τον Μίκη, και είναι αφιερωμένα σε αυτούς. Παρακάτω παρουσιάζονται, σε πρώτη προβολή, δύο satellite clips με τους τίτλους «Stella» και «Melentini», τα οποία συνδυάζουν τη «βερολινέζικη αισθητική» του σκηνοθέτη με τη «συμπαντική αρμονία» του Μίκη. Σε αυτά τα δύο κλιπ συνεργάστηκε με τον κινηματογραφιστή η Στέλλα Καλαφάτη, που ήταν στην ταινία βοηθός σκηνοθέτη και μοντέρ.

600 Hours Mikis – The raw material (Video installation)

Αν και πληθωρική φυσιογνωμία, για τον Θεοδωράκη η μουσική βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο: συνέθετε μουσικά έργα, διηύθυνε ορχήστρες, έκανε πρόβες και παρήγε μουσική –διαρκώς, παντού, αδιάκοπα. Μια εικόνα αυτής της αξιοθαύμαστης εργατικότητας και της περιπέτειας τού να είναι διαρκώς εν πορεία δίνουν οι 600 ώρες φιλμ που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη» και που πρόκειται να προβληθούν σαν video installation με τον τίτλο 600 Hours Mikis. Σε αυτό το raw υλικό ο Μίκης διευθύνει, τραγουδάει, κάνει πρόβες, ηχογραφεί, αναπαύεται, ταξιδεύει, συνομιλεί με τους συνεργάτες του, γελάει, σκέφτεται, γράφει, δημιουργεί. Ματιές πίσω από τη σκηνή, ταξίδια με λεωφορεία, ξενοδοχεία, χώροι εκδηλώσεων, συνεντεύξεις τύπου, γεύματα, πρόβες… Πρόκειται για ένα πανόραμα μιας «γέννησης της τέχνης» μέσα από μια εγκατάσταση πολυμέσων με θέμα το «κοινωνικό γλυπτό Μίκης», όπως τον ονόμασε ο Joseph Beuys.

Ο Αστέρης Κούτουλας, γεννήθηκε το 1960 στην Ρουμανία, από Έλληνες, πολιτικούς εξόριστους, γονείς. Στα 8 του χρόνια, η οικογένειά του μετακόμισε στην Δρέσδη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όπου και αποφοίτησε από το Kreuzschule, ενώ στη συνέχεια, σπούδασε Γερμανική Λογοτεχνία και Ιστορία της Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Λειψίας.

Από το 1981 μετάφρασε στα γερμανικά πολυάριθμα έργα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων, μεταξύ άλλων, ποίηση, δοκίμια και πεζογραφία των Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Εγγονόπουλου και την αυτοβιογραφία, αλλά και συγγράμματα του Μίκη Θεοδοράκη. Το 1980 ξεκίνησε η συνεργασία του με το Μίκη Θεοδωράκη, στο πλαίσιο της οποίας παρήγαγε περίπου 40 CD με τη μουσική του και οργάνωσε πάνω από 150 συναυλίες σε όλον τον κόσμο. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 δραστηριοποιήθηκε στον τομέα παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων και μουσικών έργων. Ως διευθυντής της εταιρίας του Asti Music οργάνωσε όχι μόνο πολλές παραγωγές Ελλήνων καλλιτεχνών (Φαραντούρη, Νταλάρας, Πασπαλά, Πρωτοψάλτη), αλλά και εμφανίσεις τους στην Ευρώπη, ενώ συμμετείχε και στην διοργάνωση συναυλιών μεγάλων διεθνών καλλιτεχνών, όπως, του Στινγκ, τους Motοrhead, της Μερσέντες Σόσα, του Mike Oldfield, των Scorpions και του Ζουφλί Λιβανελί και πολλών άλλων. Ο Κούτουλας ήταν επίσης σεναριογράφος και σκηνοθέτης σε παραγωγές ταινιών ντοκιμαντέρ καθώς και δραματουργός σε θεατρικές παραστάσεις. Το τελευταίο φιλμ του Κούτουλα, ήταν το «Ανακυκλώνοντας την Μήδεια» (Recycling Medea), το 2014.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος