Τελετή έναρξης του 40ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Σαράντα κεράκια έσβησε τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος γιορτάζοντας μπροστά σε μια γιγαντιαία κινηματογραφική τούρτα την συμπλήρωση τεσσάρων δεκαετιών συμπόρευσης με το πιο φρέσκο κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους Έλληνες μικρομηκάδες.

Βέβαια, όπως πολύ σωστά είπε ο κριτικός κινηματογράφου Στράτος Κερσανίδης, μέλος της κριτικής επιτροπής της FIPRESCI, «το φεστιβάλ μπορεί να σαραντάρισε, αλλά δεν θα δείτε στα μαλλιά του ούτε μια άσπρη τρίχα. Εύχομαι να παραμείνει πάντα νέο και άτακτο…».

Η τελετή έναρξης ξεκίνησε με την παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου αναδεικνύοντας τη διαχρονική σχέση του φεστιβάλ με τη νέα γενιά. Όπως και η φετινή αφίσα του επετειακού φεστιβάλ, φανερώνει την υποστήριξη του θεσμού στις σκηνοθέτριες γένους θηλυκού –που φέτος αποτελούν το ένα τρίτο των διαγωνιζομένων σκηνοθετών.

Στη μικρή αλλά ουσιαστική αναδρομή στην ιστορία του φεστιβάλ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, θύμισε τους σταθμούς της διοργάνωσης που πρωτοξεκίνησε το 1978 και το 1989 θεσμοθετήθηκε από τη Μελίνα Μερκούρη, και τον τότε σύμβουλο κινηματογραφίας Μάνο Ζαχαρία, ως το εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Ανατρέποντας, όπως υπογράμμισε, μια σειρά από στερεότυπα που συνόδευαν τη μικρού μήκους ταινία: ότι είναι απλώς «τσόντα» της μεγάλου μήκους, ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αυθύπαρκτο είδος, ότι αφορά μόνο τους νέους κινηματογραφιστές, και πως μια παραμεθόρια πόλη δεν μπορεί να υποστηρίξει σε βάθος χρόνου ένα φεστιβάλ αξιώσεων.

Η ιστορία τους διέψευσε. Τα τελευταία σαράντα χρόνια πάνω από 2.500 ταινίες έχουν προβληθεί στη Δράμα και το φεστιβάλ, που το 1995 έγινε διεθνές, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη, με εταίρους την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και τη Fipresci.

Ο Α.Παπαδόπουλος μνημόνευσε όλους τους δημάρχους που έχουν σταθεί αρωγοί στον θεσμό: από τον Σωκράτη Δημητριάδη, μέχρι τον Μαργαρίτη Τζίμα. Και από τον Θωμά Μαργαρίτη και τον Κυριάκο Χαρακίδη μέχρι τον σημερινό δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμασάκο και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Ανέστη Τερζή, που στηρίζουν το φεστιβάλ μέσα στη δίνη αυτής της μεγάλης κρίσης.

«Ακρογωνιαίος λίθος βέβαια του φεστιβάλ είναι οι έλληνες κινηματογραφιστές που παραμένουν το κέντρο του ενδιαφέροντος του φεστιβάλ».

«Τα 40 χρόνια δεν μας τρομάζουν, απλώς μας δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη», προσέθεσε ο κ. Τερζής, τονίζοντας πως ο Δήμος Δράμας παραμένει ο βασικός στυλοβάτης του θεσμού και επισημαίνοντας πως «φέτος το φεστιβάλ πέτυχε ρεκόρ χρηματοδότησης» συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια (από το 2012 και ύστερα).

Ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος αναφέρθηκε στην ακριτική πόλη της Δράμας υπογραμμίζοντας την ταύτισή της ιστορίας της με την ιστορία του φεστιβάλ και δήλωσε κατηγορηματικά πως «απάντηση σε κάθε κρίση είναι η στήριξη των εκδηλώσεων του πολιτισμού. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε». Και κατέληξε «η Δράμα είναι το δικό μας φεστιβάλ, που στο διάβα των ετών έχει γίνει το Φεστιβάλ όλων των Δραμινών».

Στην τελετή χαιρετισμό απηύθυνε ακόμα ο  αντιπεριφερειάρχης Δράμας κύριος Ανάργυρος Πατακάκης, και ο πρόξενος της Γαλλίας Φιλιπ Ρε.

Βιντεάκια με τις ευχές τους για το φεστιβάλ έστειλαν από την Ανιέσκα Χόλαντ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μέχρι τον αμερικάνο σκηνοθέτη Μπόμπι Ρόθ και τον βραβευμένο με όσκαρ δημοφιλή ηθοποιό Ρίτσαρντ Ντρέιφους.

Κατά την διάρκεια της τελετής, παρουσιάστηκαν οι φετινές κριτικές επιτροπές με προέδρους το Νίνο Φένεκ Μικελίδη (Διεθνές Τμήμα) και Κατερίνα Μαραγκουδάκη (Ελληνικό).

Μικρά σποτάκια εμπνευσμένα από τα γενέθλια του Φεστιβάλ  έδειξαν ο Αχιλλέας Κυριακίδης και ο Νικόλας Κολοβός από τη Σουηδία. Πρωταγωνιστής του τελευταίου ήταν το μικρό αγοράκι του, καρπός του έρωτα του με την ηθοποιό Ελευθερία Γεροφωκά –ένα ειδύλλιο που ξεκίνησε στη Δράμα, με χάπι έντ…

Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση από την Ένωση Κυριών Δράμας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος