Θ.Καράογλου για το 2ο Balkan Forum: “Στα Βαλκάνια γινόμαστε συνεργάτες”

Τους βασικούς άξονες του 2ου Balkan Forum που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2020, στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”, και τους στόχους που υπηρετεί, ανέπτυξε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, παρουσία των συντονιστών των θεματικών ενοτήτων του συνεδρίου. Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), ανέδειξε τη σημασία της διακρατικής συνεργασίας των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης ως όχημα ανάπτυξης ισχυρών επενδυτικών δεσμών μεταξύ τους, την αξία της τήρησης των κανόνων καλής γειτονίας ως μέσο ειρηνικής και έντιμης συμπόρευσης των λαών και τη σπουδαιότητα της προώθησης της υγιούς επιχειρηματικότητας.

“Τα Βαλκάνια είναι σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών, ιδεών και μπορούν να γίνουν κέντρο οικονομικής άνθησης, υπηρετώντας τον ρόλο που η ιστορία τους έταξε ως “γέφυρα” της Ανατολής με τη Δύση και της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο. Τα Βαλκάνια δεν είναι σύνορο… Είναι ο σύνδεσμος που ενώνει τις παγκόσμιες αγορές. Είναι επίκεντρο του εμπορίου, διότι, λόγω γεωπολιτικής θέσης, διασταυρώνονται τρεις ήπειροι: Ευρώπη, Ασία και Αφρική”, τόνισε ο κ. Καράογλου, προσθέτοντας πως ,μέσα από την αξιοποίηση του επιχειρηματικού, τεχνολογικού και ανθρώπινου αποθέματος των Βαλκανίων, η ευρύτερη περιοχή διαθέτει τη δυναμική να μετεξελιχθεί σε ισχυρό πόλο δημιουργίας. Όπως ανέφερε: “Στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) πιστεύουμε ότι το κοινό συμφέρον της Ν.Α. Ευρώπης επιτάσσει να δώσουμε βαρύτητα στις κοινές μας στοχεύσεις. Να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές, οικοδομώντας σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σπάζοντας τα δεσμά της επιφυλακτικότητας, της μισαλλοδοξίας και της εσωστρέφειας. Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα”.Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στα πολλαπλά οφέλη των εθνικών οικονομιών από το “ξεκλείδωμα” των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των Βαλκανίων, εστιάζοντας στην εξωστρέφεια που πρέπει να χαρακτηρίζει τις εφαρμοζόμενες πολιτικές κάθε Κυβέρνησης.

Είμαστε γείτονες, γινόμαστε συνεργάτες! Πρέπει να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να γίνουμε πιο εξωστρεφείς, επεκτείνοντας κάθε κράτος την οικονομική του ενδοχώρα. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά για τη δυναμική, διατηρήσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής ευθύνης μας. Με το 2ο Balkan Forum επανατοποθετούμε τα Βαλκάνια τη θέση που ιστορικά, γεωπολιτικά και οικονομικά αξίζει να βρίσκονται, στην “καρδιά” του ενδιαφέροντος μας. Η Βαλκανική χερσόνησος μπορεί και πρέπει να μετεξελιχθεί σε μετρήσιμη οικονομική δύναμη, ικανή να ανταγωνιστεί τις παγκόσμιες αγορές”. Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι συντονιστές των πέντε θεματικών ενοτήτων που θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2020.

Την πρώτη ημέρα του Forum, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020, θα πραγματοποιηθούν τρεις θεματικές ενότητες:

Η πρώτη θεματική ενότητα (25/9) έχει τίτλο: “Πολιτικές για την ανάπτυξη και στήριξη δομών/προγραμμάτων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στα Βαλκάνια“, με συντονίστρια την δημοσιογράφο Νικόλ Καζαντζίδου.

Η δεύτερη θεματική ενότητα (25/9) έχει τίτλο: “Επιχειρηματικές και τεχνολογικές δικτυώσεις και συνέργειες στα Βαλκάνια“. Συντονιστές θα είναι ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΕ κ. Σπύρος Ιγνατιάδης, στην υποενότητα “Ο ρόλος της Ε.Ε. στην υποστήριξη της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας” και ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Τμήμα Εξωστρέφειας και Δικτύωσης ΕΚΕΤΑ, κ. Νίκος Κατσιαδάκης, στην υποενότητα “Θεσμοί και υποδομές για Επιχειρηματικά Οικοσυστήματα“.

Η τρίτη θεματική ενότητα (25/9) έχει τίτλο: “Διαμόρφωση Διακρατικών Προγραμμάτων (INTERREG) στα Βαλκάνια και Ν.Α. Ευρώπη στην Προγραμματική Περίοδο 2017-2027 και αξιοποίηση καλών πρακτικών“.

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020 θα ακολουθήσουν άλλες δυο θεματικές ενότητες:

Η τέταρτη θεματική ενότητα (26/9) έχει τίτλο: “Ενσωμάτωση επιτυχημένων καινοτόμων πρακτικών και διεπιστημονικών συνεργασιών στην επιχειρησιακή κουλτούρα των Βαλκανίων εν όψει της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027“.      Η πέμπτη θεματική ενότητα (26/9) πριν από το κλείσιμο των εργασιών και την εξαγωγή των συμπερασμάτων από τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), χωρίζεται επίσης σε δυο υποενότητες. Η μία έχει τίτλο: “Πράσινη Επιχειρηματικότητα, Κυκλική Οικονομία και Κλιματική Αλλαγή μέσω καινοτόμων δράσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων στην προοπτική των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων 2021-2027“. Η δεύτερη έχει τίτλο: “Υποστήριξη της αειφόρου πράσινης ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της κυκλικής οικονομίας μέσω συνεργασιών στα Βαλκάνια.

ΠΗΓΗ: ΥΜΑ-Θ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος