Το 2022 θα παραδοθεί ο σταθμός Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης

Πράσινο φως για την ανάδειξη και την προστασία των σημαντικών βυζαντινών αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν κάτω από τον κόμβο των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του σταθμού του μετρό δόθηκε με την ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Με τις 2 τεχνικές μελέτες που εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ δίνεται οριστική λύση στην απόδοση του σταθμού της Βενιζέλου στους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Οι μελέτες προβλέπουν πως ο σταθμός της Βενιζέλου και ο αρχαιολογικός χώρος θα παραδοθούν ταυτόχρονα στο κοινό το 2022, καθώς οι εργασίες θα προχωρούν παράλληλα.

Στη διάρκεια των ανασκαφών για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης στη διασταύρωση των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου αποκαλύφθηκε τμήμα της κοσμικής πόλης της ύστερης αρχαιότητας και των βυζαντινών χρόνων. Η διασταύρωση του Decumanus Maximus, της πλακόστρωτης μέσης οδού των Βυζαντινών την οποία διατρέχει σήμερα η Εγνατία, και του cardo (την οποία ορίζει η Βενιζέλου) εντοπίστηκε έξι περίπου μέτρα κάτω από τον σύγχρονο οδικό κόμβο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ το έργο του μετρό θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, με εξαίρεση τους σταθμούς Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας όπου υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα.

Ρεπορτάζ: Εύα Κουσιοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος