Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια θα εορταστεί τη Δευτέρα 15 Αυγούστου, η γιορτή της Παναγίας, στο ομώνυμο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, επισήμων και κόσμου, ενώ από την παραμονή της γιορτής, οργανώσεις του ποντιακού ελληνισμού, ποντιακά σωματεία και σύλλογοι προγραμματίζουν παραδοσιακές καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» διοργανώνουν στην Καστανιά Ημαθίας, την πανηγυρική εορτή του Δεκαπενταύγουστου, με διήμερες εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν ανήμερα του εορτασμού.
Στο πλαίσιο του διημέρου, η διοικούσα επιτροπή του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος θα απονείμει τιμητικές διακρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία και στον αρχηγό της Κωνσταντίνο Τσουβάλα «για την διαχρονική συμπαράσταση και συμβολή της Αστυνομίας και των στελεχών της στο έργο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά». Επίσης, για μια ακόμη χρονιά θα δοθεί υποτροφία σε μαθητή του γενικού λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, στον αριστεύσαντα Δημήτριο Αμανατίδη, στη μνήμη των παιδιών του λυκείου Μακροχωρίου που έχασαν άδικα τη ζωή τους, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 13 Απριλίου του 2003.
Οι εκδηλώσεις του διημέρου στην Παναγία Σουμελά
Την Κυριακή 14 Αυγούστου, παραμονή της γιορτής, από το απόγευμα, στον χώρο της μονής «Παναγία Σουμελά» θα ακουστούν παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια του Πόντου, από μουσικά σχήματα του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων. Όπως κάθε χρόνο, νεολαίοι του Συναπαντήματος με παραδοσιακές φορεσιές θα «φυλάττουν», θα «φρουρούν» και θα συνοδεύουν τη σεπτή εικόνα της Σουμελιώτισσας, πλαισιωμένοι από εκπρόσωπους ποντιακών σωματείων. Μετά τον Εσπερινό θα γίνει λιτάνευση της εικόνας στο χώρο της μονής και η απονομή των διακρίσεων στην ΕΛΑΣ και στον αρχηγό της , ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων.
Την Δευτέρα 15 Αυγούστου θα τελεστεί ο Όρθρος και το πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα φτάσει στον χώρο της μονής στις δέκα το πρωί για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις. Μετά τη λειτουργία θα γίνει λιτάνευση της εικόνας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και θα ακολουθήσουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: