Τοποθετήθηκαν οι Λίθοι Μνήμης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Array

Σε πέντε πέτρες- λίθους θα “σκοντάφτει” πλέον η μνήμη των περαστικών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι, παρατηρώντας το έδαφος, θα βλέπουν χαραγμένα τα ονόματα πέντε Εβραίων λιμενεργατών που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στο Αουσβιτς: Εσδρά Πίτσων, Αβραάμ Σουχάμι, Ελιάου Κατάν Μάϊρ, Μωύς Μόλχο και Χάιμ Μπενσοάν.
Σε μια συγκινητική τελετή, τοποθετήθηκαν, σήμερα, στην Α’ προβλήτα, οι Λίθοι Μνήμης (Stolpersteine) από μέλη της Πρωτοβουλίας πολιτών για τους Λίθους Μνήμης στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. και την υποστήριξη του εκπαιδευτικού οργανισμού Humanity in Action. Μαθητές και μαθήτριες του 2ου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, ντυμένοι στα μαύρα, με ένα κίτρινο αστέρι στο στήθος και κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα, περικύκλωσαν τους Λίθους, άφησαν πάνω τους τα λουλούδια και σχημάτισαν με τα χέρια τους ένα αστέρι, ενώ στη συνέχεια χόρεψαν σιωπηλά γύρω από το μνημείο.
Σε ομιλία του, ο Χρίστος Μάης, από το Ιστορικό Αρχείο του ΟΛΘ, αναφέρθηκε εκτενέστερα στην εβραϊκή παρουσία στον λιμένα της Θεσσαλονίκης, η οποία υπήρξε εντονότατη, μέχρι και τα χρόνια του μεσοπολέμου, ως προς τον τομέα της λιμενεργασίας και μέχρι την Γερμανική Κατοχή, ως προς την συνεργασία λιμένα και εβραίων ναυτικών πρακτόρων και εμπόρων.
Υπήρξε τόσο σημαντική αλλά και ισχυρή, ούτως ώστε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1920, το Σάββατο να αποτελεί αργία, και τα λαντίνο να αποτελούν βασική γλώσσα συνεννόησης εντός του λιμένα. Οφείλουμε δε να πούμε, ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης υπήρξε η πύλη εισόδου πληθυσμών που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους‘.
Παράλληλα, η εβραϊκή παρουσία υπήρξε εξίσου σημαντική στον κομβικό κλάδο των ναυτικών πρακτόρων αφού συνδεόταν και με τους δεσμούς που είχαν εβραίοι έμποροι της πόλης με άλλους εβραίους εμπόρους ευρωπαϊκών λιμένων. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, μέλη εβραϊκών οικογενειών με σημαντική συμβολή στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της πόλης, όπως οι Καράσσο, Μπενβενίστε, Μόλχο, Ιακώβ Μοδιάνο, Ζακ Ναχαμά, Σαλτιέλ ακόμη και ο εκ των ιδρυτών της Φεντερασιόν Αβραάμ Μπεναρόγιας διατέλεσαν ναυτικοί πράκτορες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος