115.000 παραβάσεις του ΚΟΚ βεβαιώθηκαν στον Δήμο Θεσσαλονίκης τον τελευταίο χρόνο

Array

Ο απολογισμός δράσης της Δημοτικής Αστυνομίας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την επαναλειτουργία της Υπηρεσίας, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου από το Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη.
Ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του ενός χρόνου επαναλειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας αν και, όπως τόνισε, με το ένα τρίτο του προσωπικού που υπήρχε πριν καταργηθεί. Ακόμη, εκτίμησε ότι η λειτουργία της υπηρεσίας μέσα στο Δημαρχιακό Μέγαρο βοηθάει τις διαδικασίες και διευκρίνισε ότι ο Νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης που εκπονείται, προβλέπει τη σύμπτυξη αρμοδιοτήτων, την απλοποίηση και την ταχύτερη λειτουργία. Υπενθύμισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής στα Υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, ώστε οι εισπράξεις από τις παραβάσεις που βεβαιώνονται να χαρακτηριστούν ως ανταποδοτικές, που σημαίνει ότι θα επιστρέφουν στο Δήμο μόνο για τις ανάγκες της Δημοτικής Αστυνομίας, ώστε να γίνει δυνατή η πρόσληψη προσωπικού, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Ο στόχος, τόνισε ο Δήμαρχος, είναι να προκύψουν περίπου 250 άτομα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες αστυνόμευσης της πόλης.
Ο Λευτέρης Κιοσέογλου από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας τους τελευταίους 13 μήνες στην πόλη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στους 13 μήνες επαναλειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας βεβαιώθηκαν 114.709 παραβάσεις του ΚΟΚ, με μέσο όρο ανά μήνα τις 8.823. Από αυτές, το 92% καταγράφηκε στους κεντρικούς οδικούς άξονες της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, ενώ το υπόλοιπο 8% κυρίως στην 4η και 5η Κοινότητα. Το 11% των παραπάνω κλήσεων επιβλήθηκαν για αντικοινωνική συμπεριφορά (ράμπες, θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, διαβάσεις, πεζοδρόμια, πεζόδρομους) και ακριβώς το ίδιο ποσοστό αφορά παραβάσεις στάθμευσης διπλής σειράς και ουσιώδους παρεμπόδισης κυκλοφορίας οχημάτων.
Αναφορικά με τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, διενεργήθηκαν 962 έλεγχοι, σφραγίστηκαν 172 καταστήματα, ενώ σε 466 καταστήματα, δηλαδή στο 48% των ελεγχθέντων, βεβαιώθηκε μία τουλάχιστον παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 3.012 υποθέσεις γνησίου υπογραφής κατ’ οίκον.
Η θετική ανταπόκριση στις τηλεφωνικές καταγγελίες κυμαίνεται στο 82%, ενώ ο μέσος χρόνος ανταπόκρισης αντιστοιχεί σε 13,57 λεπτά. Κατά την περίοδο Σεπτέμβριος 2015 – Σεπτέμβριος 2016 καταγράφηκαν συνολικά 2.417 καταγγελίες.

Τέλος, όπως αναφέρθηκε, το συνολικό ποσοστό εισπραξιμότητας των προστίμων ανέρχεται σε 67%. Τα χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί να εισπραχθούν από πρόστιμα του ΚΟΚ στα ταμεία του Δήμου, το 2016, ήταν 1.600.000€, ενώ το ποσό αυτό σήμερα ανέρχεται σε 2.951.000€. Το πραγματικό ποσό για τους 13 μήνες της επαναλειτουργίας της Υπηρεσίας έχει ξεπεράσει τα 3.500.000€, με τα 2 εκ. περίπου να αντιστοιχούν στη Δημοτική Αστυνομία και τα υπόλοιπα στην Ελληνική Αστυνομία. Τα μηνιαία λειτουργικά έξοδα της Δημοτικής Αστυνομίας ανέρχονται σε 102.000€, ενώ οι μηνιαίες εισπράξεις, μόνο από τα πρόστιμα του ΚΟΚ, κυμαίνονται ανάμεσα στα 160 με 180.000€.

Πηγή Δήμος Θεσσαλονίκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος