Εγκρίθηκε η στεγανοποίηση κυψελών του ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Array

Τη στεγανοποίηση των κυψελών 3 και 4, του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης Θεσσαλονίκης, προβλέπει έργο διαχείρισης απορριμμάτων, του οποίου η χρηματοδότηση εγκρίθηκε από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.
Το έργο, προϋπολογισμού 4.696.671 ευρώ, περιλαμβάνει εργασίες για την οριστική διαμόρφωση και στεγανοποίηση των κυψελών 3 και 4, επιπρόσθετες χωματουργικές εργασίες στις ήδη διαμορφωμένες κυψέλες, με στόχο την αύξηση της χωρητικότητάς τους, αλλά και την κατάλληλη “προετοιμασία” του εδάφους, προκειμένου να τοποθετηθεί ο τεχνητός γεωλογικός φραγμός και η αποστραγγιστική στρώση. Ακόμη, περιλαμβάνεται η προμήθεια και τοποθέτηση του δικτύου συλλογής στραγγισμάτων, η προμήθεια εξοπλισμού για το οριζόντιο δίκτυο βιοαερίου και η ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών στις δυο κυψέλες, με αποκατάσταση των βλαβών στα πρανή τους.
Σημειώνεται, ότι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά είχαν εκφράσει στο παρελθόν διαμαρτυρίες για την διαφυγή διασταλλαζόντων υγρών από το ΧΥΤΑ, τα οποία κατέληγαν, όπως ανέφεραν, στον ποταμό Μπογδάνα και τον υδροφόρο ορίζοντα της Λεκάνης του Λαγκαδά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι το πρόβλημα αυτό δεν υφίσταται πλέον καθώς τα έργα ολοκληρώνονται. “Το έργο εκτελείται, ωστόσο η έγκριση της χρηματοδότησής εξασφαλίζεται από το γεγονός ότι αποτελεί έργο γέφυρα από το ένα ΕΣΠΑ στο άλλο. Σε κάθε περίπτωση ο ΦοΔΣΑ έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα και τα όποια προβλήματα υπήρξαν έχουν αποκατασταθεί και είμαστε σε ομαλή λειτουργία“, αναφέρει. Γνωστοποιεί, παράλληλα, ότι έργο – γέφυρα, από το προηγούμενο στο επόμενο ΕΣΠΑ, συνιστά και το έργο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ευκαρπίας, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν εντός του Φεβρουαρίου. Ο κ. Γεράνης, υπογραμμίζει ότι από τη λειτουργία του ΣΜΑ θα προκύψουν σημαντικά οφέλη αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη.
Στο μεταξύ, ο κ. Τζιτζικώστας ενέκρινε τη χρηματοδότηση τριών ακόμη έργων διαχείρισης απορριμμάτων που αφορούν τη δεύτερη φάση επέκτασης του ΧΥΤΑ Κασσάνδρας, την κατασκευή της αναγκαίας υποδομής για την κάλυψη της διαχείρισης του συνόλου των απορριμμάτων του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής και την επέκταση του ΧΥΤΑ Αλμωπίας Πέλλας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος