Γ. Μπουτάρης: “Προίκα για την επόμενη διοίκηση το δάνειο της ΕΤΕΠ”

Array

Ως “προίκα για την επόμενη διοίκηση“, χαρακτήρισε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, τη σύναψη δανειακής σύμβασης, ύψους 20 εκατ. ευρώ, στην οποία επιθυμεί να προχωρήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο την υλοποίηση έργων στην πόλη.
Ο κ.Μπουτάρης, είχε σήμερα στο δημαρχείο συνάντηση με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να τους ενημερώσει για τους όρους του δανείου με την ΕΤΕπ, ενόψει και της συζήτησης που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι επικεφαλής των παρατάξεων “Ανοιχτή Πόλη”, Ρία Καλφακάκου, “Λαϊκή Συσπείρωση” Γιάννης Δελής, “Γειτονιές σε Δράση”, Μόνικα Αϊβάζογλου, “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, Κωσταντής Σεβρής και “Συμμαχία Πολιτών”, Μάκης Στεργίου, όπως επίσης και οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών, Γιούλη Ρανέλλα και Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνα Λιάκου.
“Η ΕΤΕπ μας ενέκρινε ένα ποσό ύψους 50 εκατ. ευρώ, όμως εμείς το μειώσαμε. Σταθμίσαμε πως ακόμη και η απορρόφηση των 20 εκατ. ευρώ είναι δύσκολο να γίνει μέσα στην επόμενη διετία. Αυτή η δανειακή σύμβαση αφήνει μια προίκα στην επόμενη διοίκηση”, υποστήριξε ο κ.Μπουτάρης μετά το τέλος της συνάντησης.
Όπως είπε ο δήμαρχος, υπάρχει ήδη ένας ενδεικτικός πίνακας έργων που “θεωρούμε ότι είναι ώριμα και μπορούν να αναβαθμίσουν την πόλη”, ενώ πρότεινε να συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα παρακολουθεί την εξέλιξη της εκτέλεσης όλων των έργων.
Επιπλέον, ο κ.Μπουτάρης δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξουν επιβαρύνσεις για το δημότη. “Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι στο τέλος του 2019 αποπληρώνονται όλα τα δάνεια που έχει ο δήμος και είναι ύψους περίπου 39 εκατ. ευρώ”, είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Καλφακάκου υποστήριξε πως, παρά τις εξηγήσεις για το θέμα του δανείου, η οριστική απόφαση της παράταξής της θα δοθεί στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ η κ.Αϊβάζογλου εμφανίστηκε ικανοποιημένη με την πρόταση του δημάρχου για διαπαραταξιακή. Από την πλευρά του ο κ.Στεργίου δήλωσε διατεθειμένος να ψηφίσει το δάνειο.

Ο Σταύρος Καλαφάτης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, δεν συμμετείχε στην ενημέρωση, κάνοντας με δηλώσεις του λόγο για “συνάντηση παρωδία“.
“Κάναμε λάθος που πιστέψαμε για μια ακόμη φορά το δήμαρχο. Είχε δεσμευτεί μήνες πριν ότι θα μας ενημερώσει για το θέμα του δανείου. Δεν συμμετέχουμε σε συνάντηση παρωδία. Είναι μια ακόμη ήττα του δημάρχου με βαρύ τίμημα, το οποίο θα πληρώσουν οι Θεσσαλονικείς. Περίπου 20 εκατ. ευρώ. Ο δήμαρχος και η διοίκηση του χρυσάφι πιάνουν και χώμα γίνεται”, υποστήριξε ο επικεφαλής των “Εντάξει”. Ο κ.Καλαφάτης, έδωσε “ραντεβού” για τη συνέχεια του θέματος στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Εξέφρασε, όμως, ενστάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής της συζήτησης, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να γίνει ειδική συνεδρίαση για το ζήτημα του δανείου και όχι να οριστεί – όπως είπε – ως 44ο θέμα στην ημερήσια διάταξη.
Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ.Μπουτάρης σχολίασε την απουσία του κ. Καλαφάτη λέγοντας πως πρόκειται για “θεσμικό ατόπημα” και προσθέτοντας πως “η απουσία του κ.Καλαφάτη μ’ ενοχλεί πολύ”.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, απάντησε με επιστολή του στον κ.Καλαφάτη τονίζοντας πως πρόκειται “για αμιγώς διαδικαστικό ζήτημα και καμία σχέση έχει με τη βαρύτητα ή μη κάθε θέματος”.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος