Την αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, που λειτουργεί με ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο δήμο Κορδελιού – Εύοσμου Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε η Περιφέρεια, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την εξακρίβωση και την εξάλειψη των αιτίων που προκαλούν το χρόνιο πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, η σχετική απόφαση ελήφθη μετά από συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Όπως έγινε γνωστό, θα τοποθετηθούν στον ίδιο σταθμό εξειδικευμένα μηχανήματα για τη μέτρηση των ολικών υδρογονανθράκων (μεθάνιο και μη – μεθανιούχοι), καθώς και των δύσοσμων ενώσεων του θείου, ενώ θα αναβαθμιστεί συνολικά η εγκατάσταση και η τεχνική υποδομή του σταθμού μέτρησης.
Το κόστος της αναβάθμισης του σταθμού υπολογίζεται σε 131.000 ευρώ, ενώ, όπως διευκρίνισε ο κ. Γιουτίκας, σε συνάντηση που είχε στις αρχές του μήνα με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, είχε γίνει αποδεκτό η δαπάνη για την αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης στο Κορδελιό να καλυφθεί από πόρους του «Πράσινου Ταμείου». Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπεριφερειάρχης απέστειλε επιστολή στον νέο υπουργό, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό, Σωκράτη Φάμελλο, τους οποίους καλεί να μεριμνήσουν για την εξασφάλιση της σχετικής χρηματοδότησης.
Παράλληλα, το τμήμα χημείας του ΑΠΘ, θα αναλάβει, για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την εκπόνηση ειδικού ερευνητικού προγράμματος, με στόχο τον εντοπισμό των χημικών ενώσεων που ευθύνονται για τα επεισόδια δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 140.000 ευρώ, θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, ενώ το θέμα θα απασχολήσει επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, πριν την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης με το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί να συμβάλει με κάθε μέσο και τρόπο στην επίλυση του προβλήματος της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: