Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΚΜ γνωμοδότησε θετικά για το σχέδιο διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων

Την κατασκευή ενός ή περισσοτέρων περιφερειακών ή διαπεριφερειακών χώρων υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), συνολικής δυναμικότητας 70 χιλιάδων τόνων ετησίως, προβλέπει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων.

Παράλληλα, εντός του 2016 θα πρέπει να χωροθετηθούν αυτοί οι ΧΥΤΕΑ, στις περιφέρειες εκείνες όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων (Στερεά Ελλάδα, Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία).

Τα παραπάνω ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο γνωμοδότησε θετικά στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ωστόσο ο κ. Γιουτίκας διατύπωσε μια σειρά παρατηρήσεων οι οποίες θα σταλούν στο αρμόδιο υπουργείο. Συγκεκριμένα τόνισε, ότι για τη δημιουργία των ΧΥΤΕΑ δεν προβλέπεται νομοθετικά ο φορέας υλοποίησής τους, παρόλο που, όπως είπε, υιοθετείται η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Επίσης, χαρακτήρισε αόριστη την αναφορά για συνεργασία κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών, καθώς και Περιφερειακών ΦΟΔΣΑ με ιδιώτες.

Παράλληλα τάχθηκε κατά της διάθεσης οργανικών βιομηχανικών επικίνδυνων αποβλήτων σε ΧΥΤΕΑ και πρότεινε τη δημιουργία μονάδας αποτέφρωσης εθνικής εμβέλειας, για όλα τα οργανικά επικίνδυνα απόβλητα, ανεξάρτητα της διαθεσιμότητας των ιδιωτικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Σχετικά με τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων σε παλιά λατομεία τόνισε ότι η χρήση εξαντλημένων λιγνιτικών πεδίων, ορυχείων ή εξαντλημένων λατομείων, προσκρούει στην έλλειψη του αναγκαίου νομοθετικού πλαισίου και τόνισε την ανάγκη άμεσης θέσπισης του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου.

Για τα απόβλητα συσκευασιών που έχουν ρυπανθεί από επικίνδυνες ουσίες, πρότεινε την απορρύπανσή τους πριν τη διάθεση. Τέλος υπογράμμισε ότι καθώς δεν θα υφίστανται γενικώς, γεωγραφικοί ή διοικητικοί περιορισμοί στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο των υπό έγκριση περιφερειακών σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Θανάσης Μπασδάνης εκ μέρους της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας», τόνισε ότι το εθνικό σχέδιο είναι απαραίτητο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, ωστόσο η εν λόγω μελέτη βασίζεται σε στοιχεία του 2011 και από τότε έχουν αλλάξει πολλά.

Η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας» Δέσποινα Χαραλαμπίδου, σχολίασε ότι το νέο σχέδιο δίνει νέες δυνατότητες και διαθέτει θετικά στοιχεία, όμως το κλειδί του ζητήματος είναι η χρηματοδότηση.

Καθώς όμως περιορίζονται οι πόροι από το ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των αποβλήτων, το σχέδιο κατευθύνεται ουσιαστικά διά της διολισθήσεως, στη δημιουργία των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στις οποίες η παράταξη είναι αντίθετη.

Παρών ψήφισε ο Νίκος Χρυσομάλλης από την «Ελληνική Αυγή», υπέρ της εισήγησης του αντιπεριφερειάρχη τάχθηκε ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη «Συμμετέχω», ενώ ο Γιάννης Ζιώγας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μίλησε για «γκρίζα διαδρομή των βιομηχανικών αποβλήτων, που υποτίθεται ότι θα υποβάλλονται σε διαδικασίες ανάκτησης σε υπάρχουσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σχεδιασμένες, όχι γι αυτό το σκοπό, αλλά για την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων».

Η Νιόβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά» έκανε λόγο για ανεπάρκεια στοιχείων, καθώς αναφέρονται στο 2011, ενώ ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία Αλληλεγγύη» σχολίασε, ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό αλλά δεν αντιμετωπίζεται με την πρέπουσα σοβαρότητα, συνεπώς θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις σε μια σειρά ζητημάτων.

 Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος