Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου και της υφυπουργού Μακεδονίας- Θράκης Μαρίας Κόλλια- Τσαρουχά, για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων που προκαλούν προβλήματα σε περιαστικές περιοχές και σε καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και στην επαρχία Λαγκαδά.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν δήμαρχοι και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, υπηρεσιακοί παράγοντες της αποκεντρωμένης διοίκησης, δασικές υπηρεσίες και δασαρχεία, η διεύθυνση πολιτικής προστασίας, κυνηγητική ομοσπονδία και σύλλογοι, ο φορέας προστασίας Κορώνειας- Βόλβης, κτηνίατροι, ειδικοί επιστήμονες του ΑΠΘ, κ.ά.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, όπως τόνισε ο κ. Φάμελλος, θα γίνει μια ολοκληρωμένη καταγραφή και παρουσίαση των προβλημάτων και να προκύψουν συμπεράσματα για δράσεις που θα αναληφθούν, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
«Έτσι κι αλλιώς και από τη ρυθμιστική θήρας, η οποία έχει υπογραφεί στις 31 Ιουνίου προβλέπονται τα ειδικά μέτρα, τα οποία μπορούν να ληφθούν όπως και η δυνατότητα υπουργικής απόφασης για επιπλέον δράσεις, είτε σε περιοχές προστασίας, είτε σε κυνηγετικά καταφύγια, είτε σε καταφύγια θηραμάτων, είτε σε περιοχές οργανωμένου κυνηγιού» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός και συνέχισε :
«Ο σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι η προστασία των πολιτών και των περιοχών κατοικίας, σε συνδυασμό με τους κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας και της άγριας ζωής», πρόσθεσε ο υπουργός.
«Είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, μια δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των περιοχών πέριξ της Θεσσαλονίκης και των πιο απομακρυσμένων και βέβαια όλης της περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης» είπε η κ. Κόλλια- Τσαρουχά.
Η υφυπουργός επισήμανε ότι χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια και κινητοποίηση πέρα από τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις αρμοδίων, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος, οι πολίτες, οι φιλόζωοι, για τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την επαφή τους με τα συγκεκριμένα ζώα και από πρακτικές, όπως, π.χ. το να πετούν τροφές και αποφάγια, εκτός των οργανωμένων χώρων αποκομιδής σκουπιδιών, κυρίως σε ημιαστικές, ή αγροτικές περιοχές.
«Πρέπει πολύ γρήγορα να κινητοποιήσουμε όλους τους παράγοντες και τους εθελοντές, πέρα από την κρατική λειτουργία, για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο» πρόσθεσε η υφυπουργός.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: