Η Θεσσαλονίκη εκπαιδευτικός προορισμός με την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας

Array

Στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με τα δημόσια πανεπιστήμια και τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης προχώρησε σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Study in Thessaloniki – Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη“. Με την πράξη αυτή “επισημοποιείται” η συνέργεια που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια, προκειμένου η πόλη να αναδειχθεί ως εκπαιδευτικός προορισμός. Στο διάστημα αυτό αναπτύχθηκαν συνεργασίες με κοινό στόχο την προσέλκυση περισσότερων φοιτητών και σπουδαστών στην πόλη, είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η παρουσία φοιτητών και σπουδαστών στην Θεσσαλονίκη – σήμερα ξεπερνούν τις 120.000 – είναι αφενός ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς υπολογίζεται ότι “αφήνουν” στην πόλη περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ το μήνα και αφετέρου είναι άτομα που θα γίνουν οι πρεσβευτές της πόλης, αναπτύσσοντας περισσότερο τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της.

Ωστόσο, ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα και τα εμπόδια που υπάρχουν, όπως η μη δυνατότητα δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια και στην αδυναμία άμεσης έκδοσης βίζας για ορισμένες εθνικότητες. Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Περικλής Μήτκας, τονίζοντας την ανάγκη να διευκολύνονται όσοι επιθυμούν να εκδώσουν προσωρινές άδειες παραμονής για να παρακολουθήσουν κάποιο θερινό τμήμα ή κάποιο άλλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μικρής διάρκειας. Ο κ. Μήτκας αναφέρθηκε στο πλεονέκτημα, όπως το χαρακτήρισε, των ονομάτων “Αριστοτέλης, Αλέξανδρος και Μακεδονία“, που αποτελούν ισχυρά “brands” και γνωστά σε όλο τον κόσμο, τα οποία έρχονται να προστεθούν στην υψηλή ποιότητα σπουδών, η οποία καταγράφεται στις αξιολογήσεις.

Συμπληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητα τα πανεπιστήμια και να ξεκαθαρίσει το ζήτημα επιβολής ή μη διδάκτρων σε ξένους φοιτητές ενώ επανέλαβε την πρότασή του για τέλος εγγραφής των φοιτητών, προκειμένου να καλύπτονται ορισμένες πάγιες οικονομικές ανάγκες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Το αναβαθμισμένο επίπεδο σπουδών σε συνδυασμό με τον ελκυστικό χαρακτήρα της πόλης είναι τα δύο βασικά “όπλα” που διαθέτει η Θεσσαλονίκη για να προσελκύσει περισσότερους νέους, οι οποίοι θα αναπτύξουν στο μέλλον επιχειρήσεις, καινοτομία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας.

Σε μια “Θεσσαλονίκη αλά Γαλλικά” αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόξενος Φίλιπ Ρέι, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες στα γαλλικά, καθώς είναι αρκετοί οι σπουδαστές που έρχονται με Erasmus ή για να συμμετάσχουν σε κάποιο άλλο πρόγραμμα. Μάλιστα τόνισε, ότι το Γαλλικό Προξενείο και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης προτίθενται να συμβάλουν στην μετάφραση ιστοτόπων, καταλόγων και εντύπων σε μουσεία, εστιατόρια και φορείς που έχουν αυτήν την ανάγκη.

Σημειώνεται, ότι το “Study in Thessaloniki” στηρίζουν: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το Αλεξάνδρειο Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, το Γερμανικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, το PINEWOOD-The American International School of Thessaloniki, το AMERICAN COLLEGE THESSALONIKI (ACT), το METROPOLITAN COLLEGE – Thessaloniki Campus, NEW YORK COLLEGE – Thessaloniki Campus, ΤHE UNIVERSITY OF SHEFFIELD INTERNATIONAL FACULTY CITY COLLEGE, το EUNIC (European Union National Institutes for Culture) Thessaloniki Greece και τα συμμετέχοντα ινστιτούτα αυτοτελώς: Βρετανικό Συμβούλιο, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Istituto Italiano di Cultura και OIKOTRUST Α.Ε.Δ.Α..

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος