To πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό μηχανικής κατέκτησε η Ομάδα S.V.A.M. του ΑΠΘ

Την πρώτη θέση στον Εθνικό Διαγωνισμό Μηχανικής, κατέκτησε η Oμάδα Μηχανικής S.V.A.M. του ΑΠΘ, αποτελούμενη από τρεις φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και μια φοιτήτρια του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Ο Στέργιος Μπατακόϊας, ο Βασίλης Σιδέρης, η Αναστασία Παυλίδου και ο Αναστάσιος Μάρκος Παυλίδης (η ομάδα ονομάστηκε S.V.A.M. από τα αρχικά των ονομάτων τους) ήρθαν πρώτοι αρχικά στο τοπικό επίπεδο και κατόπιν στο εθνικό επίπεδο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού EBEC (European BEST Engineering Competition), όπου αντιμετώπισαν τις ομάδες από την Αθήνα, την Πάτρα και τα Χανιά.

Το εθνικό επίπεδο του διαγωνισμού έγινε πρόσφατα στην Άνω Φοιτητική Λέσχη και οι φοιτητές του ΑΠΘ, που διαγωνίστηκαν στην κατηγορία Team Design, κλήθηκαν να επιλύσουν ένα τεχνικό πρόβλημα, με τη δημιουργία μιας κατασκευής από απλά υλικά, μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Σιδέρης, τους ζητήθηκε να κατασκευάσουν έναν μηχανισμό που λειτουργούσε με πενηντάλεπτα, και είχαν τον περιορισμό να χρησιμοποιήσουν μόνο τη βαρύτητα και όχι κινητήρα.

Το πρώτο μέρος της κατασκευής τους ήταν ένας αυτόματος πωλητής (vending machine), ο οποίος λειτουργούσε μόνο με πενηντάλεπτα. Σε περίπτωση που ο χρήστης έριχνε άλλο κέρμα, αυτό επιστρεφόταν πίσω. Ο μηχανισμός έπρεπε να λειτουργεί επαναλαμβανόμενα χωρίς να παρεμβαίνει ο χρήστης. Στο δεύτερο μέρος της κατασκευής τους, με την είσοδο πενηντάλεπτου, ένας βόλος θα έπρεπε να ελευθερωθεί από τον αυτόματο πωλητή και να ακολουθήσει μια διαδρομή τύπου “roller coaster”. Ύστερα από μια περίπλοκη διαδρομή, o βόλος, κατά την έξοδό του, θα έπρεπε να πραγματοποιήσει ένα άλμα, το βεληνεκές του οποίου θα καταγραφόταν.

Η στιβαρότητα της κατασκευής τους και η ορθή διαχείριση των διαθέσιμων υλικών, που ήταν κοινά για όλες τις ομάδες, προσμετρήθηκαν θετικά στην εξαγωγή της τελικής βαθμολογίας της ομάδας. Ο Βασίλης Σιδέρης, υπογράμμισε, ότι το όλο εγχείρημα είχε δυσκολίες, αλλά με την ομαδική δουλειά και τον καταμερισμό της εργασίας βρέθηκε λύση.

Σχετικά με  τον διαγωνισμό 

Το BEST (Board οf European Students of Technology) είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη πολιτικός, φοιτητικός εθελοντικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1989. Το EBEC (European BEST Engineering Competition) είναι ο μεγαλύτερος πανευρωπαϊκός διαγωνισμός μηχανικών, διοργανώνεται σε 32 χώρες, 85 εκπαιδευτικά ιδρύματα και συγκεντρώνει πάνω από 6.500 συμμετοχές.   Δυστυχώς, φέτος, δεν θα διεξαχθεί το ευρωπαϊκό επίπεδο του διαγωνισμού, όπου θα μετείχε η ομάδα S.V.A.M. Ωστόσο, οι φοιτητές, όπως δήλωσε ο κ. Σιδέρης, είναι αποφασισμένοι να συμμετέχουν και του χρόνου, με την ελπίδα ότι θα ολοκληρώσουν την πορεία τους στο διαγωνισμό.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος