Πέντε επιλεγμένες μουσικές συναυλίες περιλαμβάνει το πρόγραμμα του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού του Δήμου Καλαμαριάς  «Παρά θιν’ αλός» που πραγματοποιείται φέτος  για  29η  συνεχή χρονιά και φιλοδοξεί  να συνεπάρει το πολυπληθές  κοινό, βάζοντας  και πάλι την ποιοτική του σφραγίδα στις φθινοπωρινές εκδηλώσεις της πόλης. Το Παρά θιν’ αλός που φέτος συμπληρώνει τα 29 χρόνια ζωής του, αποτελεί τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό του Δήμου Καλαμαριάς και ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα της πόλης, φιλοξενώντας κάθε χρόνο σπουδαίους καλλιτέχνες.

Ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός του Δήμου,  από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά γεγονότα της πόλης, ανοίγει την αυλαία του, την ερχόμενη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019φιλοξενώντας σπουδαίους δημιουργούς και ερμηνευτές.

Οι συναυλίες που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής:

Δευτέρα 26.08 | 21:00
Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (Δημαρχείο)
Συναυλία Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Καλαμαριάς
Μουσική διεύθυνση: Γιάννης Κούκας
«Πνοές Ανατολής και Δύσης» Οι μουσικές παραδόσεις των λαών εμπνέουν τους σύγχρονους συνθέτες

Μέσα  από το πρόγραμμα η Φιλαρμονική θα δώσει «πνοή» σε παραδοσιακές, αραβικές, κοζάκικες, βουλγαρικές, ουγγρικές, ιρλανδικές, μπλουζ  αλλά και μελωδίες του τόπου μας, ενορχηστρωμένες για συμφωνική ορχήστρα πνευστών από τους πλέον προβεβλημένους Ευρωπαίους και Αμερικανούς συνθέτες.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς αποτελεί ιστορική συνέχεια της Φιλαρμονικής του ιδρύματος «Αριστοτέλης» που διέκοψε τη λειτουργία του το 1983.Με τη μουσική διδασκαλία και διεύθυνση των μαέστρων Κώστα Σαμσαρέλου, Γιώργου Σιδηρόπουλου και Ιωάννη Κούκα και την αμέριστη συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής, πολύ γρήγορα αναδείχθηκαν σε αξιόλογα μουσικά σύνολα, παρουσιάζοντας ένα μεγάλο αριθμό έργων του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου μέσα και έξω από τη χώρα.

Η επί 36 χρόνια προσφορά της Ορχήστρας στην τοπική κοινωνία είναι ανεκτίμητη και εκτείνεται σαφώς πέρα από το καλλιτεχνικό πεδίο. Οι δημότες που την επάνδρωσαν, εκτός από τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και του ταλέντο τους, τη δωρεάν μουσική εκπαίδευση που έλαβαν και την πνοή που έδωσαν  στις πνευματικές δημιουργίες, καλλιέργησαν και καλλιεργούν αδιάλειπτα αυτό που θα ονομάζαμε «κοινωνικό  ιδεώδες».


Τετάρτη 28.8 | 21:00
Κυβερνείο (παλατάκι)
Συναυλία «Μουσικές μετακινήσεις»
From Yerushalayim to Saloniki – madre de Israel
Μουσική διεύθυνση: Kωστής Παπάζογλου
Με τη Νέα Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς, τη Χορωδία Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, μέλη της Χορωδίας Θερμαΐδες, το φωνητικό σύνολο «enHoro», το μουσικό σύνολο «Camerata Aristoteles» και τη μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου. Πρόκειται για μια μουσική παράσταση -ύμνος στις μετακινήσεις των μουσικών και των πολιτισμών της Ιερουσαλήμ, στον χρόνο και στον χώρο γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές εβραϊκές, σεφαραδίτικα τραγούδια σε εντυπωσιακές ενορχηστρώσεις μέχρι και Negro spitiruals, όπως το «Go down Moses» και το «Deep rivermy home is over Jordan», σπουδαία χορωδιακά έργα με αναφορές στους διωγμούς των Εβραίων . Θ ακουστούν επίσης και τραγούδια του Εβραίου συνθέτη Kurt Weil, που διέφυγε από τους ναζί, καθώς και ελληνικά τραγούδια του μεσοπολέμου στα Ladino και συνθέσεις του Κωστή Παπάζογλου.  

Παρασκευή 30.8 | 21:00
Κυβερνείο (παλατάκι)
Συναυλία ΑΡΓΑΤΕΙΑ
Μουσικές και σκοποί από τη Μαύρη θάλασσα.

Το οκταμελές μουσικό σχήμα έχει έντονη παρουσία τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη όπου και εδρεύει, πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ερμηνεύει επι σκηνής σκοπούς και τραγούδια των λαών της Μαύρης θάλασσας με ρεπερτόριο, κατά κύριο λόγο, του Πόντου αλλά και τραγούδια τούρκικα, αρμένικα, λάζικα, παρουσιάζοντας μια δυναμική παράσταση που θα φέρει τον θεατή κοντά στην πολυπολιτισμικότητα του Εύξεινου Πόντου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΑΡΓΑΤΕΙΑ  ήταν ο τρόπος συνεργασίας και αλληλεγγύης των Ποντίων αγροτών. Ο θεσμός αυτός αν και έχει εξασθενήσει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, στον ιστορικό Πόντο παραμένει ακόμα ζωντανός μεταξύ των ανθρώπων που μιλούν την ελληνική διάλεκτο της περιοχής, τα ποντιακά ή ρωμέϊκα. Η μνήμη της εργατείας παραμένει επίσης ζωντανή στο ήθος και στα νοήματα τραγουδιών και του λαϊκού πολιτισμού μας, παρά τις παραμορφωτικές επιδράσεις του ψευδεπίγραφου, ατομικιστικού και αντιαισθητικού «εκσυγχρονισμού».

Δευτέρα 2.09 | 21:00
Κυβερνείο (παλατάκι)
Συναυλία TAKIM
με την Αρετή Κετιμέ και τον Γιάννη Νιάρχο
«Αυτά που μας ενώνουν…»

«Η Ούμ Καλσούμ και η Φαϊρούζ συναντούν τον Μανώλη Αγγελόπουλο και τον Στέλιο Καζαντζίδη. Από τη Φολέγανδρο και το Ζαγόρι μέχρι την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, τον Πειραιά και τη Νέα Υόρκη, ένα μουσικό ξεφάντωμα με το εκρηκτικό ρεπερτόριο των ΤΑΚΙΜ συναντά το λαϊκό-ρεμπέτικο και έντεχνο ελληνικό τραγούδι σε ένα πρόγραμμα γεμάτο μουσικές εκπλήξεις».

Μια μεγάλη παρέα οι ΤΑΚΙΜ παίζουν, τραγουδούν και διασκεδάζουν επι σκηνής μαζί με τους φίλους τους, με αφετηρία το γνώριμο, δυναμικό ήχο τους κι όλα αυτά που τους ενώνουν. Μαζί με την Αρετή Κετιμέ και την ιδιαίτερη φωνή του  Γιάννη Νιάρχου, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μουσικό αποτέλεσμα που θα ταξιδέψει το κοινό μέσα στο χρόνο και τις εποχές, με κομμάτια από την πλούσια ελληνική  παράδοση αλλά και το προσωπικό τους ρεπερτόριο.

Η μεγάλη παρέα ΤΑΚΙΜ συναντήθηκε και έσμιξε στην Αθήνα το 2001. Τα μέλη είναι καταξιωμένοι σολίστες οι οποίοι έχουν συνεργαστεί ο καθένας τους με διεθνείς και ‘Ελληνες καλλιτέχνες, όπως με την Lorrena mcKennit, τη Νάνα Μούσχουρη, τους Calexico,  την Ελένη Καραϊνδρου, τους  Santel, Omar Faruk Tekbilek, την Χάρις Αλεξίου ,τον  Γιώργο Νταλάρα, την Δήμητρα Γαλάνη, την Ελευθερία Αρβανιτάκη, την Ευανθία Ρεμπούτσικα κ.α. ‘Εχουν πραγματοποιήσει συναυλίες και τηλεοπτικές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν αποκτήσει με τα χρόνια το δικό τους κοινό. Η τελευταία τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Τακίμ» κυκλοφόρησε 2015 και συμμετείχαν η Χάρις Αλεξίου, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Παντελής Θαλασσινός κ.α.

Τετάρτη 4.09 | 21:00

Κυβερνείο (παλατάκι)
Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης
με την Σοφία Αβραμίδου
Μουσικό ταξίδι… σε «καλή μεριά»
Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης. 
 Στη   μουσική παράσταση  που έχει τίτλο «Μουσικό ταξίδι σε … καλή μεριά», η αισθαντική ερμηνεύτρια από τη Θεσσαλονίκη, Σοφία Αβραμίδου, θα ταξιδέψει το κοινό μέσα από μεσογειακά, ελληνικά, αργεντίνικα και αραβικά μουσικά μονοπάτια. Τις ενορχηστρώσεις υπογράφουν η Μαρία Λαζαρίδου και ο Πάνος Κοσμίδης, ενώ τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας έχει ο αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας, Χάρης Ηλιάδης.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη

Το Φεστιβάλ «Παρά θιν’ αλός» του Δήμου Καλαμαριάς διοργανώνεται από το 1991 και η  αγάπη με την οποία ο κόσμος το αγκαλιάζει, διατηρεί το όραμά του ζωντανό και το καθιστά πιστό στο ετήσιο ραντεβού με το κοινό του. Οι μουσικές εκδηλώσεις του πραγματοποιούνται κάθε χρόνο,  κλείνουν την θερινή περίοδο στην Καλαμαριά.

 

Μοιράσου το άρθρο: