Astrazeneca: Σήμερα οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών – Τι εξετάζεται

Τα δεδομένα που έχουν προκύψει σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) συναθροίζει σήμερα σε σύσκεψή της που ξεκινά στις 9.00 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με στόχο την αποτίμηση της κατάστασης και τη διαμόρφωση εμβολιαστικής γραμμής.

“Δεν αναμένουμε σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα και δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα θέμα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca” είπε χθες στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, προϊδεάζοντας για τις εξελίξεις.
Σημείωσε ωστόσο ότι θα τεθεί το θέμα των ηλικιακών περιορισμών, καθώς παρά  τη θετική  γνωμοδότηση  από τον  Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες  και δίνει άλλη ερμηνεία.

Επισήμανε ότι παρά την αναστάτωση το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90% . “Γίνονται 10.000 – 12.000 εμβολιασμοί με ΑstraZeneca σε καθημερινή βάση, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους προσθέτοντας ότι το τελευταίο 7ήμερο το ποσοστό αυξήθηκε σε 93%.

“Το εμβόλιο χαρακτηρίζεται ασφαλές καθώς ζυγίζονται οι κίνδυνοι ανάλογα με το όφελος”, διευκρίνισε.

Η Επιτροπή Εμβολιασμών θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο οι αδιάθετες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca να δοθούν σε πολίτες που δεν έχουν αντίρρηση να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο και να ανοίξει η πλατφόρμα τόσο για άλλες ηλικιακές ομάδες, όσο και για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, ενόψει και της επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ένας πρώτο σημαντικός σταθμός για το “τείχος ανοσίας” είναι οι αρχές Μαΐου, με την ολοκλήρωση των εμβολιασμών των ατόμων άνω των 60 ετών και των ευπαθών ομάδων πολύ υψηλού κινδύνου.

Τι είπαν ΕΜΑ και ΠΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο EMA εντόπισε πιθανή σύνδεση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος σε άτομα με χαμηλά αιμοπετάλια, καταλήγοντας όμως ότι το ισοζύγιο στη σχέση του συνολικού κίνδυνου με τα οφέλη παραμένει θετικό. Σημείωσε επίσης ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του Vaxzevria, όπως θα ονομάζεται πλέον το εμβόλιο.

Συμπερασματικά, επιστημονική αξιολόγηση του EMA υποστηρίζει την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των εμβολίων COVID-19.

Η ειδική επιτροπή ασφάλειας εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λαμβάνοντας τη σκυτάλη απεφάνθη ότι η αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολίου της Astrazeneca και της εμφάνισης θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια θεωρείται εύλογη αλλά δεν επιβεβαιώνεται και ότι απαιτούνται εξειδικευμένες μελέτες για την πλήρη κατανόηση της πιθανής σχέσης μεταξύ εμβολιασμού και πιθανών παραγόντων κινδύνου.

Ο ΕΜΑ τονίζει τη σημασία της άμεσης εξειδικευμένης ιατρικής θεραπείας: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια των θρόμβων στο αίμα και των χαμηλών αιμοπεταλίων και τη θεραπεία τους νωρίς, οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να βοηθήσουν όσους επηρεάζονται κατά την ανάρρωσή τους και να αποφύγουν επιπλοκές.

Οι 27 υπουργοί Υγείας της ΕΕ κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη τους, μετά τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, δεν κατέληξαν σε μια κοινή θέση κάτι που θα επιχειρήσουν τις επόμενες ημέρες.

Δείτε επίσης Στ. Κυριακίδου: Συντονισμένη προσέγγιση για βελτίωση της εμπιστοσύνης του κοινού στον εμβολιασμό

Η Αυστρία, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, σε αντίθεση με την απόφαση άλλων χωρών, να περιορίσουν τη χρήση του στους νέους. Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι θα περιορίσει το εμβόλιο στους πολίτες άνω των 60 ετών. Φινλανδία, Γαλλία και Βέλγιο στους άνω των 65 ετών. Η Γερμανία προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και πέρα από την απόφαση να χορηγείται στον πληθυσμό άνω των 60 εξετάζει να κάνει τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο σε όσους κάτω των 60 έλαβαν μια πρώτη δόση AstraZeneca.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS