Ιστορική ημέρα για Ελλάδα – Γαλλία – Ανακοινώθηκε η συμφωνία για την απόκτηση τριών φρεγατών

Υπεγράφη πριν από λίγο η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για συνεργασία σε Άμυνα και Ασφάλεια παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για κοινή βούληση για ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών σε άμυνα και ασφάλεια τονίζοντας ότι θέλουμε την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των δύο χωρών. Ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε επισήμως την απόκτηση των 3 υπερσύγχρονων φρεγατών Βelharra  από τη χώρα μας, οι οποίες θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.

Κ. Μητσοτάκης: Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ισχυρή και αυτοδύναμη Ευρώπη

«Πραγματικότητα γνωστή σε όλους, η ισχυρή συμμαχική σχέση Ελλάδας Γαλλίας που δεν εξαντλείται στους τομείς της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας με τη Γαλλία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «ενισχύει μια πραγματικότητα γνωστή σε όλους: οι δύο χώρες έχουν ήδη αναπτύξει μια ισχυρή σχέση που υπερβαίνει τις σχέσεις μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

«Μετά τα 24 μαχητικά Rafale, σήμερα ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά και 3 νέες φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό, με δυνατότητα να αποκτήσει άλλη μία», διακήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι κοινές προσπάθειές μας ανέδειξαν ακόμη και τις προσπάθειες έναντι της κλιματικής κρίσης στο ευαίσθητο οικοσύστημα της Μεσογείου, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα το πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομίας. Με τον Εμανουέλ Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για τις ικανότητες της αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κι έτσι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ισχυρή και αυτοδύναμη Ευρώπη του μέλλοντος».

Οι δυο ηγέτες, επισημοποιούν την ουσιαστική εμβάθυνση της ελληνογαλλικής στρατηγικής συνεργασίας, που εστιάζει στην ενίσχυση της δύναμης του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά παράλληλα  θα περιλαμβάνει και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, δηλαδή της υποστήριξης σε περίπτωση πολεμικής απειλής ή επιθετικής ενέργειας που θα δεχθεί το ένα κράτος από τα δύο. Αφορά στην αγορά φρεγατών και κορβετών για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Παρακολουθήστε σε απευθείας σύνδεση του ertnews.gr με το Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν για την ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. Την ελληνογαλλική συνεργασία υπέγραψαν εκ μέρους της Ελλάδας οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Δένδιας.

Μακρόν: Στόχος είναι η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας

Συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος κατά την ομιλία του στην οποία έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα αποφάσισε να αγοράσει τρεις φρεγάτες. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε μεταξύ άλλων ότι στόχος είναι η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και η δράση για την ειρήνη. Δουλέψαμε στενά μέχρι τη σημερινή συμφωνία είπε ο κ. Μακρόν προσθέτοντας ότι  αυτή γίνεται στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων. Θέλουμε να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των δυο χωρών υπογράμμισε.

Ο κ. Μακρόν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Έχουμε τη βούληση να εντατικοποιήσουμε την εταιρική μας σχέση στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας βάση των αμοιβαίων συμφερόντων μας και της αλληλεγγύης η οποία είναι απαραίτητη.  Θέλουμε να προστατέψουμε την αυτοκυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και των  δύο χωρών μας προάγοντας ταυτόχρονα τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευμάρεια. Έτσι έχουμε μια εμβάθυνση στη γαλλοελληνική συνεργασία, τα διακυβεύματα είναι στρατηγικά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, στο τομέα τον στρατιωτικό και τον τομέα της άμυνας κάτι το οποίο μεταφράζεται και υλοποιείται με την ελληνική απόφαση για τα Rafale και σήμερα κύριε πρωθυπουργέ έχετε λάβει την απόφαση να αγοράσετε τις τρεις φρεγάτες και θα δούμε ταυτόχρονα πώς θα συνεχιστεί σε βιομηχανικό επίπεδο αυτή η συνεργασία».

Κ. Μητσοτάκης: Αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία, γιατί με τον Πρόεδρο Μακρόν αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα την διάθεση των κρατών μας για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία. Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους πως οι δύο χώρες μας Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του για τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και την αγορά φρεγατών Belharra.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS