Λίγες ώρες απομένουν για το άνοιγμα της κάλπης, και όλα είναι έτοιμα για τις εθνικές εκλογές. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 19:00. Ελεύθερη η διέλευση από τα διόδια των εθνικών οδών και της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου έως τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας για τη διευκόλυνση των ετεροδημοτών. Όλα έτοιμα στο Κέντρο Τύπου στο Ζάππειο για την υποδοχή των εκπροσώπων του Τύπου από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Από νωρίς το πρωί, η ΕΡΤ θα καλύπτει την εκλογική διαδικασία.

«Όταν το δημοκρατικό σύστημα είναι ισχυρό, δημιουργεί και ενισχύει κοινωνικά, αλλά και ατομικά δικαιώματα», τονίζει, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αντώνης Ρουπακιώτης. Ο υπουργός Εσωτερικών απευθύνει μήνυμα συμμετοχής, καλώντας τους πολίτες, και ιδιαίτερα τους νέους, να στείλουν με την ψήφο τους ένα ισχυρό μήνυμα ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών.

Τα βήματα προς την κάλπη

Εντοπίζουμε το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουμε μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, και συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας στην ειδική φόρμα της εφαρμογής «Μάθε πού ψηφίζεις».

Πληροφορίες δίνονται και τηλεφωνικά στον αριθμό 213.13.61.500

Συνολικά, έχουν στηθεί 21.487 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 294 είναι ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών.

Ψηφίζουμε με ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης, ή βιβλιάριο υγείας.

Η επικράτεια διαιρείται σε 59 εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται 288 βουλευτές, οι υπόλοιπες 12 έδρες καλύπτονται από τους βουλευτές επικρατείας.

Στο ψηφοδέλτιο βάζουμε από έναν έως τέσσερις σταυρούς προτίμησης ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια στην οποία ψηφίζουμε.

Άτομα με αναπηρία εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα και οι αρχές οφείλουν να τους παρέχουν κάθε διευκόλυνση εφόσον τη ζητήσουν.

Δήμοι και περιφέρειες θα παραμείνουν ανοιχτές για τους εκλογείς μέχρι το πέρας της διαδικασίας για βεβαιώσεις και πιστοποιητικά που ενδέχεται να ζητηθούν.

Χωρίς διόδια – Σε επιφυλακή η Τροχαία

Αυξημένη η κίνηση στις εθνικές οδούς και στα λιμάνια, λόγω της εξόδου των ετεροδημοτών για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ δεν θα καταβάλλονται διόδια έως τις 8:00 το πρωί της Δευτέρας.

Από το πρωί της Παρασκευής, πάνω από 180.000 οχήματα πέρασαν από τα διόδια των Αφιδνών και της Ελευσίνας.

Το αδιαχώρητο επικράτησε από το πρωί και στα ΚΤΕΛ στον Κηφισό. Οι ταξιδιώτες που σπεύδουν να ψηφίσουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, εκμεταλλεύτηκαν τις μειωμένες τιμές στα εισιτήρια των υπεραστικών λεωφορείων.

Χωρίς προβλήματα αναχώρησαν τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά. Η πληρότητα Παρασκευή και Σάββατο άγγιξε το 80%.

Μειωμένες κατά 30% θα είναι και την Κυριακή των εκλογών οι τιμές εισιτηρίων που προσφέρει στους επιβάτες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκειμένου να διευκολυνθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Η προσέλευση στις κάλπες θα γίνει με υψηλές θερμοκρασίες. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο και θα φθάσει κατά τόπους τους 38 έως 39 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, τους 35 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τους 33 στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στη Πελοπόννησο και στην Κεντρική Στερεά Ελλάδα.

Σχετική είδησηΌλα έτοιμα για τις εκλογές της Κυριακής – Χωρίς διόδια στις εθνικές οδούς – Ο καιρός (video)

Ρεπορτάζ: Μ. Μαγκλάρα, Ν. Καπόγλης, Ελ. Κολύβα, Ν. Παπαδούλα, Χ. Γιαννοπούλου
Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

 

Μοιράσου το άρθρο: