Η διαδικασία του «κορυφαίου υποψήφιου» («Spitzenkandidat»), η οποία ίσχυσε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 2014, δίνει έμμεσα το λόγο στους Ευρωπαίους πολίτες για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου

Με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ένας από τους κορυφαίους υποψηφίους θα εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού προταθεί επίσημα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι οφείλουν να λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα των εκλογών.
Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε για πρώτη φορά το 2014, όταν ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής. Πέντε ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα είχαν ορίσει κορυφαίους υποψηφίους στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014.
Ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα είναι αυτό που λειτουργεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το οποίο απαρτίζεται από εθνικά κόμματα με εκλεγμένους βουλευτές σε τουλάχιστον ένα τέταρτο των κρατών μελών. Επίσης, το πολιτικό κόμμα που ανακηρύσσει τον υποψήφιο πρέπει να εκπροσωπείται σε μία από τις επίσημα αναγνωρισμένες πολιτικές ομάδες του απερχόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Ευρωκοινοβούλιο σε ψήφισμα που ενέκρινε τον περασμένο Φεβρουάριο προειδοποίησε ότι είναι έτοιμο να απορρίψει κάθε υποψήφιο για την Προεδρία της Κομισιόν που δεν θα έχει οριστεί ως «κορυφαίος υποψήφιος». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει και αυτή ζητήσει να επαναληφθεί και να βελτιωθεί αυτή η «διαδικασία των κορυφαίων υποψηφίων».
Έξη ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα προχώρησαν τους προηγούμενους μήνες στην εκλογή Κορυφαίων Υποψηφίων για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εξέλεξε τον Manfred Weber, προερχόμενο από τους Χριστιανοκοινωνιστές της Γερμανίας ως κορυφαίο υποψήφιό του. Ο Manfred Weber, 46 ετών εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004. Από το 2014 είναι πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ.
Για Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο επικεφαλής υποψήφιος είναι ο Frans Timmermans, 57 ετών. Ο Frans TIMMERMANS, προερχόμενος από το Εργατικό Κόμμα Ολλανδίας κατέχει σήμερα το αξίωμα του πρώτου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ευρωσκεπτικιστική Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών της Ευρώπης όρισε με τη σειρά της κορυφαίο υποψήφιο τον τσέχο Jan Zahradil. Ο Jan ZAHRADIL, 55 ετών, πριν εκλεγεί μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2004, ήταν μέλος της βουλής των αντιπροσώπων στην Τσεχία.
Το κόμμα της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη είναι πιο πρωτότυπο, καθώς ανακήρυξε επτά επικεφαλής υποψηφίους της για τις ευρωεκλογές. Πρόκειται για τη Margrethe Vestager, 51 ετών από τη Δανία, η οποία είναι Επίτροπος Ανταγωνισμού από το 2014. Επίσης, τη Nicola Beer, 49 ετών, βουλευτής των Φιλελεύθερων στη Γερμανία και την Emma Bonino, 71 ετών, ιταλίδα γερουσιαστή με το κόμμα «Περισσότερη Ευρώπη». Επιπλέον, το κόμμα της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών συμπλήρωσε τη λίστα των επτά επικεφαλής υποψηφίων του για τις ευρωεκλογές με τη Violeta Bulc, 55 ετών, από τη Σλοβενία και Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών από το 2014, την Katalin Cseh, 30 ετών, από την Ουγγαρία, ιδρύτρια και πρώην ηγέτη του κόμματος «Momentum Mozgalom» , τον «Luis Garicano», 52 ετών, μέλος του κόμματος Ciudadanos», της Ισπανίας και τον Guy Verhofstadt, 66 ετών, από τους φιλελεύθερους του Βελγίου και πρόεδρο της ομάδας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2009
Η Ska Keller, 37, και ο Bas Eickhout, 42, είναι οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι που όρισε το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα Η Ska Keller μέλος των Γερμανών Πράσινων εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 και ήταν κορυφαία υποψήφια του κόμματος των Πρασίνων κατά την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών του 2014. Ο Bas Eickhout από τους Πράσινους της Ολλανδίας είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2009. Η συνεργαζόμενη με τους Πράσινους Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία ανακήρυξε τον Ισπανό Oriol Junqueras κορυφαίο υποψήφιο. Ο Oriol Junqueras, 49, διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Καταλονίας
Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εξέλεξε την Violeta Tomič, 56, και το Nico Cué, 62 ως κορυφαίους υποψηφίους. Ο Βέλγος Nico Cué είναι ηγετική φυσιογνωμία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στη Βαλονία και διεθνώς. Η Violeta Tomič είναι βουλευτής στη Σλοβενία από το 2014 και αναπληρώτρια συντονίστρια του εθνικού κόμματος «Levica».

Ακούστε σχετική εκπομπή

Συνεργασία στην έρευνα οπτικού υλικού: Μαρία Σιδηροπούλου
Επεξεργασία φωτογραφιών/γραφιστικών: Mαριάνθη Κόμνου

Μοιράσου το άρθρο: