Στις ευρωπαϊκές εκλογές στα 28 κράτη μέλη της Ένωσης κατέρχονται εθνικά κόμματα. Ωστόσο τα κυριότερα από αυτά ανήκουν πλέον και σε Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα. Μετά τις ευρωεκλογές, οι περισσότεροι βουλευτές που θα εκλεγούν θα ενταχθούν σε υπερεθνικές πολιτικές ομάδες, συνδεδεμένες με τα ευρωπαϊκά κόμματα. Χωρίς τέτοιες εντάξεις και συσπειρώσεις το Ευρωκοινοβούλιο θα ήταν ένα κοινοβουλευτικό σώμα κατακερματισμένο σε περίπου 200 εθνικά πολιτικά κόμματα.

Του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου

Να σημειωθεί ότι Κανονισμός της ΕΕ ορίζει από τον Μάρτιο του 2013, για πρώτη φορά το καθεστώς των λεγόμενων ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.

Ωστόσο, χαλαρότερες ή στενότερες συνεργασίες εθνικών κομμάτων, σε ευρωπαϊκό ή και διεθνές επίπεδο, είχαν δημιουργηθεί ήδη από τη δεκαετία του ’70. Η λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου και η άμεση εκλογή του από το 1979 και μετά συνέβαλε προς την κατεύθυνση των υπερεθνικών κομματικών συνεργασιών. Να υπογραμμιστεί ότι οι εν λόγω συνεργασίες ξεπερνούν το ΕΚ, δημιουργώντας συμμαχίες ή συνομοσπονδίες περισσότερων κομμάτων. Από αυτά, όσα είναι πιο συνεκτικά, και επίσης διαθέτουν εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι εκείνα που συγκροτούν πολιτικές ομάδες στο ΕΚ.

Στις ευρωπαϊκές εκλογές συμμετέχουν 14 κύρια πολιτικά κόμματα, που καλύπτουν ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, από την Αριστερά έως τη Δεξιά και από τους φιλοευρωπαίους φεντεραλιστές έως τους εθνικιστές ευρωσκεπτικιστές.

Κατά σειρά μεγεθών τα εν λόγω κόμματα είναι τα εξής: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, οι Πράσινοι, η Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η Κίνηση για μία Ευρώπη των Ελευθεριών και της Δημοκρατίας, το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ελευθερία, η Συμμαχία Ευρωπαϊκών Εθνικών Κινημάτων, το Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα, οι Ενωμένοι Ευρωπαίοι για τη Δημοκρατία, και πρόσφατα το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025 , περισσότερο γνωστό με το αρκτικόλεξο DiEM25,

Με τη σειρά τους τα εν λόγω κόμματα που είχαν εκλέξει ευρωβουλευτές και διαμορφώνοντας τα περισσότερα συνεργασίες είχαν συγκροτήσει στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο τις εξής 8 πολιτικές ομάδες: την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, την Ομάδα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, την Ομάδα Πράσινων-Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, την Ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, την Ομάδα Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, την Ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, την Ομάδα για την Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, ενώ υπάρχει και μια 9η τεχνική ομάδα, από μη εγγεγραμμένους βουλευτές.

Κάποια αναλυτικότερα στοιχεία για τα 4 πιο μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα είναι τα εξής:

Μεγαλύτερο όλων είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που αποτελεί την κεντροδεξιά πολιτική οικογένεια της Ευρώπης. Το ΕΛΚ συμπεριλαμβάνει 74 κόμματα από 39 χώρες, 11 από τις οποίες δεν ανήκουν στην ΕΕ. Διαθέτει την πολυπληθέστερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, τους περισσότερους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και τα περισσότερα μέλη στην Κομισιόν. Στο Ευρωκοινοβούλιο συγκροτεί την Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς. Στις Ευρωεκλογές το ΕΛΚ κατέρχεται με επικεφαλής τον Γερμανό Manfred Weber, ο οποίος από το 2014 ήταν πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δεύτερο σε μέγεθος είναι το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, το οποίο συγκεντρώνει 53 Σοσιαλιστικά, Σοσιαλδημοκρατικά και Εργατικά Κόμματα από τις χώρες της ΕΕ και ευρύτερα της Ευρώπης. Στο Ευρωκοινοβούλιο έχει συγκροτήσει την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στις δε Ευρωεκλογές κατέρχεται με επικεφαλής τον Ολλανδό Frans TIMMERMANS, που έως σήμερα ήταν πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το τρίτο σε μέγεθος κόμμα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη αποτελείται από περισσότερα από 55 φιλελεύθερα κόμματα μέλη σε ολόκληρη την ήπειρο. Έχοντας ιδρυθεί το 1976, θεωρείται το πρώτο διεθνικό πολιτικό κόμμα. Στις ευρωεκλογές κατέρχεται με 7 διαφορετικούς επικεφαλής. Στο Ευρωκοινοβούλιο η Συμμαχία έχει συγκροτήσει την αντίστοιχη πολιτική ομάδα.

Τέταρτο κόμμα κατά σειρά μεγέθους είναι η Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, που έχει ως πυρήνα το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας και στην οποία μετέχουν ευρωσκεπτικιστικά και φιλελεύθερα κόμματα από το Βέλγιο έως το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν. Στο Ευρωκοινοβούλιο η Συμμαχία έχει συγκροτήσει αντίστοιχη πολιτική ομάδα, και στις ευρωεκλογές κατέρχεται με κορυφαίο υποψήφιο τον τσέχο Jan Zahradil.

Ακούστε σχετική εκπομπή

Συνεργασία στην έρευνα οπτικού υλικού: Μαρία Σιδηροπούλου
Επεξεργασία φωτογραφιών/γραφιστικών: Mαριάνθη Κόμνου

Μοιράσου το άρθρο: