(Xiong Qi/Xinhua via AP)

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να προκαλεί έντονη ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Κίνα, στους 563 ανέρχονται οι νεκροί, πάνω από 28.000 είναι τα κρούσματα , σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Πολυεθνικές εταιρίες κλείνουν τα καταστήματα και τα εργοστάσια τους στην Κίνα, ενώ οι έλεγχοι στα διεθνή αεροδρόμια είναι εξονυχιστικοί.

Στα 20 έφτασε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πάνω σto κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που βρίσκεται σε καραντίνα στα ανοικτά της Ιαπωνίας, μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ επικαλούμενα τις υγειονομικές αρχές.

Δωδέκατο κρούσμα έγινε γνωστό στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ.  Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, καταγράφηκαν ακόμη 3.694 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 28.018.

Από αυτόν τον  τελευταίο απολογισμό, οι εβδομήντα θάνατοι και τα 2.987 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, όπου εμφανίστηκε ο 2019-nCoV. Οι υπόλοιποι τρεις θάνατοι καταγράφηκαν στην πόλη Τιαντζίν, στη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ και στην νοτιοδυτική επαρχία Γκουιτζού.

Τοπικός αξιωματούχος, προειδοποίησε  ότι παρά την ανέγερση νέου νοσοκομείου σε χρόνο-ρεκόρ στη Χουμπέι και τη μετατροπή δημοσίων κτιρίων σε κέντρα νοσηλείας, εξακολουθεί να υπάρχει «σοβαρή» έλλειψη κλινών για τους χιλιάδες ασθενείς. Λείπουν επίσης «εξοπλισμός και υλικό», πρόσθεσε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως οι τοπικές αρχές πιθανόν θα μετατρέψουν σχολεία και νοσοκομεία σε κέντρα υγείας.

Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ τονίστηκε ότι είναι προτεραιότητα να προσφερθούν στη Χουμπέι και την Γουχάν επαρκείς προμήθειες και να σταλεί ικανός αριθμός στελεχών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Σύμφωνα με την επαρχιακή επιτροπή υγείας, 14.314 υποβάλλονταν ακόμη σε θεραπεία χθες και 2.328 ασθενείς βρίσκονταν σε σοβαρή κατάσταση.

Η επιδημία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω από είκοσι χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα του 2019-nCoV, για τον οποίο ευλόγως δεν είναι ακόμη διαθέσιμο ούτε εμβόλιο ούτε θεραπεία.

Η Σανγκάη θα λάβει αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της επιδημικής εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, μεταξύ του μεγάλου αριθμού των κτιρίων των εμπορικών εταιριών και γραφείων που δραστηριοποιούνται στην πόλη, σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου.

Οι ιδιοκτήτες κτιρίων και γραφείων, οι πάροχοι υπηρεσιών, αλλά και οι τοπικές δημοτικές αρχές απαιτείται να αναλάβουν από κοινού τις ευθύνες τους.

Οι αρμόδιες αρχές διαχείρισης των κτιρίων και των διαμερισμάτων σε όλα τα επίπεδα θα καθοδηγήσουν όσους παρέχουν υπηρεσίες στα κτίρια της πόλης να καθορίσουν διαδικασίες πρόληψης της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Tο Πεκίνο ενισχύει οικονομικά και νομισματικά τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή ιατρικών ειδών και ειδών καθημερινότητας που συμβάλλουν στον έλεγχο της επιδημίας.

Στο οικονομικό πεδίο τώρα ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμά επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας  το τρέχον τρίμηνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ , Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων-Κλείνουν εργοστάσια στην Κίνα-Έλεγχοι στα αεροδρόμια (video)

Μοιράσου το άρθρο: