Συνεχής είναι η ρητορική των προκλήσεων από την Αγκυρα, με την Αθήνα να απαντά σε αυστηρό τόνο, αλλά και να μεταφέρει σε διεθνές επίπεδο την τουρκική παραβατικότητα. Τη Δευτέρα η χώρα μας θα θέσει -δια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια– την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, και το ίδιο θέμα θα αναδείξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη. Παράλληλα, οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών επεξεργάζονται κείμενο με τις ελληνικές θέσεις, που αναμένεται να σταλεί στον ΟΗΕ, ενώ την Τρίτη θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο ήταν η γραπτή απάντηση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Γεννηματά, σε χθεσινή δήλωση του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία εξαπέλυε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ομιλία του στο συνέδριο για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση. Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε. Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια»

Στη χθεσινή γραπτή δήλωση του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι υποστήριζε ότι «Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε αβάσιμους, ψευδείς συκοφαντικούς εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας μας»  και ανέφερε  χαρακτηριστικά, ότι «Η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Λωζάννης όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε». Αφορμή αποτέλεσαν τα λεγόμενα του Έλληνα πρωθυπουργού σε εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας την Παρασκευή για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: «Η Γενοκτονία στον Πόντο και στην Μικρά Ασία -ένα υποσύνολο μόνο της γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- δεν έχει αναγνωριστεί μόνο από την ελληνική Βουλή. Έχει αναγνωριστεί από πλήθος ξένων χωρών και πολιτειών. Όπως και από την Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών. Ο κύκλος αυτός οφείλει να διευρυνθεί και για αυτόν τον συγκεκριμένο στόχο η κυβέρνηση -όπως σας είχα δεσμευθεί στις 19 Μαΐου- κινείται μεθοδικά».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο ΑΝΤ1, δήλωσε πως «η Τρίπολη εκβιάστηκε για να υπογράψει το μνημόνιο με την Τουρκία» και αφού συνέστησε ψυχραιμία και ομοψυχία, επανέλαβε ότι είναι «κενή περιεχομένου» η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, δηλώνοντας παράλληλα ότι η ότι η χώρα μας θα ετοιμάσει τη σχετική νότα προς τα διεθνή φόρα.

Την άποψη ότι η ένταση δεν θα οδηγήσει σε κάποιο θερμό επεισόδιο, εξέφρασε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί εάν τουρκικό γεωτρύπανο επιχειρήσει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο κ.Διακόπουλος απάντησε «κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί».

Αντίδραση υπήρξε και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στα μέτρα εμπιστοσύνης και στη συζήτηση που έγινε τις προηγούμενες ημέρες για τη συνέχισή τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, «Δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, εφόσον η Τουρκία υπαναχωρεί και προκαλεί».

Ενδιαφέρουσα και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο Έλληνας επίτροπος σημειώνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ότι «πάντα θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση στις παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την συμπεριφορά της Τουρκίας «καουμποϋλίκια».

Παράλληλα «τονίζει ότι οι πρακτικές της Τουρκίας δεν βοήθησαν ούτε την Τουρκία, ούτε τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ούτε και πέτυχαν κάποιους από τους στόχους που είχε εξαγγείλει η Τουρκία εκεί».

Σχετική είδηση: Η Αθήνα διεθνοποιεί το ζήτημα της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης (video)

Μοιράσου το άρθρο: