Αυστηρό μήνυμα σε Άγκυρα, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο για το Κλίμα κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων.

Συγκεκριμένα μήνυμα προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ οι οποίες έχουν την υποχρέωση να υπερασπιστούν μαζί με την Ελλάδα την διαφύλαξη της διεθνούς νομιμότητας σε ότι αφορά τον ορισμό της ΑΟΖ της χώρας μας, απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο για προκλήσεις και αυθαιρεσίες της «υποτρόπου Τουρκίας», όπως την χαρακτήρισε, κατονομάζοντας ως μέγιστο λάθος, την «αυταπάτη», ότι μπορεί το Δίκαιο του ισχυροτέρου να επιβληθεί στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου.

«Αν υποθέσουμε ότι το ΝΑΤΟ ανέχεται αυθαιρεσίες από τα ίδια τα μέλη, τότε υπονομεύει το ίδιο, τον εαυτό του και το κύρος της Συμμαχίας. Ελπίζω ότι θα ανταποκριθεί στον ρόλο του διορθώνοντας ενέργειες που στο παρελθόν ήταν αντίθετο» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, που πραγματοποιείται στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα, στην Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε για ακόμα μία φορά τις ενέργειες της Τουρκίας, ζητώντας την στήριξη της Ε.Ε.

«Η Ε.Ε. θα πρέπει να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσική αερίου. Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν την συνολική αυτή προσπάθεια» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ χαρακτήρισε ανεδαφικές τις απόψεις της Άγκυρας για την υφαλοκρηπίδα των Ελληνικών νησιών.Απαντώντας στην προκλητική ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία η Άγκυρα για πρώτη φορά επίσημα αμφισβήτησε την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.

«Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις είναι πέρα από κάθε λογική, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτή μία αντίληψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, όχι μόνο για το Καστελόριζο αλλά και για νησιά του Αιγαίου που είναι πολύ μεγάλα. Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο από την Τουρκία» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Με νέα παρέμβασή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «χαζοπαλληλεγγύη προς την λάθος κατεύθυνση» την συμπαράσταση των Ευρωπαίων εταίρων στην Κύπρο.

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί «εάν όσα γνωστοποιήθηκαν για την συμφωνία Τουρκίας Λιβύης πράγματι ισχύουν καθώς δεν γνωρίζει ακόμα το περιεχόμενο της».

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο έστειλε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, καθώς εντείνεται η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, στον απόηχο του μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Λιβύης και Άγκυρας.

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσει για τις εξελίξεις τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) Ζοζέπ Μπορέλ.

Παρέμβαση στους ομολόγους του θα πραγματοποιήσει και ο υπουργός Εθν. Άμυνας στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

«Η Γαλάζια Πατρίδα, η θάλασσα αυτή που ψάχνουν με ανιστόρητους χαρακτηρισμούς είναι η θάλασσα του Αιγαίου.Είναι ξένη σε αυτούς» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: