Πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο αναλαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ήδη ο αμερικανός υφυπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναλαμβάνει αποστολή σε Αθήνα και Άγκυρα. Στην τουρκική πρωτεύουσα είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για τις διμερείς σχέσεις καθώς και περιφερειακά ζητήματα.

Διπλωματική πρωτοβουλία σε υψηλό επίπεδο αναπτύσσει η Ουάσιγκτον, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την υπογραφή των παράνομων «συμφωνιών» της Τουρκίας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ επισπεύδει την άφιξη του στην περιοχή, εν όψει των διαγραφόμενων εξελίξεων σε Λιβύη και Μ. Ανατολή.

«Η επίσκεψη του κ. Πάλμερ στην Ελλάδα, ήταν σε έναν βαθμό προγραμματισμένη για τον Μάρτιο. Στην Ελλάδα, ούτως ή άλλως, είχε προγραμματισμένα ραντεβού. Αυτό μπορεί να επισπευσθεί με αμερικανική πρωτοβουλία. Είναι θέμα των Αμερικανών, δεν είναι θέμα δικό μας. Είναι κοινός τόπος ότι τα αμερικανικά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από τη στάση της Τουρκίας. Επομένως, οποιαδήποτε παρέμβαση των Αμερικανών, δεν θα είναι στη λογική της ισορροπίας, αλλά γέρνει σαφέστατα προς τις ελληνικές θέσεις», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Open TV ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Και ενώ, η Αθήνα διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, όπου και πραγματοποιήθηκε μία ακόμα συνάντηση διπλωματικών αντιπροσωπειών, στο πλαίσιο τακτικών διαβουλεύσεων, ο πολιτικός διευθυντής του Τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Ερτσιγές, επέλεξε την ημέρα για να αναρτήσει στο Τwitter, την γνωστή Τουρκική θέση για το Καστελόριζο, θεωρόντας ότι το Ελληνικό νησί απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από την… Ελλάδα!

«Το να πιστεύει κανείς οτι ένα μικροσκοπικό νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και 570 χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, μπορεί να δημιουργήσει θαλάσσια ζώνη 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην ανατολική Μεσόγειο είναι γελοίο», δήλωσε ο Τ. Ερτσιγιές.

Την ίδια ώρα το State Department επικρίνει την ρωσοτουρκική συμφωνία για τους αγωγούς Nord Stream που εγκαινίασαν στην Κωνσταντινούπολη οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν

Στο μεταξύ ενδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, ενδέχεται να προκύψουν από τις μελέτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ν. Σταυρουλάκης

Μοιράσου το άρθρο: