Με εισαγγελική διαταγή ελλιμενίστηκε στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα το πλοίο Open Arms, με αποτέλεσμα να αποβιβαστούν οι επιβαίνοντες μετανάστες. Το πλοίο θα κατασχεθεί.
Νωρίτερα η Ισπανία είχε ανακοινώσει ότι θα έστελνε πολεμικό πλοίο για να παραλάβει τους μετανάστες, που δεν δεχόταν η Ιταλία. Στο Open Arms  βρίσκονταν 81 μετανάστες, ενώ εννέα άλλοι είχαν βουτήξει στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να τους διασώσουν οι ιταλικές λιμενικές αρχές.

Η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία θα στείλουν ομάδες τους για τους απαραίτητους ελέγχους και τις διαδικασίες για μετεγκατάσταση των μεταναστών ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να είναι η διαδικασία όσο το δυνατόν συντομότερη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ανέφερε μέσω του Facebook ότι αναμένει από τους Ιταλούς εισαγγελείς να δώσουν εντολή εκκένωσης του σκάφους, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η έρευνα αυτή αφορά προσωπικά τον ίδιο.

«Αν νομίζει κανείς ότι θα με φοβίσει με την πολλοστή προσφυγή και έρευνα, γελιέται. Θα ήταν λάθος, αφού καταφέραμε να πείσουμε την Ισπανία να στείλει ένα πλοίο (για να παραλάβει τους μετανάστες), τώρα να τους αποβιβάσουμε στην Ιταλία και να δικάσουμε εμένα, τον υπουργό Εσωτερικών που εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα σύνορα της χώρας».

Στο μεταξύ το Ocean Viking, το πλοίο που έχει διασώσει 356 μετανάστες στη Μεσόγειο, «εξακολουθεί να αναμένει απάντηση από τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Φρεντερίκ Πενάρ διευθυντής επιχειρήσεων της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Mediterranee η οποία έχει ναυλώσει το πλοίο μαζί με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF).

Το Ocean Viking αναμένει απάντηση στις επανειλημμένες εκκλήσεις του να ελλιμενιστεί και παραμένει για δέκατη ημέρα στην περιοχή μεταξύ Μάλτας και Λαμπεντούζας.

Σχετικές ειδήσεις:

Έκκληση της ProActiva Open Arms για τους αποκλεισμένους μετανάστες (video)

Άμεση αποβίβαση των 100 μεταναστών στη Λαμπεντούζα διέταξε Ιταλός εισαγγελέας

Μοιράσου το άρθρο: