Η καθημερινή ενημέρωση από τον υπ. Υγείας Β. Κικίλια, τον εκπρόσωπο του υπουργείου Σ. Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά: 71 νέα κρούσματα σήμερα, 17 νεκροί, 114 νοσηλεύονται, οι 35 διασωληνωμένοι. Τον κίνδυνο μόλυνσης του 50% των ελλήνων τόνισε ο Σ. Τσιόδρας, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας.

Αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα βρίσκονται από τις 6 το πρωί όλοι οι Έλληνες μετά την απόφαση για δραστικό περιορισμό στην κυκλοφορία, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού. Απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών με ρητές εξαιρέσεις σε αυστηρά περιορισμένες δραστηριότητες τέθηκε σε εφαρμογή από τις έξι το πρωί της Δευτέρας έως και τις έξι το πρωί της 6ης Απριλίου 2020. Η λήψη μέτρων σε όλη τη χώρα κρίθηκε επιβεβλημένη, αλλά γίνεται σε όλους φανερή πλέον η σημασία της ατομικής ευθύνης. Στόχος να κρατηθούν όσο γίνεται χαμηλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και ασφαλώς ο αριθμός όσων χάσουν τη μάχη.

Μιλώντας πρώτος ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε από νωρίς η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, λέγοντας πως δεν περισσεύει κανείς στην μάχη με την ασθένεια.

Όπως ανέφερε, πριν από 2 μήνες το Ε.Σ.Υ. είχε 565 κλίνες ΜΕΘ. Σε αυτές προστέθηκαν 80 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση του ιού της γρίπης. Σήμερα, το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Ο υπουργός Υγείας έκανε αναφορά και στα νοσοκομεία που είναι σε ετοιμότητα για τον κορονοϊό. «Το νοσοκομείο ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ με 60 κλίνες, το ΝΙΜΤΣ, πτέρυγες στο ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ με 56 κλίνες και το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΑΤΤΙΚΑ στην Ελευσίνα με 300 κλίνες, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19».

Ο ίδιος τόνισε ότι άλλα πολύ ισχυρά συστήματα υγείας, έχουν φτάσει στα όριά τους και τα έχουν ξεπεράσει και επισήμανε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε αυτή τη φάση την οποία βρισκόμαστε ακόμα αντέχει.

Τέλος κάλεσε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγους, φοιτητές, συνταξιούχους επιστήμονες υγείας α συμβάλουν σ αυτή τη μεγάλη μάχη κατά το κορονοϊού: «Να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον», είπε ο Β. Κικίλιας.

Ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 71 νέα κρούσματα του κορονοϊού σήμερα. Οι συμπολίτες μας που έχουν χάσει τη ζωή τους από το νέο ιό είναι 17 με μέση ηλικία 76 έτη. Οι 14 ήταν άντρες και οι 3 γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμπολιτών μας που κατέληξαν ήταν τα 77 έτη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 695. Εξιτήριο έχουν πάρει 29 ασθενείς. Νοσηλεύονται 114, 35 εκ των οποίων διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα. Το 56% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες. Έχουν ήδη προσβληθεί 8-10.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Πολλές πτυχές της πανδημίας είναι ακόμα άγνωστες παγκοσμίως. Αυτό εξηγεί τις διαφορές στην πορεία της, ανά χώρα. Αν επιτρέψουμε στην λοίμωξη να εξαπλωθεί ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα αυξηθεί δραματικά.

Είναι πολύ σημαντικό να επιβαρυνθεί όσο τον δυνατόν λιγότερο το σύστημα Υγείας της χώρας, είπε ο Σ. Τσιόδρας, προσθέτοντας πως οι ελαφρά νοσούντες πρέπει οπωσδήποτε να απομονώνονται.

Τόνισε πως τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας δεν πρέπει να χαλαρώσουν, γιατί τα κρούσματα θα αυξηθούν δραματικά.

Η εξελίξεις στο μέτωπο της διάδοσης της επιδημίας

Ένας 64χρονος από τη Δυτική Αχαΐα που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο νοσοκομείο του Ρίου υπέκυψε αργά χθες το βράδυ. Κατέληξε και ένας 78χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, μια χαραμάδα αισιοδοξίας βρέφος από μητέρα θετική στον κορονοϊό γεννήθηκε πριν λίγες ώρες στο «Αττικόν». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μητέρα και παιδί είναι καλά και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση. Αρνητικό για κορονοϊό ήταν το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου στο αγοράκι. Πρόκειται για το δεύτερο μωρό που γεννιέται στην Ελλάδα από γυναίκα θετική στον κορονοϊό.

Θετική στον κορονοϊό βρέθηκε τελικά 63χρονη, υπήκοος Αργεντινής, επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Κόστα Βικτόρια που έπλεε ανοικτά της Κρήτης, με κατεύθυνση την Ιταλία. Η ασθενής έχει μεταφερθεί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.Το πλοίο βρίσκεται εν πλω προς την Βενετία.

Επίσης, πέντε Γάλλοι της κρουαζιέρας με το κρουαζιερόπλοιο Msc Opera, που έπιασε Κέρκυρα στις 5 Μαρτίου, διαγνώσθηκαν με κορονοϊό. Η εταιρία Msc διατείνεται ότι στο ξεκίνημα της κρουαζιέρας κανείς απ’ όσους επιβιβάστηκαν από την Γένοβα και τα μέλη του πληρώματος δεν είχε διαγνωσθεί με τον ιό κι έτσι όσοι κόλλησαν θα μπορούσαν να το πάθουν κατά τη διάρκεια του πλου και μετά. Περίπου 200 μέλη του πληρώματος του συγκεκριμένου κρουαζιερόπλοιου είναι σε καραντίνα στο εσωτερικό του πλοίου στο λιμάνι της Γένοβα στην Ιταλία.

Ν. Χαρδαλιάς: Η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων

Τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού της άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ανέφερε κατά την ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η πλειοψηφία των πολιτών μας αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης και ακολουθεί τις οδηγίες.

Μειώνεται ο ΦΠΑ στα είδη προστασίας δημόσιας υγείας

Εγκύκλιο με όλες τις διευκρινίσεις για τη μείωση του ΦΠΑ 6% σε σειρά αγαθών που είναι απαραίτητα για τη δημόσια υγεία, υπέγραψε ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., Γιώργος Πιτσιλής. Μετατάσσονται στο 6% από 24%%, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, οι μάσκες προστασίας, τα γάντια για την ιατρική, το σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, τα αντισηπτικά διαλύματα, τα αντισηπτικά μαντιλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα, η αιθυλική αλκοόλη μετουσιωμένη η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών και η καθαρή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη γεωργικής προέλευσης με αλκοολικό τίτλο 95% η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση.

 

Μοιράσου το άρθρο: