Στην καθημερινή τους ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Σ. Τσιόδρας και ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσαν πως τα κρούσματα του κορονοϊού είναι 418. Ανακοίνωσε 31 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα. Τα 64 δεν έχουν γνωστή πηγή μετάδοσης. Εβδομήντα εννέα ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 13 διασωληνωμένοι.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών είναι κοντά στα 70 έτη. Περισσότερα από 6.000 δείγματα έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα, ενώ τα περισσότερα κρούσματα είναι εντός Αττικής. Δεκατέσσερις ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ο κ. Τσίδρας επανέλαβε πως δεν συστήνεται έλεγχος για ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία, που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Όπως τόνισε, όλοι κινδυνεύουμε από τον κορονοϊό, αλλά στις μικρές ηλικίες ο κίνδυνος είναι σχεδόν μηδενικός, ενώ αυξάνει σημαντικά όσο αυξάνει η ηλικία.

Οι νέοι άνθρωποι που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους όταν έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης, σε συννενόηση με τον προσωπικό τους θεράποντα γιατρό, όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Συνεχίζοντας, υπενθύμισε ότι πρέπει να ξανατονιστεί η στρατηγική περιορισμού συναθροίσεων και να ισχύει όσο το δυνατόν περισσότερο. Επανέλαβε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας σαν να είμαστε φορείς του ιού και αυτά που πρέπει να κάνουμε για να περιορίσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης στους διπλανούς μας πρέπει να τα κάνουμε με θρησκευτική ευλάβεια. «Ένα θετικό ή αρνητικό τεστ δεν αλλάζει τη στρατηγική μας αυτή», τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως υπάρκει επαρκής ποσότητα για εργαστηριακό έλεγχο όλων των ατόμων και ιδιαίτερα αυτών που εμπίπτουν στα κριτήρια του ΕΟΔΥ. Τα κριτήρια αυτά συμβαδίζουν με τη στρατηγική και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων και είναι κυρίως οι άνθρωποι που χρήζουν νοσηλείας λόγω σοβαρής νόσου, επαγγελματίες υγείας και ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Οι οδηγίες αυτές είναι διεθνείς, δεν είναι δικές μας, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Υπενθύμισε επίσης ότι ταυτόχρονα με τον ιό αυτό κυκλοφορούν και άλλοι ιοί του αναπνευστικού για τους οποίους τόσα χρόνια κανείς δεν μιλά, κάτι που δείχνει μια αδυναμία του συστήματος υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε επίπεδο παγκόσμιο έχουμε ασχοληθεί μόνο με αυτόν της γρίπης, ενώ κυκλοφορούν ταυτόχρονα έξι μεγάλες κατηγορίες αναπνευστικών ιών, εκ των οποίων τέσσερις ποικιλίες κλασικών κορονοϊών που ανήκουν στην ίδια οικογένεια και εκτιμάται ότι μολύνουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους κάθε έτος.

Η «ακτινογραφία» των κρουσμάτων-Νοσοκομεία σε καραντίνα:

Ιπποκράτειο Αθηνας: Ενας γιατρός θετικός στον κορωνοϊό – 21 συνολικά υγειονομικοί σε καραντίνα 7 ημερών

Αγιος Σάββας: 4 γιατροί διαγνώστηκαν με κορωνοϊό

Νοσοκομείο Καλαμάτας: 1 γιατρός διαπιστωμένο κρούσμα

Γεώργιος Γεννηματάς: Ο διοικητής και 4 διοικητικοί υπάλληλοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Υπό επιτήρηση τα δύο ορεινά χωριά στην Κοζάνη

Δρόμοι χωρίς αυτοκίνητα. Καφενεία χωρίς θαμώνες. Πλατείες άδειες. Αυτή είναι η εικόνα που εξακολουθεί να υπάρχει στα δύο ορεινά της Κοζάνης Δαμασκηνιά και Δραγασιά, που μπήκαν σε καραντίνα από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, για τις επόμενες τουλάχιστον 14 μέρες, ύστερα από τον θάνατο λόγω του θανατηφόρου ιού ενός 90χρονου κατοίκου της Δραγασιάς και την εμφάνιση συμπτωμάτων του κορονοιου σε σημαντικό ποσοστό των κατοίκων.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων για τα 4 άτομα που μεταφέρθηκαν στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης. Τα δύο εξ αυτών από την Δαμασκηνιά, το χωριό που βρίσκεται σε καραντίνα τις τελευταίες ημέρες. Ένας εκ των οποίων με χρόνια προβλήματα υγείας. Ωστόσο τα άλλα δύο άτομα είναι από την ευρύτερη περιοχή του νομού Κοζάνης. Ο Δήμος Βοιου συνεχίζει την τροφοδοσία για τους κατοίκους των δύο χωριών που βρίσκονται σε καραντίνα. Με τα είδη πρώτης ανάγκης να μεταφέρονται πλέον δωρεάν ενώ δωρεάν μεταφέρονται τα φάρμακα και τις 50 κοινότητες του δήμου Βοΐου»

Την ίδια ώρα αστυνομικοί με περιπολικά, παραμένουν στις εισόδους των δύο χωριών έτσι ώστε να εμποδίζεται η είσοδος και η έξοδος. Οι λιγοστοί κάτοικοι των δύο χωριών που στην πλειονότητα τους είναι μεγάλης ηλικίας ακολουθούν κατά γράμμα το μέτρο της καραντίνας.

Τρόφιμα θα μεταφέρονται από εργαζόμενους του «Βοήθεια στο σπίτι» και θα αφήνονται στις αυλές των κατοίκων ενώ γιατροί από το κέντρο υγείας θα έχουν μαζί τους καθημερινή επικοινωνία για τις επόμενες 14 μέρες. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως καθημερινή θα είναι η επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων και με ειδική ομάδα ψυχολόγων.

Επιβεβαιώθηκε μετά από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων το πρώτο θετικό κρούσμα κορονοϊού στη Λακωνία.

Ακόμη δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, νοσηλεύονται από σήμερα στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, ανεβάζοντας τον αριθμό των προσβεβλημένων από τον ιό στους τρεις. Πρόκειται για δύο άνδρες, κατοίκους Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι διανύουν την πέμπτη και όγδοη δεκαετία τους.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι ακούγονται πολλά από γιατρούς οι οποίοι αποστέλλουν επιστολές με δραματικές εκκλήσεις στην πολιτική ηγεσία του τόπου. «Θα μου επιτρέψετε να πω ότι μιλούν με ανακρίβειες και διαδίδουν fake news σχετικά με την διασπορά της νόσου όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, ότι γίνονται απειροελάχιστα τεστ και οδηγούμαστε σε κατάσταση Ιταλίας», σημείωσε.

«Καταλαβαίνω την αγωνία όλων και την προσπάθεια να βοηθήσουν, θέλει όμως προσοχή να μην περνούν λάθος μηνύματα στον πληθυσμό και να προξενούν μια επιδημία φόβου και πανικού», πρόσθεσε.

Μιλώντας για το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, ανέφερε ότι επί 3 χρόνια μετά την επιδημία του πρώτου ιού SARS οι άνθρωποι φορούσαν μάσκες στο δρόμο και η επιδημία φόβου έκανε μεγαλύτερο κακό στη χώρα από τον ίδιο τον ιό.

«Η Νότια Κορέα έχει μικρότερη γεωγραφική επιφάνεια από την Ελλάδα και έχει 50 εκ. κατοίκους. Ως εκ τούτου, έχει πολλή περισσότερη πιθανότητα διασποράς του ιού στον πληθυσμό και γι’αυτό κάνουν εξαντηλητικές στρατηγικές ελέγχου, που αφορούν: 20.000 άτομα την ημέρα, 633 εργαστηριακές δομές για τεστ, ειδικούς χώρους ελέγχου έξω από κάθε κτίριο με θετική περίπτωση, 118 διαφορετικά εργαστήρια και 1.200 επιστήμονες να αναλύουν τα αποτελέσματα καθημερινά», τόνισε.

Γίνεται κατανοητό επομένως πόσο δύσκολο θα ήταν να πραγματοποιηθεί μια τέτοια στρατηγική στη χώρα μας, π.χ. με τέντες έξω από ένα κτίριο και να δημιουργηθεί ακόμη περισσότερος πανικός.

«Πόσα από αυτά τα τεστ είναι θετικά;», είπε ο κ. Τσίοδρας. «Μόλις 3%».

Εν τω μεταξύ, κανείς δεν εξασφαλίζει πως η διακοπή της στραγητικής της Νότιας Κορέας δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της επιδημίας στη χώρα.

Κανείς επίσης δεν μιλά για την παρακολούθηση προσωπικών δεδομένων και κατάφωρες περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω ηλεκτρονικών εφαρμογών παρακολούθησης της δραστηριότητας των πολιτών στη Νότια Κορέα, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Χωρίς μαζικές συναθροίσεις, για τον περιορισμό του ιού

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από αύριο απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσότερων ατόμων, με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών.

Επίσης, αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων μεταξύ των προσώπων.

Η κυκλοφορία εκτός οικείας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και για συγκεκριμένους λόγους.

Αποδεκτές εξαιρέσεις υπάρχουν αποκλειστικά για την μετάβαση στην εργασία, επίσκεψη στο γιατρό, μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων , μετάβαση σε ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία, μετάβαση στην τράπεζα, μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων, κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε ανάγκη, σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά  ή ανά δύο άτομα, τηρώντας απαρέγκλιτα την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρων και την κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, κ. Χαρδαλιάς είπε πως οφείλουν να λειτουγούν μέσω τηλεργασίας, ενώ όπου από τη φύση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.

Κάθε υπουργείο, είπε, έχει εκπονήσει το δικό του σχέδιο έκτακτης κατάστασης ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με τις απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες, εφόσον κριθεί τις επόμενες ημέρες.

Αναφέρθηκε στην ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με πρόσθετες δυνάμεις και την ένταξη σε αυτό των εργαζομένων στα ΚΑΠΗ και τους παιδικούς σταθμούς που δεν λειτουργούν, για να συνδράμουν στην στήριξη ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Η μάχη εναντίον του κορονοϊού είναι διαρκής, μας αφορά όλους, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και σήμερα με τον υπουργό Υγείας κατά τη σημερινή τους επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, όπως ανέφερε.

Β. Κοντοζαμάνης: 120 κρεβάτια στις ΜΕΘ για κορονοϊό

«Σήμερα έχουμε έτοιμα αποκλειστικά για τον κορονοϊό, 120 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και συνεχίζουμε». Στόχος είναι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες, θα φτάσουμε όπου χρειαστεί, δήλωσε ο υφυπουργός υγείας Β.Κοντοζαμάνης.

Τηλεφωνικό Κέντρο 1110 από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΙΣΑ

Η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής προχωρούν σε ενεργοποίηση του τετραψήφιου Τηλεφωνικού Κέντρου 1110 στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν, χωρίς καμία χρέωση, να καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, να ζητούν βοήθεια και ενημέρωση για τον Κορωνοϊό και να αναφέρουν περιπτώσεις μοναχικών πολιτών που θέλουν υποστήριξη.

Με ραντεβού από τον ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα υψηλού κόστους

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), θέτει σε πιλοτική λειτουργία την υπηρεσία «Ραντεβού για παραλαβή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ). Η υπηρεσία προς το παρόν είναι διαθέσιμη μόνο για φάρμακα που αφορούν την σκλήρυνση κατά πλάκας. Συγκεκριμένα, ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, και έχουν στην διάθεσή τους ηλεκτρονική συνταγή σε ισχύ, έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετηθούν -αρχικά- από το κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην οδό Απ. Παύλου 12,στο Μαρούσι, χωρίς αναμονή.

Κλειστά πολλά καταστήματα-Περιορισμένες οι μετακινήσεις

Άδειοι είναι οι εμπορικοί δρόμοι σε όλη τη χώρα. Τα περισσότερα καταστήματα, έχουν βάλει «λουκέτο» και οι υπεύθυνοι πολίτες μετακινούνται μόνο για τις αναγκαίες αγορές. Πρατήρια καυσίμων, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, περίπτερα και φαρμακεία, είναι μερικά από τα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά, για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Το ωράριο για τα σούπερ μάρκετ θα είναι 7 το πρωί με 10 το βράδυ τις καθημερινές και 9 το πρωί με 5 το απόγευμα τις Κυριακές. Η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων στον τομέα του λιανικού εμπορίου, αναστέλλεται έως τις 31 Μαρτίου.

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: