Οι επενδύσεις και η ανάπτυξη βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και γι` αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός ξεκινά σειρά επαφών στο εξωτερικό με πρώτο σταθμό το Παρίσι την Πέμπτη. Από τη Δευτέρα 19/8 έχει τεθεί σε ισχύ η κατάργηση της αναφοράς βάσιμου λόγου απόλυσης στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Σε ισχύ τίθεται η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που καταργεί την υποχρέωση ενημέρωσης του συστήματος Εργάνη για τον βάσιμο λόγο απόλυσης. Η απόφαση προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για χαριστική ρύθμιση προς όφελος των εργοδοτών. Μεσαιωνικό χαρακτήρισε το μέτρο ο Γιάννης Βρούτσης, υποστηρίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει ηλεκτρονικός φάκελος, με τα αρνητικά σχόλια των εργοδοτών για τους υπαλλήλους που απέλυσαν.

Διαδοχικές επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες ξεκινά τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός, με στόχο την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αρχικά στις 22 Αυγούστου με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Σε ανακοίνωσή της η Γαλλική προεδρία αναφέρει ότι: «Η Γαλλία βρισκόταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως και στο εξής για να συνοδεύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Είναι σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την περιοχή η ενίσχυση αυτής της πολιτικής, οικονομικής και στρατηγική σύμπραξης. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη θα είναι η πρώτη διμερής επίσκεψη μετά την κατά παράδοσιν επίσκεψη στην Κύπρο».

Στις 29 Αυγούστου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και στις 2 Σεπτεμβρίου με τον Μαρκ Ρούτε στο Άμστερνταμ. 23 με 27 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ αλλά και για σειρά επαφών. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ρεαλιστικό και εξωστρεφές, με έμφαση στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας τονίζει πως: «Θα εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις με εμπροσθοβαρή τρόπο, που θα περιλαμβάνουν μείωση φόρων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, μείωση ΦΠΑ, παροχή φορολογικών κινήτρων για τους επενδυτές και κατάργηση των έκτακτων μέτρων που είχαν επιβληθεί».

Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ακόμα ότι φέτος θα επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 2%.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: