Σημαντικές αποφάσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία, έλαβε το Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως ανακοίνωσε ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ, συμφωνήθηκε η χρήση της ευελιξίας που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι δαπάνες θα εξαιρεθούν από τους στόχους της ΕΕ. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα ληφθούν για φέτος δημοσιονομικά μέτρα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, που συνίστανται στην παροχή εγγυήσεων και την αναβολή φορολογικών απαιτήσεων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν μελλοντικά αυτά τα ποσοστά, τονίζοντας πως τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν τα επιπρόσθετα κυβερνητικά μέτρα. Ακόμη, οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών ανέφεραν ότι η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας για τη χώρα μας είναι πολύ θετική.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας των δημοσιονομικών κανόνων για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του κορονοϊού, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασής του που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Ο κ. Σεντένο είπε ότι συζητήθηκε σύντομα η πέμπτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας. «Καλωσορίσαμε», είπε, «την καλή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα κατάφερε να έχει καλύτερη επίδοση σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους για πέμπτο συνεχόμενο έτος, επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ το 2019».

Όλοι συμφωνήσαμε, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ότι η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας των δημοσιονομικών κανόνων για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του κορονοϊού.

Τη διαβεβαίωση ότι το Eurogroup θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την επιδημία του νέου κορονοϊού έδωσε απόψε ο Μάριο Σεντένο, μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης.

«Η δέσμευσή μας είναι απεριόριστη», τόνισε ο Σεντένο.

Οι υπουργοί συμφώνησαν να λάβουν συντονισμένα δημοσιονομικά μέτρα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, για το έτος 2020 για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που προκαλείται από την πανδημία. «Θα αναλάβουμε οποιαδήποτε περαιτέρω συντονισμένη και αποφασιστική ενέργεια χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης φορολογικών μέτρων, για να στηρίξουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup.

«Έχουμε μέχρι στιγμής αποφασίσει να παράσχουμε ταμειακές διευκολύνσεις ύψους τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ, που συνίστανται στην παροχή εγγυήσεων και την αναβολή φορολογικών απαιτήσεων», συνεχίζει η ανακοίνωση, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθούν μελλοντικά αυτά τα ποσοστά.

Οι συνέπειες που θα έχει για τον προϋπολογισμό των χωρών η εφαρμογή αυτών των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 δεν θα λαμβάνεται υπόψη όταν εξετάζεται κατά πόσο συμμορφώνονται οι χώρες με τους δημοσιονομικούς κανόνες και τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ.

Οι υπουργοί ζήτησαν επίσης να εφαρμοστεί «πλήρης ευελιξία» για να στηριχθεί ο τραπεζικός τομέας. Ο Σεντένο είπε ότι συμφωνήθηκε να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να εξετάζουν την κατάσταση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πρώτα χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΚΤ προς τράπεζες για επιχειρήσεις

Μοιράσου το άρθρο: