Οι νέες αυξημένες σε πολλές περιπτώσεις επικουρικές συντάξεις καταβλήθηκαν για πρώτη φορά στις 2 Ιουνίου, ενώ οι αυξημένες κύριες συντάξεις αναμένεται να καταβληθούν το Σεπτέμβριο. Σε ότι αφορά τα αναδρομικά των επικουρικών που ανέρχονται σε 8 μήνες, θα καταβληθούν το αργότερο τον Οκτώβριο, αλλά γίνονται προσπάθειες για να καταβληθούν και νωρίτερα. Τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις θα είναι για 12 μήνες και η καταβολή τους, συνδέεται με σχετική απόφαση που αναμένεται από το ΣτΕ, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Παράλληλα αναφέρθηκε  στην ψηφιακή σύνταξη, αλλά και στην υπουργική απόφαση για τα έξοδα κηδείας.

Τα έξοδα κηδείας θα καταβάλλονται εντός 15 ημερών αυτόματα, χωρίς φυσική παρουσία στα γραφεία του e-ΕΦΚΑ, ενώ μετά την υπουργική απόφαση ανοίγει από τον Ιούλιο η ηλεκτρονική πλατφόρμα, διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, λέγοντας ότι θα δοθεί λύση και για τις 35.000  υποθέσεις εξόδων κηδείας του ΟΓΑ, που εκκρεμούν από το 2015, καθώς, μέσα σε περίπου τέσσερις μήνες, θα λάβουν τα έξοδα κηδείας.

‘Εως τις 30 Ιουνίου, θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους και στις 20 Ιουλίου, ορίζεται η πληρωμή προς τις επιχειρήσεις-εργοδότες του επιδόματος εορτών Πάσχα κατά το μέρος που βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

Αναφορικά με την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή τον Μάιο, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι περίπου 526.000 εργαζόμενοι την έχουν ήδη λάβει στην αναλογική βάση του χρόνου που ήταν σε αναστολή τον Μάιο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι 7.000 από τους 526.000 δεν έλαβαν τα χρήματα.

‘Οπως εξήγησε, αυτό συνέβη εξ υπαιτιότητας κατά βάση του εργοδότη τους – στη συντριπτική πλειονότητα – που έδωσαν λάθος στοιχεία. «Υπήρχαν βέβαια και περιπτώσεις με λάθος στοιχεία και από τους εργαζόμενους» συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης, ξεκαθαρίζοντας ότι, μέχρι την επόμενη Παρασκευή, θα καταβληθούν και σε αυτούς τα χρήματα που δικαιούνται.

Στις αρχές Ιουλίου, θα παρουσιαστεί η πλήρης εφαρμογή και υλοποίηση της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ», που «τρέχει» πιλοτικά, αποδίδει ήδη καρπούς» , όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, ο κ. Βρούτσης είπε ότι έχουν εκδοθεί οι πρώτες 840 ψηφιακές συντάξεις, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχουν απονεμηθεί ακόμη, «καθώς αξιολογούνται και φιλτράρονται για πιθανότητα λάθους». Όπως σημείωσε, οι 702 είναι συντάξεις αιτίας θανάτου και οι 138 αφορούν συντάξεις του ΟΓΑ, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι, τη μεθεπόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

 

Μοιράσου το άρθρο: