Η τακτική ενημέρωση από τον υφ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας καθηγητή Σ. Τσιόδρα. Ανακοινώνονται 10 νέα κρούσματα, με σύνολο 2.892. Ένας νέος θάνατος, με σύνολο 173. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη. Νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 18 πολίτες ενώ έχουν εξέλθει από ΜΕΘ 101. Έχουν ελεγχθεί 160.991 κλινικά δείγματα.

«Η πατρίδα μας ανταποκρίθηκε με ταχύτητα και χωρίς προηγούμενο στις έκτακτες συνθήκες που αφορούσαν τον ιό. Όλον αυτόν τον καιρό παραμείναμε άγρυπνοι παρακολουθώντας τις εξελίξεις και την προσπάθεια για όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία του πληθυσμού, σε ένα σωρό μεγάλες μάχες, όπως για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού – τον «πόλεμο για τις μάσκες» όπως τον αποκάλεσε το CNN – η ενίσχυση του εργαστηριακού ελέγχου, η ενίσχυση των ΜΕΘ, η προμήθεια φαρμάκων με τα έως τότε δεδομένα. Η επιστημονική επιτροπή ανέλυε τις εξελίξεις και εισηγείτο εν μέσω αβεβαιότητας τις καλύτερες δυνατές παρεμβάσεις, τους θεραπευτικούς αλγόριθμους, τα μέτρα προσταςίας για την κοινότητα, για τους αγαπημένους μας, για τις ευπαθείς ομάδες. Η πατρίδα μας κατάφερε με την υπομονή όλων μας να περάσει αυτήν την πρώτη φάση του ιού, αν επιπεδώσει και να μειώσει καμπύλη επιδημίας με συγκριτικά πολύ λιγότερες απώλειες από άλλες πολύ περισσότερο «έτοιμες» υγειονομικά χώρες. Καταλυτική ήταν η συμμετοχή του κόσμου σε αυτήν την φιλότιμη και επώδυνη προσπάθεια. Οι αριθμοί μας, που λένε την αλήθεια, λένε πως τα μέτρα και μαζί με αυτά το επώδυνο απαγορευτικό, οδήγησε σε μείωση κατά 80% της διασποράς του ιού και ήταν η κύρια αιτία που δεν θρηνήσαμε περισσότερες απώλειες στην πατρίδα μας.

Η ομάδα των επιδημιολόγων και στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, η οποία εργάζεται στην ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ και η επικεφαλής ομάδας εκτιμήσεων αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας κ. Σήψα με ενημέρωσε πως βάσει μαθηματικών εκτιμήσεων είχαμε έναν πραγματικό αριθμό κρουσμάτων πολύ χαμηλότερο του 1% του ελληνικού πληθυσμού. Τα αποτελέσματα φαίνεται ότι πως είναι κοντά στους πραγματικούς αριθμούς με τα έως τώρα δεδομένα από αρχικές μελέτες αντισωμάτων», είπε στην εισαγωγή της τελευταίας του, τουλάχιστον προς ώρας, ενημέρωσης ο κ. Τσιόδρας και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε προκαταρκτικά αποτελέσματα από δύο μελέτες.

Η πρώτη μελέτη αφορά εθελοντές αιμοδότες και διεξάγεται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και την ομάδα των κ. Κατσίβελα και Σταμούλη. Μέχρι τώρα έχει εξετάσει δείγματα από 3.400 αιμοδότες και βρήκε έως σήμερα 24 θετικά, δηλαδή το 0,7%. Αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη ακόμη 6.600 αιμοδοτών ώστε να έχουμε έναν αριθμό κοντά στις 10.000.

Στη δεύτερη μελέτη που ερευνά δείγματα από εναπομείναντες ορούς και αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και διενεργείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με συντονιστή τον καθηγητή κ. Χατζηχριστοδούλου, από 2.569 εξετασθέντα δείγματα, έως σήμερα είχαμε 9 θετικά, δηλαδή ποσοστό 0,35%.

«Αυτή είναι η τεράστια επιτυχία της Ελλάδας και των Ελλήνων» τόνισε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι με βάση αυτά τα αποτελέσματα πολύ λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μολύνθηκε.

Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε μια άλλη επιτυχία της Ελλάδας που έχει να κάνει με τον μικρό συγκριτικά αριθμό θανάτων.

«Σήμερα έχουν συνολικά καταγραφεί 173 θάνατοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω από την καθηγήτρια κ. Σήψα, με το καλύτερο δυνατό σενάριο σχετικά με τη θνητότητα του ιού – δηλαδή ένα 0,55% – και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685. Με μια μείωση των επαφών κατά 20% θα ήταν 7.015 θάνατοι. Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά, κάποια μέτρα φυσικά και θα τα παίρναμε, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Τότε όμως θα ήταν αργά», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα καταγράφονταν 16 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 στην Ιταλία.

«Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ξεκινήσει με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει, δεν έχει χάσει την ιδιότητα της διασποράς, ιδίως όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες. Όταν έχω συμπτώματα του ιού πρέπει να ελέγχομαι, να ειδοποιώ τους δικούς μου, να απομονώνομαι να παίρνω έγκαιρα και όταν χρειάζεται θεραπεία», υπενθύμισε ο κ. Τσιόδρας για να συμπληρώσει ότι η επιφυλακή και η εγρήγορση για ένα τυχόν δεύτερο κύμα που θα αφορά τον ιό είναι σημαντική.

Κάνοντας έναν απολογισμό, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι «από την 1η Φεβρουαρίου που ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μού έκανε την τιμή και με όρισε εκπρόσωπο του υπουργείου για το νέο κορονοϊό, ξεκίνησα με το επιστημονικό μου έργο και την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας, για τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία. Όπως με έμαθαν οι δάσκαλοί μου κι εμένα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής, σε μια κατάσταση με συνεχείς αβεβαιότητες. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο. Δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου.

Σε μοναδικές στιγμές της ιστορίας, ίσως τη δυσκολότερη στιγμή μετά το Β’ ΠΠ πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμείχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια. Το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν, ούτε και θα βοηθήσουν βέβαια στο μέλλον.

Με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια και την προσπάθεια να αναλύσω επιστημονικά τα δεδομένα και με τη βοήθεια μιας επιτροπής 26 εμπειρογνωμόνων, προσπάθησα επί 4 μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες, να απαντώ στα ερωτήματα που έθεταν οι συμπολίτες μας μέσω των δημοσιογράφων και κάποιες φορές να εμψυχώνω από τη δική μου πλευρά μια κοινωνία που αγωνιούσε. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη: η αβεβαιότητα. Η εντιμότητα του να πει κανείς «δεν γνωρίζω», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε:

«Όλον αυτόν τον καιρό δεν αισθάνθηκα κάτι διαφορετικό από όλους σας. Απλά ένας άνθρωπος απευθυνόμενος σε συνανθρώπους του, ένας άνθρωπος με αδυναμίες. Ένας άνθρωπος που φυσικά και δεν πρέπει να προβάλλεται σαν πρότυπο. Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα κοντά σας μέσω του τηλεοπτικού φακού και εν μέσω απαγορευτικού. Και αισθάνθηκα κοντά σας. Και ας μην επικοινωνούσαμε με φυσικό τρόπο. Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι πνευματικό εφόδιο. Και μια παρηγοριά στον μυστικό πόλεμο με το άγνωστο, με τον ίδιο τον χειρότερο εχθρό μας που τον αγκαλιάσαμε με έναν παράξενο τρόπο. Που τον «τιμούσαμε» αναφέροντας ενοχλητικά νούμερα και στατιστικές. Στην πατρίδα μας, παρά τις απώλειες, επιτρέψτε μου να πω και να επαναλάβω: Δεν είχε τον τελευταίο λόγο. Και γι’αυτό δεν του κάνω τη χάρη να ξαναναφερθώ σε αυτόν. Η ζωή θα συνεχίσει να νικά», είπε ο κ. Τσιόδρας και κατέληξε:

«Αντέξαμε όλοι μαζί. Σε αυτήν την πρώτη φάση περιορίσαμε τη μετάδοση του ιού. Συγχαρητήρια σε όλους σας.

Τέσσερις μήνες μετά επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Θα βοηθήσω τις επόμενες εβδομάδες όπως έκανα τόσον καιρό τον υπουργό και την Επιτροπή σε θέματα που σχετίζονται με το νέο ιό και σταδιακά θα ασχοληθώ κι εγώ με θέματα που αφορούν τους αγαπημένους μου ασθενείς, τους φοιτητές μου στο Πανεπιστήμιο. Θέλω κι εγώ σταδιακά να επιστρέψω στα υπόλοιπα καθήκοντα. Είναι τώρα η ώρα, μιας και η επιδημιολογική εικόνα είναι τόσο καλή χάρη σε όλους σας. Δεν χρειάζεται η τακτική ενημέρωση. Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο του ΕΟΔΥ, τον κ. Λύτρα, το πραγματικό R0 ήταν το βράδυ της Δευτέρας 25 Μαΐου 0,33%. Πλέον θα έχουμε καθημερινή γραπτή αναφορά έως τις 31 Μαίου και αν όλα συνεχίσουν καλά, τον Ιούνιο, μια φορά τη βδομάδα θα ενημερώνεστε από το υπουργείο Υγείας με μια γραπτή ανακοίνωση για την εξέλιξη της νόσου. Όπως ακριβώς γίνεται κάθε χρόνο με τη γρίπη».

Από το δύσκολο «μένουμε σπίτι» έχουμε περάσει στο εξίσου δύσκολο «μένουμε ασφαλείς», αφού «ο κορονοϊός βρίσκεται κοντά μας και δεν σηκώνει παιχνίδια». Βρισκόμαστε στην 4η εβδομάδα της 2ης φάσης που αφορά στην σταδιακή αποκλιμάκωση και άρση των περιορισμών και το μεγάλο στοίχημα που θα μας οδηγήσει οριστικά και αμετάκλητα από εδώ και πέρα στη νέα καθημερινότητά μας είναι η τήρηση των όρων ατομικής υγιεινής και προστασίας. Με αυτά τα λόγια έκλεισε την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σήμερα, είπε, κλείνουμε με αυτήν την κοινή συνέντευξη με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα 72 ημέρες, από τις 16 Μαρτίου, σχεδόν καθημερινής ενημέρωσης. «Σε αυτούς τους δύο μήνες καθημερινής μας επικοινωνίας, προσπαθήσαμε δίχως ωραιοποιήσεις να δίνουμε με ειλικρίνεια τα πραγματικά στοιχεία και να εξηγούμε τι κάνουμε. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τον α ή τον β χειρισμό. Ουδείς έχει το αλάθητο και πάντα είμαστε ανοιχτοί σε κριτική που είναι ένα συστατικό στοιχείο της ίδιας της Δημοκρατίας μας. Αλλά ήμασταν πάντα ειλικρινείς και ποτέ δεν κρύψαμε την πραγματικότητα. Η ειλικρίνεια είναι το βασικό στοιχείο για να χτιστεί μια σχέση πραγματικής άδολης εμπιστοσύνης», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Όπως είπε, ένας κύκλος κλείνει αλλά «παραμένουμε σε εγρήγορση, σε επιφυλακή, και συνεπείς στην τήρηση των κανόνων και των οδηγιών». Πρόσθεσε ότι η συνεργασία με τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα θα συνεχιστεί παρακολουθώντας κάθε μέρα τις εξελίξεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της προσπαθείας μας με την επανεκκίνηση των περισσότερων δραστηριοτήτων να έχει ξεκινήσει ή να έχει δρομολογηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, οι ενημερώσεις θα συνεχιστούν, όχι όμως με τον έκτακτο χαρακτήρα που είχαν μέχρι σήμερα. «Εχουμε επανέλθει σε μεγάλο μέρος στη νέα μας καθημερινότητα και οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση και από την Πολιτική Προστασία αλλά και από τα αρμόδια υπουργεία. Δεν βρισκόμαστε, πλέον, στην περίοδο του lockdown, ώστε να υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ όπως έγινε όλη αυτή την περίοδο. Και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά ποτέ αυτή η ανάγκη. Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε καθημερινά ενημέρωση με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά. Πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί, αν εκτός από τις εξελίξεις στον ιατρικό τομέα η Πολιτεία λειτουργήσει συντεταγμένα, όπως έκανε όλο αυτό το διάστημα και όλοι οι πολίτες λειτουργήσουμε με αίσθημα ευθύνης, όπως έκανε η συντριπτική πλειοψηφία σε αυτήν την πρωτόγνωρη για όλους μας περίοδο».

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Ιουνίου, τονίζοντας ότι έχει εξηγηθεί γιατί αυτό είναι καλό για τα παιδιά και τις οικογένειες τους και επανέλαβε τους κανόνες που έχουν έχουν ανακοινωθεί από την υπουργό Παιδείας.

Αναφέρθηκε επίσης στους υγειονομικούς κανόνες που συνοδεύουν την καθημερινότητά μας, υπογραμμίζοντας ότι από την τήρησή τους εξαρτάται να συνεχίσουμε την καλή πορεία που έχουμε ως τώρα. «Ενα είναι σίγουρο, ότι δεν ξεμπλέξαμε με την πανδημία. Ο ιός θα βρίσκεται κοντά μας για μεγάλο διάστημα ακόμη και δεν σηκώνει παιχνίδια, όπως έχει αποδειχθεί σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Εμείς ευτυχώς αποφύγαμε να ζήσουμε εφιαλτικές καταστάσεις. Χρειάζεται και στις επόμενες φάσεις να δείξουμε την ίδια σοβαρότητα, την ίδια πειθαρχεία», κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: