Κάτω από το όριο του 1% υποχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, η απόδοση του ελληνικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά έπεσε για πρώτη φορά στο 0,962% από 1,08% που κυμαινόταν χθες. Αυτό, αντανακλά την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά στην ελάφρυνση του χρέους. Θετικά επίσης τα σχόλια και οι εκτιμήσεις από WSJ, FT και Bloomberg.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού

Για πρώτη φορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ελλάδα μειώνεται κάτω από το 1%. Ένα σημείο αναφοράς που θεωρήθηκε κάποτε αδύνατο, έχει επιτευχθεί. Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε τροχιά ανάπτυξης και έχει μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες για τους ξένους επενδυτές», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

«Σήμερα, για πρώτη φορά, το κόστος δανεισμού «σπάει», προς τα κάτω, το φράγμα του 1%. Η συνεχής μείωση του επιτοκίου και η διατήρησή του σε χαμηλό ύψος αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Συνεχίζουμε, με σχέδιο, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» ανέφερε σχετικά ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας.

Για παράδειγμα, αν οι ετήσιες ανάγκες δανεισμού της χώρας ανέρχονται σε 7 δις ευρώ ετησίως, το κόστος θα ήταν 210 εκατομμύρια ευρώ, αν το επιτόκιο είχε παραμείνει στα επίπεδα του Μαΐου 2019. Όμως, με την ραγδαία αποκλιμάκωση του τελευταίου χρόνου, το κόστος δανεισμού σήμερα είναι μόλις 70 εκατομμύρια ευρώ, έπεσε δηλαδή στο 1/3.

Η αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα συνδέεται τόσο με το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί σε όλες σχεδόν τις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης (σ.σ η απόδοση του Ιταλικού 10ετούς είχε ήδη υποχωρήσει κάτω από το 1%) όσο και από την επιδίωξη των επενδυτών να πετύχουν υψηλότερες αποδόσεις.

Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζουν τις επόμενες εκδόσεις. Στόχος είναι να εκδοθεί ένα ομόλογο μικρότερης διάρκειας (3ετούς, 5ετούς ή 7ετούς) ώστε το κόστος δανεισμού να πέσει αισθητά κάτω από το 1% και τα κεφάλαια που θα αντληθούν να αξιοποιηθούν για την νέα πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Α. Αθανασόπουλος

Μοιράσου το άρθρο: