Μετά το όχι του Εμμανουέλ Μακρόν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας, οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη λύση για τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.H απογοήτευση κυριαρχεί και στην Αλβανία, στην οποία εκτός από τη Γαλλία αντιτάχθηκαν η Δανία και η Ολλανδία. Την ίδια ώρα,απογοήτευση και προβληματισμός επικρατεί στην αμερικανική πρωτεύουσα καθώς η στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας τους ήταν και παραμένει στρατηγική επιλογή για τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει την πάγια θέση της περί μη ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Βόρεια Μακεδονία

Με τηλεοπτικό διάγγελμα ζήτησε από τους πολίτες να αποφασίσουν ποιο μονοπάτι θέλουν να ακολουθήσουν από δω και πέρα. Έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο Στέβο Πενταρόφκσι.

Έχοντας επενδύσει το πολιτικό του κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, με σημαντικότερο σταθμό τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε για μεγάλη αδικία εις βάρος της Βόρειας Μακεδονίας και επανέλαβε τη φράση «ιστορικό λάθος» που χρησιμοποίησαν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Αλβανία 

Ο Έντι Ράμα είπε ότι δεν χρειάζεται απαισιοδοξία και ότι θα συνεχιστούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επιμένει ότι δεν θα προχωρήσει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης των υποψήφιων κρατών-μελών. Τη στάση του επέκριναν αρκετοί ηγέτες τονίζοντας την ανάγκη για αξιοπιστία της Ένωσης αλλά και για σταθερότητα στα Βαλκάνια μπροστά στην επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας.

Απογοήτευση ΗΠΑ

Την δυσαρέσκειά του εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς, όπως αναφέρει η εκπρόσωπός του, «μια θετική απόφαση θα έδιωχνε κακόβουλους εξωτερικούς παίκτες που επιδιώκουν να υποβαθμίσουν τις δυτικές αξίες».

Επίσης αναφέρει ότι «είμαστε απογοητευμένοι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε τις πολύ αποφασιστικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των δυο χωρών, συμφωνώντας να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε αυτή τη φάση».

Σημειώνει δε, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν στρατηγικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

  • Πολιτικές αντιδράσεις

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Αναφορικά με ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα επαναλαμβάνει την πάγια θέση της περί μη ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και έκανε σαφές πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Μία προοπτική που είχε ως εφαλτήριο τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 και στην οποία η Ελλάδα έχει σταθεί αταλάντευτα αρωγός, με γνώμονα την εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.

Η θέση αυτή, όπως τονίστηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χθες, κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, παραμένει ένας από τους βασικούς και αμετάβλητους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, τις ενθαρρύνει να παραμείνουν προσηλωμένες στην οδό των μεταρρυθμίσεων που μόνο θετικά μπορούν να επηρεάσουν την πορεία προσέγγισής τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη ζωή των πολιτών τους. Παράλληλα, καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων προς όφελος της περιοχής αλλά και της ίδιας της Ευρώπης».

Ο Σύριζα κάνει λόγο για ανευθυνότητα των Ευρωπαίων Ηγετών και αναξιοπιστία της ΕΕ. «Ορισμένοι στην Ελλάδα, που ανοήτως μιλούσαν για επιζήμια συμφωνία και για συναλλαγή με τους Ευρωπαίους, σε λίγο θα παρακαλούν να μην εκλεγεί το αδερφό τους κόμμα, VMRO, και τεθεί σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρει το γραφείο Τύπου.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία η «Ελληνική Λύση» τονίζει ότι «όταν κάνεις συμφωνία με τον «έξω από εδώ» , τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά και η συμφωνία έωλη! ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παραχώρησαν το όνομα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και η Ε.Ε έσωσε την τιμή μας! Η συμφωνία καταργείται!»

Το «Μέρα 25» κατηγορεί για υποκρισία και διγλωσσία την ΕΕ και επισημαίνει «ας ελπίσουμε οι βόρειοι γείτονες μας να μην οπισθοχωρήσουν στον απομονωτισμό αλλά να εμείνουν στην πρόοδο, τη δημοκρατία, τη συνεργασία και την συμφιλίωση των λαών μας».

Πηγή:ΕΡΤ/Ανταποκρίσεις από Β.Μακεδονία Κώστας Φραγκόπουλος, Αλβανία, Παναγιώτης Μπάρκας, Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη

Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος

 

Μοιράσου το άρθρο: