Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ιχνηλάτησης των κρουσμάτων covid-19 στο Νοσοκομείο «Ελπίς», όπου διαπιστώθηκε συρροή κρουσμάτων σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ βρέθηκε θετική μια ασθενής. Σε καραντίνα 7 ημερών τέθηκαν 25 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ η πρωινή εφημερία σε δύο κλινικές του Νοσοκομείου, ανεστάλη. Στη Λάρισα ξεκίνησε γιγαντιαία επιχείρηση, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και σε άμεση συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης.

Τα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε 2.760 και οι θάνατοι σε 156, καθώς υπέκυψε 88χρονη στο ΝΙΜΙΤΣ, 53χρονος με υποκείμενο νόσημα ο οποίος έχασε τη μάχη το πρωί στο «Σωτηρία», 95χρονη ασθενής και 62χρονος που νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό με υποκείμενο νόσημα. Στις ΜΕΘ παραμένουν 32 ασθενείς άνω των 70 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Από τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες σε όλη τη χώρα, τα 10 ήταν από τον οικισμό Ρομά και άλλα δύο από δομή μεταναστών στη Λέσβο.

Σχετικά με τα δεδομένα που προκάλεσαν συναγερμό, στη Λάρισα, εντοπίστηκαν 10 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα επτά σε μία μόνο οικογένεια, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο αναφέρθηκαν άλλα επτά κρούσματα στον οικισμό των Ρομά. Στόχος της νέας κινητοποίησης είναι να διενεργηθούν ως και 500 διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να περιοριστεί η έξαρση, που οι τοπικές αρχές αποδίδουν και στην κηδεία 50χρονου Ρομά, όπου φέρεται να παρέστησαν 150 άτομα.

Στη διάρκεια της νύχτας παρουσίασε συμπτώματα και 21χρονος ο οποίος είχε χθες αρνηθεί να δώσει δείγμα.

Μια μητέρα, με το τριών μηνών βρέφος της νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, σε ΜΕΘ παραμένει 70χρονη ασθενής, ενώ στο ειδικό κέντρο «Αρωγή», μεταφέρθηκαν μεταξύ άλλων, τρεις μητέρες με ισάριθμα ανήλικα.

Η συνοικία της Νέας Σμύρνης βρισκόταν επί 3 εβδομάδες σε καραντίνα.

Χθες έγινε απόπειρα ιχνηλάτησης με στόχο 100 δείγματα, ελήφθησαν ωστόσο 76 και λόγω αυτής της απροθυμίας ακολουθείται πλέον άλλο επιχειρησιακό σχέδιο.

Με εντολή του κ. Χαρδαλιά -που δόθηκε έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις των αρμόδιων φορέων και ύστερα από συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη- τέθηκε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο «Ημέρα 0 Ημέρα 7 Ημέρα 14» που περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους που ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή για να διασφαλίσουν τις εργασίες των ειδικών συνεργείων.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του σχεδιασμού, 17 συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, της 5ης ΥΠΕ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων με την επιχειρησιακή υποστήριξη των φορέων της Πολιτικής Προστασίας και των αστυνομικών δυνάμεων, ξεκίνησαν εκτεταμένες ιχνηλατήσεις  και για το σχέδιο ενημερώθηκε και ο εισαγγελέας, ο οποίος κάλεσε ήδη προς ενημέρωση τους διαμεσολαβητές των Ρομά εντός του οικισμού.

Το σχέδιο προβλέπει επαναληπτικές δειγματοληψίες σε 3 φάσεις (σήμερα, την 7η και την 14η μέρα) και προβλέπει ανά φάση και διαδικασίες καραντίνα σε καραντίνα, ήτοι σε οικοδομικά τετράγωνα αλλά και γειτονιές με θετικά κρούσματα, εφόσον αυτά προκύψουν, αλλά και με μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων που είναι ασυμπτωματικά, με ήπια ή μη συμπτωματολογία, σε ειδικό ιατρικό κέντρο που λειτουργεί στην περιοχή μετά από συνεργασία του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID 19.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη

Μοιράσου το άρθρο: