Με την έκδοση Navtex απάντησε η Κυπριακή Δημοκρατία στη νέα πρόκληση της Τουρκίας, να στείλει το πλοίο γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στην Ανατολική Μεσόγειο, στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ.

Στη Navtex η Κύπρος κάνει λόγο για μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, όπως τονίζει, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί ποινικό αδίκημα βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δείτε τη Navtex εδώ

«Η επαπειλούμενη γεώτρηση αυτή τη φορά εντός τεμαχίου που έχει αδειοδοτηθεί από την κυπριακή δημοκρατία συνιστά μια σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αυτά προκύπτουν από τη σύμβαση των ΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας καθώς επίσης και από το εθιμικό διεθνές δίκαιο» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Παραβιάζοντας εκ νέου κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, η Τουρκία επέλεξε να πραγματοποιήσει γεωτρητικές δραστηριότητες εντός του θαλασσίου τεμαχίου 7, το οποίο και έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές εταιρείες και το οποίο βρίσκεται εντός της ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, ως αυτή έχει οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο μεταξύ των σχετικών παράκτιων κρατών, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης της ΑΟΖ του 2003», προστίθεται.

«Η εξερεύνηση ή/και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 7 αποτελεί αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας» και καταλήγει ότι «η νέα αυτή πρόκληση αποτελεί απτό παράδειγμα της στάσης της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να περιφρονεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

‘Ηδη είχαμε μια πρώτη αντίδραση από την Τουρκία για τη navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι ελληνοκύπριοι ξέπερασαν ξανά τα όριά τους», σχολίαζε σήμερα ο τουρκικός τύπος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Άγκυρα εξέδωσε Navtex, δεσμεύοντας για γεωτρήσεις το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε αποκαλύψει τον προορισμό του «Γιαβούζ», προς το σημείο «Μόρφου 1» για να συνεχίσει τις γεωτρητικές του δραστηριότητες. Το «Γιαβούζ» περιγράφεται ως ένα πλοίο 230 μ. με πλήρωμα 140 συνοδευόμενο από δυο τουρκικές φρεγάτες.


Στο μεταξύ Βρετανός υφυπουργός «επέκρινε» σήμερα τις γεωτρήσεις της Τουρκίας κοντά στην Κύπρο.

«Κατέστησα απολύτως σαφές ότι η Βρετανία επικρίνει οποιαδήποτε γεώτρηση σε ύδατα κοντά στην Κύπρο, αλλά στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να εξορύσσει πετρέλαιο στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη», τόνισε ο υφυπουργός αρμόδιος για την Ευρώπη Κρίστοφερ Πίντσερ.

Ο Πίντσερ πρόσθεσε ότι ο πλούτος που ενδεχομένως προκύψει από την εξόρυξη πετρελαίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, Βίντεο: Δ. Απόκης, Ανταπόκριση-Τουρκία: Αρ. Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο: