Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα μέσω βιντεοκλήσης για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας του νέου κορονοϊού και μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών τους. «Η επιβολή αποκλεισμού φέρνει τις οικονομίες μας σε κατάσταση που αντιστοιχεί σε πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης.

«Γνωρίζουμε ότι η επιδημία δεν έφθασε στην κορύφωσή της. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια», προειδοποίησε ο Μάριο Σεντένο, ο οποίος προτίθεται να παρουσιάσει κατά την συνεδρίαση οικονομικά μέτρα που απαντούν στα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η αίσθηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και οι συντονισμένες προσπάθειες είναι άνευ προηγουμένου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επρόκειτο να συναντηθούν στις Βρυξέλλες, όμως ο Σεντένο διευκρίνισε ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μέσω βιντεοκλήσης λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας covid-19.

«Η συνεδρίαση του Eurogroup θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στον δρόμο μας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Είμαι πεπεισμένος ότι, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση, θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα. Είμαστε ενωμένοι για να ξεπεράσουμε τον φόβο και να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας», τόνισε ο Σεντένο.

Οι προτάσεις της Κομισιόν έχουν δύο βασικές πτυχές:

  • Χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μέσω της ρήτρας περί επίδειξης ευελιξίας σε «εξαιρετικές περιστάσεις». Αυτό σημαίνει ότι παρέχεται στα κράτη- μέλη η δυνατότητα να μην περιλαμβάνουν ορισμένες δαπάνες σε μία σειρά από τομείς στο δημόσιο έλλειμμα και το χρέος, και
  • Ελαστικότητα στην εφαρμογή των κανόνων που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να μπορέσουν τα κράτη-μέλη να στηρίξουν επιχειρήσεις, ιδίως ΜΜΕ που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας.

Η Κομισιόν προτείνει ως βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο ένα ποσό της τάξης των 25 δισ. ευρώ που θα προέλθει από πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τα κράτη-μέλη και βρίσκονται «στην άκρη» και θα επέστρεφαν κανονικά στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ένα επιπλέον ποσό θα διατεθεί για τις ανάγκες των ΜΜΕ που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αποπληρωμής λόγω έλλειψης ρευστότητας.  Το συνολικό κονδύλι θα φθάσει τα 37 δισ. ευρώ.

Με την ευρωζώνη στα πρόθυρα της ύφεσης το Eurogroup σκοπεύει να συζητήσει την «ελαστικοποίηση» του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ζητήσει την εξαίρεση των δαπανών του προσφυγικού και αυτών που αφορούν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού από το πρωτογενές πλεόνασμα και παράλληλα σκοπεύει να ζητήσει την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που για εφέτος και το 2021 ανέρχεται στο 3,5%.

Αμέσως μετά το Eurogroup, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει το νέο πακέτο παρεμβάσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, που θα προβλέπει χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια και παράταση του μέτρου της αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αλλά και πάγωμα των δόσεων για οφειλές προς τις τράπεζες και τις εφορίες, για ένα ακόμη τετράμηνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρώτο Πρόγραμμα (Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος)

Μοιράσου το άρθρο: