Νέα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας συνολικού ύψους 3,5 δις με κατεύθυνση την ενίσχυση των επιχειρήσεων και της οικονομίας ανακοίνωσε σήμερα από τη Βουλή στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε:

Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις με 35% λιγότερο τζίρο σε σχέση το πρώτο εξάμηνο του 2020. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, όπως σημείωσε, θα κυμαίνεται από μεταξύ 30-70%.

Μηδενισμό την προκαταβολής φόρου για τις εποχικές επιχειρήσεις, εκείνες δηλαδή που καταγράφουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους το γ΄ τρίμηνο του έτους.

Μισή προκαταβολή θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Τρίτο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής που θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους, βάσει του τζίρου Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

Προσπαθούμε αυτή την ύφεση την εξωγενή να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ήπια και μέσα στην κρίση να θέσουμε τα θεμέλια για μια γρήγορη ανάπτυξη, όταν βρεθεί το εμβόλιο.

Το να επιχειρούμε να κάνουμε προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης το 2020 είναι θεωρητική άσκηση. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω με τα δεδομένα τα οποία έχουμε. Η ύφεση το 1ο τρίμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου μειώθηκε λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά την στήριξη των εργαζομένων, ανακοίνωσε τρεις παρεμβάσεις

Αναλυτικότερα:

Στο πρόγραμμα ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ επεκτείνεται έως και τον Οκτώβριο  η κρατική επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που έληγε τέλος Ιουλίου.  Η επιδότηση είναι 60% των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται

Για τις εποχικές επιχειρήσεις: Οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές μηδενίζονται για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020

Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Αν έχουν ενταχθεί μάλιστα στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, θα καλύπτεται το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Τέλος, επεκτείνεται  η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο για επιχειρήσεις τουριστικού κλάδου.

Σχετική είδηση: Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας – Καταβλήθηκε η έκτακτη ενίσχυση για τον μήνα Μάιο (video)

Μοιράσου το άρθρο: