Για «υποδειγματική τήρηση των κανόνων» ευχαρίστησε την εκπαιδευτική κοινότητα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και δεν απέκλεισε την επανελειτουργία του ολοήμερου, αναφέροντας ότι «όλα γίνονται βήμα- βήμα στη βάση των οδηγιών από τους ειδικούς».

«‘Εχουμε επικεντρωθεί στν άρτια λειτουργία του πρωϊνού τμήματος, ενώ έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες για άδειες και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.

«Πολλοί παράγοντες θα κρίνουν το άνοιγμα των σχολείων για το οποίο δεν υπάρχει  επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την 1η Σεπτεμβρίου», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι «οι οδηγίες των ειδικών θα μας καθοδηγήσουν και πάλι για τη νέα σχολική χρονιά».

Σχετικά με τους  διορισμούς εκπαιδευτικών, μπήκαν οι υπογραφές για 1.040 μόνιμους διορισμούς και αμέσως στο επόμενο διάστημα ακολουθούν οι επόμενοι στην Ειδική Αγωγή, με στόχο να ανέλθούν σε 4.500.
Γίνεται προσπάθεια να γίνουν  τόσο οι αποσπάσεις, όσο και οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, πιο νωρίς.

Για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, η κυρία Κεραμέως επανέλαβε τα «εντυπωσιακά» νούμερα με 1 εκατομμύριο εγγραφές και 800.000 καθημερινές συμμετοχές «που δείχνουν  εξοικείωση και προσαρμογή στα μέτρα».

Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και τις αντιδράσεις, η Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι είναι σαφής η διαφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατάργησε τα Πρότυπα Σχολεία, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει 28 Πρότυπα από τον Σεπτέμβριο στην Αττική καθώς και  34 Πειραματικά Σχολεία.

«Είναι εξαιρετικά κρίσιμα χρόνια, τα πρώτα χρόνια, ώστε να αλλάξουν πράγματα σε όλες τις βαθμίδες από κάτω προς τα πάνω», ανέφερε η υπουργός διευκρινίζοντας ότι η ξένη γλώσσα στα Νηπιαγωγεία, πρόκειται για δραστηριότητα, που ισχύει ήδη σε 133 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την Κύπρο, το Βέλγιο και την Ισπανία, μέχρι την Φινλανδία και Εσθονία.

«Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι γνωστό από το 2018. Πυλώνας του προγράμματος, με βάση το οποίο εκλεχθήκαμε είναι και η αξιολόγηση, η οποία αποτελεί στοιχείο Δημοκρατίας», τόνισε η Νίκη Κεραμέως.

Τα ποσοστά εισαγωγής για αποφοίτους προηγουμένων ετών

Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τα ποσοστά για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδ. έτος 2020-21 για τους αποφοίτους των προηγούμενων ετών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ 2020 με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018−2019 (παλαιό σύστημα).

Τα ποσοστά αυτά αφορούν υποψηφίους με τις εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και υποψηφίους με τις εξετάσεις των εσπερινών ΓΕΛ.

Ειδικότερα, θα ισχύσουν τα εξής:

1. Για τους αποφοίτους των προηγούμενων ετών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΓΕΛ 2020 με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018−2019 (παλαιό σύστημα), για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 ορίζεται ποσοστό θέσεων 9,51% επί των θέσεων του αριθμού εισακτέων που αντιστοιχούν στην κατηγορία των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΓΕΛ 2020.

2. Για τους αποφοίτους των προηγούμενων ετών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εσπερινών ΓΕΛ 2020 με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018−2019 (παλαιό σύστημα), για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 ορίζεται ποσοστό 13,66% επί των θέσεων που αντιστοιχούν στο καθ’ υπέρβαση ποσοστό 1% της κατηγορίας των Εσπερινών ΓΕΛ επί του αριθμού εισακτέων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, τα ποσοστά καθορίστηκαν με βάση τον αριθμό των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018−2019 (παλαιό σύστημα) σε σχέση με το συνολικό αριθμό των υποψηφίων του σχολικού έτους 2019−2020 σύμφωνα με τις αιτήσεις-δηλώσεις των υποψηφίων ανά κατηγορία (Εξετάσεις Ημερησίων ΓΕΛ, Εξετάσεις Εσπερινών ΓΕΛ).

Σε ό,τι αφορά τις σχολές και τα τμήματα συναρμόδιων υπουργείων, το υπουργείο ενημέρωσε ότι το ποσοστό εισαγωγής των αποφοίτων με το παλαιό σύστημα θα αποδοθεί στα κατά περίπτωση συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ορισθεί ο αριθμός εισακτέων, με κοινή απόφαση της υπουργού Παιδείας και των κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργών.

Πηγές:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο: