Τη σημασία των κλειστών κέντρων για πρόσφυγες και μετανάστες προέταξε ο Νότης Μηταράκης σε σημερινές του δηλώσεις, ενώ παράλληλα καθησύχασε τους νησιώτες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα, την αποσυμφόρηση των νησιών. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε στην σημασία του πλωτού φράκτη, των κλειστών κέντρων και των επαναπροωθήσεων στα σύνορα, για να ανασχεθεί η ροή των μεταναστών στην χώρα. Παράλληλα, επισήμανε την μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, και προειδοποίησε ότι «κάθε παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού, θα επηρεάσει αρνητικά την αίτηση ασύλου, και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».

«Η αποσυμφόρηση των νησιών μας είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Μετανάστευσης. «Η διαδικασία των επιστροφών θα επιταχυνθεί» προς την Τουρκία και τις χώρες προέλευσης, συνέχισε ο υπουργός. Αναγκαία προϋπόθεση: οι ελληνικές υπηρεσίες ασύλου θα πρέπει να εκδίδουν γρηγορότερα αποφάσεις. Η νέα νομοθεσία, που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο και επικρίθηκε έντονα από μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους το επιτρέπει, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Πιστεύω ότι θα ήταν εύλογο να διεκπεραιώνουμε τις υποθέσεις μέσα σε τρεις μήνες», εκτίμησε ο Νότης Μηταράκης. Ανέφερε ότι «στόχος μας είναι ο περιορισμός των ροών. Για να το πετύχουμε, δουλεύουμε σε έξι κατευθύνσεις: «Ενισχυμένη φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση ροών της διαδικασίας ασύλου, αισθητή αύξηση των επιστροφών, λειτουργία κλειστών κέντρων, έλεγχος των ΜΚΟ, διεθνοποίηση της κρίσης. Η υλοποίηση των δράσεων και ενεργειών θα συμβάλλουν στην προσπάθεια περιορισμού της κρίσης».

Επίσης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνέντευξή του στον τ/σ «Σκάϊ» το πρωΐ του Σαββάτου ανέφερε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των υπηρεσιών ασύλου, οι νέες αποφάσεις βγαίνουν μέσα σε 24 ημέρες σε πρώτο βαθμό και συμπλήρωσε ότι «στόχος η παραμονή στα νησιά να είναι κάτω από έξι μήνες. Έχουμε κάνει 9 αποστολές μέχρι στιγμής. Αυτός ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, ωστόσο δείχνει πως οι επιστροφές γίνονται με απόλυτη συστηματικότητα».

Ακόμα, ο Ν. Μηταράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» υπογραμμίζει ότι «προέχει η ασφάλεια των νησιών, άρα δεν μπορεί να καθυστερήσει η δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων». Προσθέτει ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε επιτάξεις χώρων στην ηπειρωτική Ελλάδα επειδή υπάρχει πληθώρα επιλογών σε εκτάσεις οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Σημειώνει, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των επιστροφών, με σκοπό «να φθάσουμε τις 200 ανά εβδομάδα».

Συνεχίζουν τον αποκλεισμό στην Λέσβο

Στο μεταξύ, για δεύτερη ημέρα έχουν αποκλείσει το δρόμο προς την περιοχή Καράβα κάτοικοι της Λέσβου, και μάλιστα με έναν εντυπωσιακό και συμβολικό τρόπο. Πέταξαν τα σωσίβια που είχαν συγκεντρωθεί στον Μόλυβο από το 2015.

Πάνω από 13.000 κυβικά μέτρα σωσίβια και βάρκες έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή της πρώην χωματερής της Μήθυμνας. Με κάλεσμα στους πολίτες του Δήμου δυτικής Λέσβου, ο δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος καλεί τον κάθε πολίτη με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο να πάρει μερικά σωσίβια και να τα τοποθετήσει στη συγκεκριμένη έκταση.

Στη θέση Διαβολόρεμα στην εθνική οδό Μυτιλήνης – Καλλονής όσο και στην περιοχή Παναγιά Τριχερούσα στην επαρχιακή οδό Μυτιλήνης – Μανταμάδου, επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκεί εγκαταστάσεις.

Ο Γ.Γ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας για το προσφυγικό:

Ύφεση στο προσφυγικό δεν μπορεί να υπάρξει όσο μαίνονται οι πόλεμοι και όσο υφίστανται η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και ο κανονισμός του Δουβλίνου, αναφέρει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα »Έθνος της Κυριακής» ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζει: «Αντί η κυβέρνηση να λειτουργήσει ανοιχτές δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, κατάλληλα και επαρκώς στελεχωμένες με ευθύνη του κράτους και με στόχο να γίνεται γρήγορα η καταγραφή και οι πρόσφυγες να πηγαίνουν στις χώρες προορισμού τους, εντείνει τον εγκλωβισμό και την καταστολή.»

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: